Ordinul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, nr. 5823/2008, pentru aprobarea Instructiunilor privind accesul operatorilor economici la aplicatia de urmarire a miscarilor cu produse accizabile in regim suspensiv RO-DAI, la nivel national a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 581 din 01/08/2008.
In temeiul art. 5 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 532/2007 privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale a Vamilor, cu modificarile si completarile ulterioare,
tinand cont de prevederile Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1.036/2008 privind aprobarea Instructiunilor de completare a documentului administrativ de insotire (DAI), utilizand aplicatia RO-DAI de urmarire a miscarilor cu produse accizabile in regim suspensiv,
in vederea punerii in aplicare in mod unitar a Ordinului ministrului economiei si finantelor nr. 487/2007 pentru aprobarea masurilor tranzitorii, a etapelor si termenelor de realizare a transferului competentelor si atributiilor privind administrarea accizei catre Autoritatea Nationala a Vamilor, cu modificarile ulterioare,
vicepresedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala emite urmatorul ordin:
Art. 1. - Se aproba Instructiunile privind accesul operatorilor economici la aplicatia de urmarire a miscarilor cu produse accizabile in regim suspensiv RO-DAI, la nivel national, prevazute in anexa.
Art. 2. - Anexa face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 3. - Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si va intra in vigoare la data publicarii.
Vicepresedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala,
Gelu Stefan Diaconu
Bucuresti, 23 iulie 2008.
Nr. 5.823.
ANEXA
Instructiuni privind accesul operatorilor economici la aplicatia de urmarire a miscarilor cu produse accizabile in regim suspensiv RO-DAI, la nivel national
CAPITOLUL I
Dispozitii generale
1. Aplicatia de urmarire a miscarilor cu produse accizabile in regim suspensiv RO-DAI permite depunerea documentului administrativ de insotire (DAI) a produselor accizabile prin mijloace electronice, urmarirea miscarii produselor accizabile in regim suspensiv si gestionarea inchiderii operatiunilor cu produse accizabile in regim suspensiv, pe teritoriul Romaniei.
2. Depunerea documentelor administrative de insotire a produselor accizabile prin mijloace electronice, prin intermediul aplicatiei RO-DAI, se face de catre operatorii economici autorizati sa desfasoare operatiuni cu produse accizabile in regim suspensiv.
3. Pentru utilizarea aplicatiei RO-DAI destinate operatorilor economici autorizati ca antrepozitar/antrepozit fiscal, operator inregistrat, operator neinregistrat sau utilizator final sa desfasoare operatiuni cu marfuri accizabile in regim suspensiv este necesar ca acestia sa indeplineasca cerintele tehnice hardware si software, prezentate in anexa nr. 1.
4. Operatorii economici autorizati utilizeaza interfata software a aplicatiei RO-DAI pentru completarea, inregistrarea si acceptarea documentului administrativ de insotire a produselor accizabile.
CAPITOLUL II
Procedura de autorizare a accesului la RO-DAI
A. Conditii de acces
5. Accesul operatorilor economici la aplicatia RO-DAI, autorizati sa desfasoare operatiuni cu marfuri accizabile in regim suspensiv, se realizeaza pe baza unei autorizatii eliberate de Autoritatea Nationala a Vamilor.
B. Dosarul de autorizare
6. Autorizatia de acces al operatorilor economici autorizati sa desfasoare operatiuni cu marfuri accizabile in regim suspensiv la aplicatia RO-DAI se acorda pe baza unei cereri scrise, intocmita potrivit modelului prezentat in anexa nr. 2, care cuprinde: denumirea societatii comerciale, tipul autorizatiei, informatii privind sediul societatii (localitate, adresa), codul unic de inregistrare (CUI), numele, prenumele si functiile persoanelor care reprezinta legal societatea comerciala. Cererea de autorizare pentru acces la aplicatia RO-DAI se depune de catre reprezentantul legal al persoanei autorizate ca antrepozitar/antrepozit fiscal, operator inregistrat, operator neinregistrat sau utilizator final. Cererea se transmite la Autoritatea Nationala a Vamilor, Directia de tehnologia informatiei, comunicatii si statistica vamala impreuna cu:
a) copia autorizatiei de antrepozitar/antrepozit fiscal, operator inregistrat, operator neinregistrat sau utilizator final;
b) formularul unic de inregistrare in aplicatia RO-DAI, conform modelului prezentat in anexa nr. 3;
c) lista cuprinzand directiile judetene pentru accize si operatiuni vamale/birourile vamale (DJAOV/BV) in a caror raza de competenta isi desfasoara activitatea solicitantul si persoanele desemnate sa depuna documente administrative de insotire a produselor accizabile in RO-DAI, conform modelului prezentat in anexa nr. 4;
d) o declaratie-angajament completata conform modelului prezentat in anexa nr. 5.
C. Emiterea autorizatiei de acces
7. Dupa verificarea documentelor mentionate la paragraful B, se intocmeste autorizatia de acces al operatorilor economici inregistrati la aplicatia RO-DAI, in doua exemplare, si se semneaza de catre directorul Directiei de tehnologia informatiei, comunicatii si statistica vamala din cadrul Autoritatii Nationale a Vamilor, potrivit modelului prevazut in anexa nr. 6. Un exemplar al autorizatiei se transmite solicitantului, iar celalalt se pastreaza in evidenta Serviciului analiza si optimizarea aplicatiilor informatice din cadrul Directiei de tehnologia informatiei, comunicatii si statistica vamala. Autorizatia de acces va contine informatii privind denumirea si sediul societatii, codul de acciza al antrepozitarului/antrepozitului fiscal sau codul de acciza al operatorului inregistrat ori numarul de autorizatie al operatorului neinregistrat/utilizatorului final, dupa caz, precum si un nume de utilizator si o parola necesare certificatului digital (fisier care asigura accesul criptat si securizat la aplicatia RO-DAI) alocat pentru fiecare operator economic autorizat in functie de DJAOV/BV pentru care a solicitat acces. Impreuna cu autorizatia se va transmite fisierul ce reprezinta certificatul digital, acesta din urma fiind transmis la adresa de e-mail comunicata de solicitant prin formularul de inregistrare prevazut in anexa nr. 3.
8. Dupa obtinerea autorizatiei de acces la aplicatia RO-DAI, solicitantul va depune imediat o copie a acesteia la fiecare DJAOV/BV in a carei/carui raza de competenta isi desfasoara activitatea, impreuna cu lista persoanelor (utilizatorilor) desemnate sa depuna documentele administrative de insotire a marfurilor accizabile pentru fiecare DJAOV/BV, conform modelului prezentat in anexa nr. 4.
D. Suspenderea/Anularea autorizatiei de acces
9. Autoritatea Nationala a Vamilor poate suspenda sau anula autorizatia daca:
a) emiterea ei s-a facut pe baza unor date incorecte, iar solicitantul avea cunostinta ori trebuia sa aiba cunostinta despre acest fapt;
b) una sau mai multe dintre conditiile ce au stat la baza emiterii nu mai sunt valabile;
c) titularul solicita;
d) titularul nu respecta regulile de functionare, securitate si confidentialitate a datelor impuse de sistemul informatic vamal.
Decizia de suspendare sau anulare contine data de la care masura intra in vigoare si este transmisa titularului.
10. Autoritatea vamala nu anuleaza autorizatia in cazurile in care titularul isi indeplineste obligatiile intr-un termen stabilit de Autoritatea Nationala a Vamilor.
11. In cazul in care autorizatia a fost anulata, o noua autorizatie va putea fi emisa numai dupa remedierea sau inlaturarea cauzelor care au dus la anularea celei initiale, prin reluarea procedurii de autorizare cuprinse in prezentele instructiuni.
E. Actualizarea datelor privind autorizatia de acces
12. Autorizatia de acces al operatorilor economici la aplicatia RO-DAI se actualizeaza atunci cand:
a) titularul prezinta date referitoare la extinderea activitatii la noi antrepozite din cadrul altor DJAOV-uri/BV-uri, la suspendarea activitatii la una/unul dintre DJAOV-uri/BV-uri trasmise anterior, la actualizari in lista personalului desemnat sa depuna documente administrative de insotire a produselor accizabile etc.;
b) au survenit modificari fata de situatia initiala privind depunerea documentelor administrative de insotire a produselor accizabile;
c) unul sau mai multe dintre elementele care au stat la baza emiterii au fost modificate (actualizate).
CAPITOLUL III
Dispozitii finale
13. Operatorul economic solicitant va depune un singur dosar de autorizare pentru accesul la aplicatia RO-DAI.
14. Operatorul economic care a obtinut autorizatia de acces la aplicatia RO-DAI va parcurge toti pasii prezentati in anexa nr. 7.
15. Orice modificare intervenita in datele titularului autorizatiei se va transmite, in scris, Autoritatii Nationale a Vamilor sau DJAOV/BV in a carei/carui raza de competenta isi desfasoara activitatea solicitantul [pentru situatia in care sunt modificari privind personalul desemnat sa depuna documente administrative de insotire a produselor accizabile - (anexa nr. 4)] de catre operatorul economic solicitant, in termen de 24 de ore de la producerea lor, cu completarea corespunzatoare a formularelor cuprinse in anexele nr. 2, 3, 4 si 5.
16. Autoritatea Nationala a Vamilor va informa operatorii economici, prin publicatii pe site-ul propriu, despre schimbarile ce pot surveni in politica de acces la aplicatia RO-DAI, aprobate prin ordin al vicepresedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, care conduce Autoritatea Nationala a Vamilor.
17. Anexele nr. 1-7 fac parte integranta din prezentele instructiuni.
_______
Nota Avocatnet.ro:
-Anexele 1-7 ale Instructiunilor vi le prezentam ca fisier atasat.
Comentarii articol (0)