Versiunea actualizata include modificarile aduse de:
- Ordinul nr. 86/2001 / Ordinul nr. 1453/2001
- Ordinul nr. 2502/2001 / Ordinul nr. 2243/2001
- Ordinul nr. 338/2003 / Ordinul nr. 334/2003
- Ordinul nr. 9/2005 / Ordinul nr. 14/2005
- Ordinul nr. 902/2005 / Ordinul nr. 1211/2005
- Ordinul nr. 902/2005 / Ordinul nr. 308/2005
- Ordinul nr. 179/2008 / Ordinul nr. 170/2008
- Ordinul nr. 282/2008 / Ordinul nr. 238/2008
- Ordinul nr. 451/2008 / Ordinul nr. 397/2008, publicate in MOF nr. 521 din 10/07/2008.
PARTEA INTAI
I. Elemente de metodologie a elaborarii si mod de utilizare
II. Descrierea grupelor majore
I. ELEMENTE DE METODOLOGIE A ELABORARII SI MOD DE UTILIZARE
I.1 . Clasificarea ocupatiilor - parte a sistemului integrat de clasificari si nomenclatoare
In practica economica se utilizeaza SISTEME STANDARDIZATE DE CLASIFICARI, care constituie componentele de baza ale SISTEMULUI INFORMATIONAL ECONOMIC. Acesta se constituie in instrumente indispensabile pentru asigurarea in mod unitar a culegerii, stocarii, prelucrarii si analizei datelor.
Ansamblul acestora reprezinta SISTEMUL UNITAR DE CLASIFICARI SI NOMENCLATOARE, care functioneaza la nivel macroeconomic.
Elaborarea noii clasificari a ocupatiilor din Romania (COR) a avut ca obiectiv prioritar alinierea la standardele internationale elaborate de Uniunea Europeana (ISCO-88-COM) si ONU (ISCO-88), asigurandu-se transparenta informatiei economico-sociale in domeniul resurselor si utilizarii fortei de munca.
Lucrarea are un caracter inedit prin aceea ca, pentru prima data in Romania, s-a realizat o clasificare a ocupatiilor care cuprinde si elemente de descriere pe fiecare treapta a acesteia (grupa majora, subgrupa majora, grupa minora si de baza).
Alinierea la standardele internationale a COR s-a realizat cu luarea in considerare a specificului economiei romanesti. Concret, aceasta a insemnat constituirea unor grupe minore si de baza pentru categorii de ocupatii semnificative ca pondere si specific in economia romaneasca, cu asigurarea integrarii in standardele internationale.
La elaborarea clasificarii s-au avut in vedere urmatoarele principii si criterii:
- Principiul gruparii unitatilor de clasificat dupa criterii economice si sociale obiective. Constituirea categoriilor de clasificare s-a facut in concordanta cu diviziunea sociala a muncii, folosind caracteristici de grupare tehnico-economice obiective, in succesiunea importantei lor pentru activitatea practica.
- Principiul omogenitatii maxime in constituirea categoriilor de clasificat (grupe, subgrupe etc.). Pentru fiecare nivel de clasificare s-a folosit un singur criteriu, fiecare subimpartire reflectand aspecte din ce in ce mai amanuntite ale criteriului aplicat la subimpartirile precedente, ca de exemplu:
- gradul de instruire (nivelul scolii absolvite);
- nivelul competentelor determinat de amploarea si complexitatea activitatilor care definesc ocupatiile;
- gradul de specializare in cadrul aceleiasi activitati;
- felul materiilor prime si utilajelor folosite, proceselor tehnologice utilizate.
- Principiul univocitatii gruparii unitatilor, care presupune si impune repartizarea fiecarei unitati de clasificat, numai intr-o singura grupa sau subgrupa, numai intr-un singur loc, indiferent de numarul locurilor si unitatilor de clasificat.
- Principiul actualitatii, al luarii in considerare a celor mai noi ocupatii, a celor mai noi tehnici de construire a clasificarilor, inclusiv optimizarii si economicitatii folosirii codurilor.
- Principiul stabilitatii pe o perioada mai indelungata de timp, prin crearea unui sistem elastic care sa permita adaptarea permanenta la noile conditii de dezvoltare economico-sociala.
- Principiul multilateralitatii folosirii pe diverse structuri organizatorice si activitati (strategii guvernamentale, statistica etc.). Posibilitatea utilizarii clasificarii in comparatiile internationale.
_______________
Nota Avocatnet.ro:
- Textul integral al Clasificarii Ocupatiilor din Romania vi-l prezentam ca fisier atasat.
Comentarii articol (0)