Cum totul este relativ, si seriozitatea are parte de acelasi statut, inclusiv in sala de judecata. Asadar, daca pentru unele persoane, cauza pentru care se lupta in instanta este de o importanta majora, pentru cei neimplicati, a-l da in judecata pe Dumnezeu ramane la stadiul unui subiect de film hollywoodian.
Profesorul Gary Slapper a inclus in cartea sa, „How the law works”, o serie de procese a caror miza este cat se poate de neobisnuita. Printre situatiile enumerate de Slapper, se numara si un caz absolut bizar inregistrat in Romania, in urma cu 3 ani. Nu mare a fost mirarea autoritatilor sa constate ca Pavel Mircea a depus o plangere penala impotriva lui... Dumnezeu.
Barbatul a considerat ca Dumnezeu se face vinovat de inselaciune, tainuire, abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, primire de foloase necuvenite si de trafic de influenta, din moment ce, prin botezarea la biserica, s-a incheiat un contract cu paratul pentru a-l indeparta pe diavol si a-l feri de necazuri. Acuzatorul a considerat ca paratul nu si-a onorat contractul.” Mai mult de atat, Pavel Mircea a ucis o persoana, ajungand sa fie condamnat la 20 de ani pentru omor, fara ca Dumnezeu sa faca ceva sa indrepte situatia conform obligatiilor asumate la botez.
In final, plangerea a fost respinsa de Procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Timisoara. Nu s-a dispus de urmarirea penala dat fiind faptul ca Dumnezeu nu este o persoana reala si nu detine domiciliu stabil pentru a fi citata.
Tot in anul 2005, Marina Bai, un astrolog din Rusia a dat in judecata NASA considerand ca aceasta a afectat echilibrul universului. Femeia a acuzat agentia spatiala Deep Impact ca a realizat un act de terorism distrugand o cometa pentru a aduna materialele rezultate in urma exploziei. Despagubirile pretinse de ea ajungeau la nu mai putin de 165 de lire sterline, insa instanta din Moscova a respins plangerea, chiar daca initial o acceptasera.
Dreptul la @ si la un suflet lipsa
Tehnologia isi face din ce in ce mai simtita prezenta printre noi. Chiar daca este greu sa acceptam ca nu toti oamenii sunt receptivi la ideea de noutate in tehnica, si mai dificil este sa intelegem de ce unor oameni le este reprimat dreptul la libera exprimare in... viata de zi cu zi. Unui barbat din China i-a fost interzis sa isi numeasca copilul @, la fel ca semnul de pe tasta a treia, de pe al doilea rand din stanga, in refuzul legal al autoritatilor de a emite certificatul de nastere fiind mentionat ca @ nu poate fi tradus in mandarina.
Si pentru ca tot ne aflam in perimetrul privarii dreptului la libera exprimare, profesorul Slapper il include si pe un barbat acuzat de crima in Sri Lanka care si-a primit pedeaspa cu o promptitudine demna de Cartea Recordurilor din cauza ca a cascat in timpul procesului.
De asemenea, in Orientul indepartat, nici sa iti vinzi sufletul nu este permis. Un barbat din China nu a reusit sa obtina sfatul unui avocat inainte de a-si licita sufletul pentru o actiune caritabila, iar consecintele au fost mult mai complicate decat s-ar fi asteptat, sau decat ne-am fi asteptat. Aparent, este nevoie de un aviz special de o autoritate inalta pentru a putea sa iti vinzi sufletul.
Marimea conteaza. La masini si la cecuri
Cathy McGowan a dat in judecata un post de radio cand a descoperit ca masina pe care o castigase raspunzand corect la un concurs organizat de postul de radio, este, de fapt, o macheta. Curtea i-a acceptat plangerea si a decis ca acesteia sa ii fie platita o masina adevarata.
O alta situatie cat se poate de hazlie s-a petrecut in Germania si a avut ca protagonist un avocat. Acesta reprezenta o pensionara din Bonn care s-a vazut obligata sa plateasca taxe in valoare de peste 280 milioane de euro, chiar daca venitul ei era de numai 17.000 de euro. Avocatul acesteia s-a gandit ca situatia poate fi rezolvata cat se poate de simplu, prin expedierea unei scrisori catre autoritati. Insa, acesta s-a vazut obligat de a-si calcula onorariul in raport cu reducerea impozitului datorat de clienta sa. Suma obtinuta a fost in valoarea de aproape jumatate de milion de euro. Nu exista o dovada din care sa rezulte ca acesta ar fi expediat si o scrisoare de multumire catre autoritati. De asemenea, nu exista nicio dovada ca aceast situatie s-ar fi transformat in anecdota.
Sursa: www.busines.timesonline.co.uk
Comentarii articol (1)