Hotararea CSSPP nr. 34/2008 pentru aprobarea Normei nr. 18/2008 privind reglementarile contabile conforme cu Directiva a VII-a a Comunitatilor Economice Europene aplicabile entitatilor autorizate, reglementate si supravegheate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 618 din 22.08.2008.
Avand in vedere prevederile art. 23 lit. f) si g) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 50/2005 privind infiintarea, organizarea si functionarea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 313/2005,
conform Hotararii Parlamentului Romaniei nr. 24/2006 privind numirea presedintelui, a vicepresedintelui si a celorlalti membri ai Consiliului Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private,
in temeiul dispozitiilor art. 15 alin. (5), (6) si (7) din Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificarile si completarile ulterioare, ale art. 57 alin. (6) din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale art. 4 alin. (3) din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata,
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private emite urmatoarea hotarare:
Art. 1. - Se aproba Norma nr. 18/2008 privind reglementarile contabile conforme cu Directiva a VII-a a Comunitatilor Economice Europene aplicabile entitatilor autorizate, reglementate si supravegheate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, prevazuta in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare.
Art. 2. - Prezenta hotarare si norma mentionata la art. 1 se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si pe site-ul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (www.csspp.ro).
Art. 3. - Directia reglementare impreuna cu Directia secretariat si cu directorul general vor urmari ducerea la indeplinire a prevederilor prezentei hotarari.
Presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private,
Mircea Oancea
Bucuresti, 6 august 2008.
Nr. 34.
ANEXA
NORMA Nr. 18/2008
privind reglementarile contabile conforme cu Directiva a VII-a a
Comunitatilor Economice Europene aplicabile entitatilor autorizate,
reglementate si supravegheate de Comisia de Supraveghere a
Sistemului de Pensii Private
Avand in vedere prevederile art. 23 lit. f) si g) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 50/2005 privind infiintarea, organizarea si functionarea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 313/2005,
in temeiul dispozitiilor art. 15 alin. (5), (6) si (7) din Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificarile si completarile ulterioare, ale art. 57 alin. (6) din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale art. 4 alin. (3) din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata,
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, denumita in continuare Comisie, emite prezenta norma.
CAPITOLUL I
Aria de aplicabilitate
Art. 1. - Prezenta norma stabileste forma si continutul situatiilor financiare anuale consolidate, precum si regulile de intocmire, aprobare, auditare si publicare a situatiilor financiare anuale consolidate ale entitatilor autorizate, reglementate si supravegheate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.
Art. 2. - Prezenta norma se aplica entitatilor autorizate, reglementate si supravegheate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.
Art. 3. - Prezenta norma transpune Directiva a VII-a a Comunitatilor Economice Europene 83/349/CEE din 13 iunie 1983 privind conturile consolidate, publicata in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene nr. L 193 din 18 iulie 1983, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 4. - (1) Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private este autoritatea competenta cu privire la reglementarea, autorizarea si supravegherea prudentiala a sistemului de pensii private.
(2) In exercitarea competentelor sale prevazute de lege, Comisia poate colecta si procesa orice date si informatii relevante, inclusiv de natura datelor cu caracter personal.
Art. 5. - (1) Termenii si expresiile utilizate in prezenta norma au semnificatia prevazuta la art. 2 din Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv la art. 2 din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) De asemenea, termenii de mai jos au urmatoarele semnificatii:
a) societate-mama este entitatea care se afla in oricare dintre urmatoarele situatii:
(i) detine majoritatea drepturilor de vot ale actionarilor sau asociatilor intr-o alta entitate, denumita in continuare filiala;
(ii) este actionar sau asociat al unei entitati si majoritatea membrilor organelor de administratie, conducere si de supraveghere ale entitatii in cauza (filiala) care au indeplinit aceste functii in cursul exercitiului financiar, in cursul exercitiului financiar precedent si pana in momentul intocmirii situatiilor financiare anuale consolidate au fost numiti doar ca rezultat al exercitarii drepturilor lor de vot;
(iii) este actionar sau asociat al unei filiale si detine singur controlul asupra majoritatii drepturilor de vot ale actionarilor sau asociatilor acelei filiale, ca urmare a unui acord incheiat cu alti actionari sau asociati;
(iv) este actionar sau asociat al unei filiale si are dreptul de a exercita o influenta dominanta asupra acelei filiale, in temeiul unui contract incheiat cu entitatea in cauza sau al unei clauze din actul constitutiv sau statut, daca legislatia aplicabila filialei permite astfel de contracte sau clauze;
(v) detine puterea de a exercita sau exercita efectiv o influenta dominanta sau controlul asupra unei filiale;
(vi) este actionar sau asociat al unei filiale si are dreptul de a numi ori revoca majoritatea membrilor organelor de administratie, conducere si de supraveghere ale acelei filiale;
(vii) societatea-mama si filiala sunt conduse pe o baza unificata de catre societatea-mama;
b) filiala - o entitate aflata sub controlul altei entitati, denumita societate-mama;
c) entitati afiliate - entitatile intre care exista relatiile prevazute la lit. a) pct. (i)-(vii), precum si celelalte entitati care au relatii similare cu una dintre entitatile mentionate anterior.
Art. 6. - Referitor la drepturile aferente societatilor-mama, se aplica prevederile art. 7-9 si art. 10 alin. (2).
Art. 7. - Pentru aplicarea prevederilor art. 5 alin. (2) lit. a) pct. (i), (ii), (iii), (vi) si (vii), drepturile de vot si drepturile de numire sau de revocare ale oricarei alte filiale, precum si cele ale oricarei persoane care actioneaza in nume propriu, dar in contul societatii-mama sau al altei filiale trebuie adaugate la cele ale societatii-mama.
Art. 8. - Pentru aplicarea prevederilor art. 5 alin. (2) lit. a) pct. (i), (ii), (iii), (vi) si (vii), in scopul determinarii drepturilor societatii-mama, drepturile sale vor fi reduse cu drepturile:
a) atribuite actiunilor detinute in contul unei persoane care nu este nici societatea-mama, nici o filiala a acesteia; sau
b) atribuite actiunilor detinute drept garantii, cu conditia ca drepturile in cauza sa fie exercitate in conformitate cu instructiunile primite sau sa fie detinute, pentru acordarea unor imprumuturi, ca parte a activitatilor obisnuite, cu conditia ca drepturile de vot sa fie exercitate in contul persoanei care ofera garantia.
Art. 9. - Pentru aplicarea prevederilor art. 5 alin. (2) lit. a) pct. (i), (ii) si (iii), numarul total al drepturilor sale de vot in filiala trebuie redus cu numarul drepturilor de vot aferente actiunilor proprii detinute de aceasta, de catre o filiala a acesteia sau de catre o persoana care actioneaza in nume propriu, dar in contul acelor entitati.
Art. 10. - (1) Cu respectarea prevederilor art. 18-20 filialele trebuie consolidate, indiferent de locul unde sunt situate sediile lor sociale.
(2) In aplicarea alin. (1), orice filiala a unei filiale se considera filiala a societatii-mama care este societatea-mama a entitatii ce urmeaza sa fie consolidata.
CAPITOLUL II
Conditii pentru intocmirea situatiilor financiare anuale consolidate
Art. 11. - O entitate trebuie sa intocmeasca situatii financiare anuale consolidate si raport consolidat al administratorilor daca aceasta entitate, denumita societatemama, face parte dintr-un grup de entitati si indeplineste una dintre conditiile prevazute la art. 5 alin. (2) lit. a) pct. (i)-(vii).
Art. 12. - (1) O societate-mama este scutita de la intocmirea situatiilor financiare anuale consolidate daca la data bilantului sau, entitatile care urmeaza sa fie consolidate nu depasesc impreuna, pe baza celor mai recente situatii financiare anuale ale acestora, limitele a doua dintre urmatoarele 3 criterii:
a) total active: 17.520.000 euro;
b) cifra de afaceri neta: 35.040.000 euro;
c) numar mediu de salariati in cursul exercitiului financiar: 250.
(2) Criteriile de marime prevazute la alin. (1) se determina inainte de compensarea prevazuta la art. 31 si eliminarea de la art. 39 alin. (2) lit. a) si b).
Art. 13. - Exceptia prevazuta la art. 12 alin. (1) nu se aplica daca una dintre filialele care urmeaza sa fie consolidate este o entitate ale carei valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata, in conformitate cu legislatia in vigoare privind piata de capital.
Art. 14. - Cu respectarea prevederilor art. 12 si 13, o societate-mama este exceptata de la obligatia elaborarii situatiilor financiare anuale consolidate atunci cand ea insasi este o filiala, iar propria sa societate-mama este infiintata in conformitate cu legea romana sau cu legea unui stat membru al Uniunii Europene, in unul dintre urmatoarele doua cazuri:
a) societatea-mama in cauza detine toate actiunile entitatii exceptate. In acest sens, nu se iau in considerare actiunile la entitatea exceptata, detinute de membrii organelor sale de administratie, conducere sau de supraveghere, in temeiul unei obligatii legale ori prevazute in actul constitutiv sau statut; sau
b) daca societatea-mama in cauza detine 90% sau mai mult din actiunile entitatii exceptate, iar restul actionarilor ori al asociatilor entitatii in cauza a aprobat exceptarea.
Art. 15. - Exceptarea prevazuta la art. 14 este conditionata de indeplinirea cumulativa a urmatoarelor conditii:
a) entitatea exceptata si, cu respectarea prevederilor art. 18-20, toate filialele sale trebuie consolidate in situatiile financiare anuale ale unui grup mai mare de entitati, a carui societate-mama este constituita in conformitate cu legea romana sau cu legea unui stat membru al Uniunii Europene;
b) situatiile financiare anuale consolidate si raportul consolidat al administratorilor ale grupului mai mare de entitati trebuie intocmite de societatea-mama a grupului in cauza si auditate, in conformitate cu prevederile legale sub incidenta carora intra societatea-mama a grupului mai mare de entitati, potrivit prezentei norme;
c) situatiile financiare anuale consolidate, raportul administratorilor si raportul persoanei responsabile cu auditarea acelor situatii financiare trebuie publicate pentru entitatea exceptata conform prevederilor legale in vigoare;
d) notele explicative la situatiile financiare anuale consolidate ale entitatii exceptate trebuie sa prezinte:
(i) denumirea si sediul social ale societatii-mama care intocmeste situatii financiare anuale consolidate; si
(ii) exceptarea de la obligatia de a intocmi situatii financiare anuale consolidate si raport consolidat al administratorilor.
Art. 16. - Exceptia prevazuta la art. 14 nu se aplica societatilor-mama ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata.
Art. 17. - Nu se va aplica exceptarea prevazuta la art. 14-16 in masura in care elaborarea de situatii financiare anuale consolidate este ceruta de o institutie a statului sau pentru informarea salariatilor.
Art. 18. - O entitate poate fi exclusa de la consolidare in cazul in care includerea sa nu este semnificativa pentru scopul oferirii unei imagini fidele a activelor, datoriilor, pozitiei financiare si a profitului sau pierderii entitatilor incluse in aceste situatii financiare, considerate ca un tot unitar.
Art. 19. - Daca doua sau mai multe entitati indeplinesc cerinta prevazuta la art. 18, acestea trebuie totusi sa fie incluse in situatiile financiare anuale consolidate, chiar daca, considerate ca un tot unitar, acestea nu sunt semnificative pentru scopul furnizarii unei imagini fidele in sensul prevederilor art. 23.
Art. 20. - In plus, o entitate poate sa nu fie inclusa in situatiile financiare consolidate, daca:
a) restrictii severe pe termen lung impiedica exercitarea de catre societatea-mama a drepturilor sale asupra activelor ori managementului acestei entitati; sau
b) informatiile necesare pentru elaborarea situatiilor financiare anuale consolidate se pot obtine numai cu costuri ori intarzieri nejustificate; sau
c) actiunile la entitatea in cauza sunt detinute exclusiv in vederea vanzarii ulterioare a acestora.
CAPITOLUL III
Intocmirea situatiilor financiare anuale consolidate
Art. 21. - Situatiile financiare anuale consolidate cuprind bilantul consolidat, contul de profit si pierdere consolidat si notele explicative la situatiile financiare anuale consolidate. Aceste documente constituie un tot unitar.
Art. 22. - Situatiile financiare anuale consolidate se intocmesc in mod clar si in concordanta cu prevederile prezentei norme.
Art. 23. - Situatiile financiare anuale consolidate ofera o imagine fidela a activelor, datoriilor, pozitiei financiare si a profitului sau pierderii entitatilor incluse in aceste situatii financiare, considerate ca un tot unitar.
Art. 24. - Daca aplicarea prevederilor prezentei norme nu este suficienta pentru a oferi o imagine fidela in intelesul art. 23, in notele explicative la situatiile financiare anuale consolidate trebuie prezentate informatii suplimentare.
Art. 25. - (1) Daca, in cazuri exceptionale, aplicarea uneia dintre prevederile prezentei norme nu corespunde cerintei de furnizare a unei imagini fidele, in conformitate cu prevederile art. 23, se va face abatere de la aceste prevederi in vederea oferirii unei imagini fidele, in intelesul art. 23.
(2) Orice astfel de abatere trebuie prezentata in notele explicative la situatiile financiare anuale consolidate impreuna cu o explicatie a motivelor sale si o prezentare a efectelor abaterii asupra activelor, datoriilor, pozitiei financiare si a profitului sau pierderii.
Art. 26. - Comisia poate solicita prezentarea in situatiile financiare anuale consolidate a unor informatii suplimentare fata de cele care trebuie sa fie prezentate in concordanta cu prezenta norma.
Art. 27. - Prevederile sectiunii a 4-a "Forma si continutul situatiilor financiare anuale" a cap. II din Norma nr. 14/2007 privind reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aplicabile entitatilor autorizate, reglementate si supravegheate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, aprobata prin Hotararea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private nr. 37/2007, se aplica in ceea ce priveste formatul situatiilor financiare anuale consolidate, cu respectarea prevederilor prezentei norme si luand in considerare ajustarile esentiale care rezulta din caracteristicile proprii situatiilor financiare anuale consolidate, in raport cu situatiile financiare anuale.
Art. 28. - Formatul bilantului consolidat si al contului de profit si pierdere consolidat este prevazut la cap. VIII din prezenta norma.
#PAGEBREAK#
Proceduri de consolidare
A. Bilant consolidat
Art. 29. - Activele si datoriile entitatilor incluse in consolidare se incorporeaza in totalitate in bilantul consolidat, prin insumarea elementelor similare.
Art. 30. - Stocurile pot fi prezentate ca un singur element in situatiile financiare anuale consolidate, daca exista circumstante speciale care ar putea determina cheltuieli nejustificate.
Art. 31. - (1) Valorile contabile ale actiunilor in capitalul entitatilor incluse in consolidare se compenseaza cu proportia pe care o reprezinta in capitalul si rezervele acestor entitati, astfel:
a) compensarile se efectueaza pe baza valorilor contabile ale activelor si datoriilor identificabile la data achizitiei actiunilor sau, in cazul in care achizitia are loc in doua ori mai multe etape, la data la care entitatea a devenit o filiala;
b) in intelesul prezentei norme, data achizitiei reprezinta data la care controlul asupra activelor nete sau a operatiunilor entitatii achizitionate este transferat efectiv catre dobanditor;
c) in conditiile in care nu se pot stabili valorile prevazute la lit. a), compensarea se efectueaza pe baza valorilor contabile existente la data la care entitatile in cauza sunt incluse in consolidare pentru prima data. Diferentele rezultate din asemenea compensari se inregistreaza, in masura in care este posibil, direct la acele elemente din bilantul consolidat care au valori superioare sau inferioare valorilor lor contabile;
d) orice diferenta rezultata ca urmare a aplicarii lit. a) sau ramasa dupa aplicarea lit. b) se prezinta ca un element separat in bilantul consolidat, astfel:
(i) diferenta pozitiva se prezinta la elementul "Fond comercial pozitiv";
(ii) diferenta negativa se prezinta la elementul "Fond comercial negativ".
(2) Aceste elemente, metodele utilizate si orice modificari semnificative fata de exercitiul financiar precedent trebuie explicate in notele explicative la situatiile financiare anuale consolidate.
Art. 32. - (1) Prevederile art. 31 nu se aplica actiunilor in capitalul societatii-mama detinute fie de entitatea in cauza, fie de o alta entitate inclusa in consolidare.
(2) In situatiile financiare anuale consolidate aceste actiuni se trateaza ca actiuni proprii, in concordanta cu Norma nr. 14/2007.
Art. 33. - (1) Suma atribuibila actiunilor in filialele incluse in consolidare, detinute de alte persoane decat entitatile incluse in consolidare, se prezinta separat in bilantul consolidat, la elementul "Interese minoritare".
(2) Interesele minoritare trebuie prezentate in bilantul consolidat in capitalurile proprii, separat de capitalurile proprii ale societatii-mama.
B. Contul de profit si pierdere consolidat
Art. 34. - Veniturile si cheltuielile entitatilor incluse in consolidare se incorporeaza in totalitate in contul de profit si pierdere consolidat, prin insumarea elementelor similare.
Art. 35. - Suma oricarui profit sau oricarei pierderi atribuibila actiunilor in filialele incluse in consolidare, detinute de alte persoane decat entitatile incluse in consolidare, se prezinta separat in contul de profit si pierdere consolidat, la elementul "Profitul sau pierderea exercitiului financiar aferent(a) intereselor minoritare".
C. Prevederi comune bilantului consolidat si contului de profit si pierdere consolidat
Art. 36. - Situatiile financiare anuale consolidate se intocmesc in conformitate cu prezenta norma.
Art. 37. - Metodele de consolidare trebuie aplicate in mod consecvent de la un exercitiu financiar la altul.
Art. 38. - (1) Abateri de la prevederile art. 37 se pot face in cazuri exceptionale.
(2) Orice asemenea abateri, precum si motivele acestora trebuie prezentate in notele explicative la situatiile financiare anuale consolidate, impreuna cu o evaluare a efectelor abaterilor asupra activelor, datoriilor, pozitiei financiare si a profitului sau pierderii entitatilor incluse in consolidare, considerate ca un tot unitar.
Art. 39. - (1) Situatiile financiare anuale consolidate prezinta activele, datoriile, pozitia financiara si profiturile sau pierderile entitatilor incluse in consolidare, ca si cum acestea ar fi o singura entitate.
(2) In special:
a) datoriile si creantele dintre entitatile incluse in consolidare se elimina din situatiile financiare anuale consolidate;
b) veniturile si cheltuielile aferente tranzactiilor dintre entitatile incluse in consolidare se elimina din situatiile financiare anuale consolidate;
c) daca profiturile si pierderile rezultate din tranzactiile efectuate intre entitatile incluse in consolidare sunt luate in calcul la determinarea valorii contabile a activelor, acestea se elimina din situatiile financiare anuale consolidate.
(3) De asemenea, dividendele interne sunt eliminate in totalitate.
Art. 40. - Derogari de la prevederile art. 39 sunt permise daca sumele in cauza nu sunt semnificative in intelesul art. 23.
Art. 41. - Situatiile financiare anuale consolidate se intocmesc la aceeasi data cu situatiile financiare anuale ale societatii-mama.
Art. 42.
- (1) Atunci cand situatiile financiare ale unei filiale, folosite la intocmirea situatiilor financiare consolidate, sunt intocmite la o data de raportare diferita de cea a societatiimama, trebuie facute ajustari datorita efectelor tranzactiilor sau evenimentelor semnificative care au loc intre acea data si data situatiilor financiare ale societatii-mama.
(2) Diferenta dintre data de raportare a filialei si data de raportare a societatii-mama nu trebuie sa fie mai mare de 3 luni.
(3) Lungimea perioadelor de raportare si orice diferente intre datele de raportare trebuie sa fie aceleasi de la o perioada la alta.
Art. 43. - Daca data bilantului entitatii de consolidat preceda data bilantului consolidat cu mai mult de 3 luni, entitatea in cauza este consolidata pe baza unor situatii financiare interimare intocmite la data bilantului consolidat.
Art. 44. - In cazul in care componenta entitatilor incluse in consolidare s-a modificat semnificativ in cursul exercitiului financiar, situatiile financiare anuale consolidate trebuie sa cuprinda informatii care sa permita comparatia seturilor succesive de situatii financiare anuale consolidate.
Art. 45. - Activele si datoriile care urmeaza sa fie cuprinse in situatiile financiare anuale consolidate se evalueaza prin metode uniforme si potrivit sectiunii a 5-a "Principii contabile si reguli de evaluare", subsectiunea a 3-a "Reguli de evaluare" a cap. II din Norma nr. 14/2007.
Art. 46. - O societate-mama care intocmeste situatii financiare anuale consolidate trebuie sa aplice aceleasi metode de evaluare ca si pentru situatiile financiare anuale proprii.
Art. 47. - Daca activele si datoriile care urmeaza sa fie cuprinse in situatiile financiare anuale consolidate au fost evaluate de entitatile incluse in consolidare prin metode diferite de cele utilizate pentru consolidare, acestea trebuie evaluate din nou conform metodelor utilizate pentru consolidare, cu exceptia cazului in care rezultatele acestei noi evaluari nu sunt semnificative in intelesul art. 23.
Art. 48. - In bilantul consolidat si in contul de profit si pierdere consolidat trebuie sa se tina seama de orice diferenta care a avut loc cu ocazia consolidarii intre cheltuielile cu impozitul aferent exercitiului financiar si exercitiilor financiare precedente si suma impozitului platit sau de platit pentru aceste exercitii, in masura in care, in viitorul previzibil, este probabil sa apara o cheltuiala efectiva cu impozitul pentru una dintre entitatile incluse in consolidare.
Art. 49. - Daca activele care urmeaza sa fie cuprinse in situatiile financiare anuale consolidate au facut obiectul unor ajustari exceptionale de valoare exclusiv in scop fiscal, acestea se incorporeaza in situatiile financiare anuale consolidate numai dupa eliminarea ajustarilor respective.
Art. 50. - (1) Un element separat, asa cum este definit la art. 31 lit. c), care corespunde unui fond comercial pozitiv, se trateaza conform regulilor prevazute in Norma nr. 14/2007, aplicabile pentru elementul "fond comercial".
(2) Durata de amortizare a fondului comercial pozitiv se determina de la data achizitiei actiunilor sau, in cazul in care achizitia are loc in doua sau mai multe etape, la data la care entitatea a devenit o filiala.
(3) In cazul situatiei prevazute la art. 31 lit. b), durata de amortizare a fondului comercial pozitiv se determina de la data primelor situatii financiare anuale consolidate.
Art. 51. - O valoare prezentata ca un element separat, definit la art. 31 lit. c), care corespunde unui fond comercial negativ, poate fi transferata in contul de profit si pierdere consolidat numai:
a) daca aceasta diferenta corespunde previziunii, la data achizitiei, a unor rezultate viitoare nefavorabile ale entitatii in cauza sau previziunii unor costuri pe care entitatea respectiva urmeaza sa le efectueze, in masura in care o asemenea previziune se materializeaza; sau
b) in masura in care diferenta corespunde unui castig realizat.
Art. 52. - (1) Daca o entitate inclusa in consolidare conduce o alta entitate impreuna cu una sau mai multe entitati neincluse in consolidare, entitatea respectiva trebuie inclusa in situatiile financiare anuale consolidate, consolidarea efectuandu-se proportional cu drepturile in capitalul acesteia, detinute de entitatea inclusa in consolidare.
(2) O asemenea consolidare este denumita in continuare consolidare proportionala.
(3) Entitatea care exercita controlul comun este denumita in continuare asociat.
Art. 53. - Prevederile art. 18-51 se aplica mutatis mutandis consolidarii proportionale prevazute la art. 52, cu mentiunea ca operatiunile implicate de operatiunile de consolidare se efectueaza proportional cu drepturile in capitalul entitatii asupra careia se exercita controlul comun.
Art. 54. - Aplicarea consolidarii proportionale presupune urmatoarele:
a) bilantul actionarului/asociatului include partea lui din activele pe care le controleaza in comun si partea lui din datoriile pentru care raspunde solidar;
b) contul de profit si pierdere al unui actionar/asociat include partea lui din veniturile si cheltuielile entitatii controlate in comun;
c) actionarul/asociatul aduna partea lui din fiecare dintre activele, datoriile, veniturile sau cheltuielile entitatii controlate in comun cu elementele similare din propriile situatii financiare anuale, rand cu rand. De exemplu, poate aduna partea lui din stocurile entitatii controlate in comun cu stocurile sale si partea lui din imobilizarile corporale ale entitatii controlate in comun cu imobilizarile sale.
Art. 55. - (1) Cand un actionar/asociat cumpara active de la o entitate controlata in comun, acesta nu va recunoaste partea lui din profiturile acelei entitati, rezultate din efectuarea tranzactiei, pana in momentul in care revinde activele unei terte parti.
(2) Un actionar/asociat trebuie sa recunoasca partea lui din pierderile rezultate din aceste tranzactii in acelasi mod ca profiturile, cu exceptia cazului in care pierderile reprezinta o depreciere a activelor, situatie in care trebuie recunoscute imediat.
Art. 56. - Un actionar/asociat al unei entitati controlate in comun intrerupe folosirea consolidarii proportionale de la data la care inceteaza sa detina acel control.
Art. 57. - Art. 52-56 referitoare la consolidarea proportionala nu se aplica daca entitatea este o societate asociata in sensul art. 58.
Art. 58. - (1) Daca o entitate inclusa in consolidare exercita o influenta semnificativa asupra politicii operationale si financiare a unei entitati neincluse in consolidare, respectiv societatea asociata in care se detine un interes de participare, acel interes de participare se prezinta in bilantul consolidat la elementul "Titluri puse in echivalenta".
(2) Se presupune ca o entitate exercita o influenta semnificativa asupra altei entitati, daca detine 20% sau mai mult din drepturile de vot ale actionarilor sau asociatilor in acea entitate. In acest caz, entitatea care exercita influenta semnificativa este numita investitor.
(3) Pentru calcularea drepturilor care asigura influenta semnificativa se aplica prevederile art. 7-9.
Art. 59. - (1) In intelesul prezentei norme, prin interese de participare se intelege dreptul in capitalul altor entitati, reprezentat sau nu prin certificate, care prin crearea unei legaturi durabile cu aceste entitati sunt destinate sa contribuie la activitatile entitatii.
(2) Detinerea unei parti din capitalul unei alte entitati se presupune ca reprezinta un interes de participare atunci cand depaseste un procentaj de 20%.
Art. 60. - In intelesul prezentei norme, o entitate la care un investitor exercita o influenta semnificativa asupra politicii sale operationale si financiare este o societate asociata.
Art. 61. - (1) Atunci cand art. 58 se aplica pentru prima data unui interes de participare prevazut la art. 59, interesul de participare respectiv se prezinta in bilantul consolidat la valoarea corespunzatoare proportiei de capital si rezerve a societatii asociate, reprezentate de acel interes de participare.
(2) Diferenta dintre aceasta suma si valoarea contabila a participatiei calculata conform regulilor de evaluare prevazute in Norma nr. 14/2007 se prezinta distinct in notele explicative la situatiile financiare anuale consolidate.
(3) Aceasta diferenta se calculeaza la data la care metoda se aplica pentru prima oara, respectiv la data achizitiei actiunilor sau, daca acestea au fost achizitionate in mai multe etape, la data la care entitatea a devenit o intreprindere asociata.
Art. 62. - (1) Suma corespunzatoare proportiei de capital si rezerve a societatii asociate, mentionate la art. 61, se majoreaza sau se reduce cu valoarea oricarei variatii care a avut loc in cursul exercitiului financiar, in proportia de capital si rezerve a societatii asociate, reprezentata de acel interes de participare; aceasta se reduce, de asemenea, cu suma dividendelor aferente acelui interes de participare.
(2) Partea investitorului din profitul sau pierderea societatii asociate, inregistrata dupa achizitie, este ajustata pentru a lua in calcul, de exemplu, amortizarea activelor pe baza valorii juste la data achizitiei. Similar, ajustari corespunzatoare se aduc partii investitorului din profitul sau pierderea societatii asociate, inregistrata dupa achizitie, pentru pierderile din depreciere recunoscute de societatea asociata.
Art. 63. - (1) In scopul cuprinderii in consolidare, situatiile financiare ale societatii asociate vor fi intocmite utilizand politici contabile uniforme pentru tranzactii si evenimente similare in circumstante similare.
(2) Daca o societate asociata utilizeaza alte politici contabile decat cele ale investitorului pentru tranzactii si evenimente similare in circumstante similare, se vor face ajustari pentru a asigura conformitatea politicilor contabile ale societatii asociate cu cele ale investitorului, atunci cand situatiile financiare ale societatii asociate sunt utilizate de investitor pentru aplicarea metodei punerii in echivalenta.
(3) Daca activele si datoriile unei societati asociate au fost evaluate prin alte metode decat cele utilizate pentru consolidare in conformitate cu art. 46, acestea vor fi evaluate din nou, in scopul calcularii diferentei mentionate la art. 61, prin metodele utilizate pentru consolidare.
Art. 64. - In masura in care diferenta pozitiva de consolidare mentionata la art. 61 nu poate fi asociata niciuneia dintre categoriile de active sau datorii, aceasta se trateaza conform art. 50.
Art. 65. - Partea de profit sau pierdere a societatilor asociate, care poate fi atribuita unor asemenea interese de participare, se prezinta in contul de profit si pierdere consolidat la elementul "Profitul sau pierderea exercitiului financiar aferent(a) societatilor asociate".
Art. 66. - Partea grupului din societatea asociata reprezinta suma participatiilor la acea societate asociata, apartinand societatii-mama si filialelor. In acest scop sunt ignorate participatiile celorlalte entitati in societatea asociata.
Art. 67. - (1) Profiturile si pierderile care rezulta din tranzactiile "in amonte" si "in aval" dintre investitor (inclusiv filialele sale consolidate) si o societate asociata sunt recunoscute in situatiile financiare ale investitorului doar corespunzator participatiilor in societatea asociata, apartinand unor detinatori terti investitorului.
(2) Tranzactiile "in amonte" sunt, de exemplu, vanzarile de active de la o societate asociata la un investitor.
(3) Tranzactiile "in aval" sunt, de exemplu, vanzarile de active de la un investitor catre o societate asociata. Partea investitorului din profitul sau pierderea societatii asociate rezultand din aceste tranzactii este eliminata.
Art. 68. - Investitia intr-o societate asociata este contabilizata utilizand metoda punerii in echivalenta de la data la care devine societate asociata.
Art. 69. - (1) Cele mai recente situatii financiare anuale disponibile ale societatii asociate sunt utilizate de investitor la aplicarea metodei punerii in echivalenta.
(2) Daca datele de raportare ale investitorului si societatii asociate sunt diferite, intreprinderea asociata intocmeste, pentru uzul investitorului, situatii financiare la aceeasi data ca situatiile financiare ale investitorului, cu exceptia cazului in care acest lucru este imposibil.
Art. 70. - (1) Daca situatiile financiare anuale ale unei societati asociate utilizate la aplicarea metodei punerii in echivalenta sunt intocmite la o data de raportare diferita de cea a investitorului, se vor face ajustari aferente efectelor tranzactiilor sau evenimentelor semnificative care au loc intre acea data si data situatiilor financiare ale investitorului.
(2) In orice caz, diferenta dintre data de raportare a societatii asociate si cea a investitorului nu va putea fi mai mare de 3 luni.
(3) Durata perioadelor de raportare si diferentele dintre datele de raportare vor fi aceleasi de la o perioada la alta.
Art. 71. - (1) Eliminarile mentionate la art. 39 alin. (2) lit. c) se efectueaza in masura in care informatiile sunt cunoscute sau pot fi stabilite.
(2) Derogari de la alin. (1) sunt permise daca sumele respective sunt nesemnificative in intelesul art. 23.
Art. 72. - Daca o societate asociata intocmeste situatii financiare anuale consolidate, prevederile precedente se aplica capitalului si rezervelor prezentate in aceste situatii consolidate.
Art. 73. - Prevederile art. 58-72 pot sa nu se aplice daca interesul de participare in capitalul societatii asociate nu este semnificativ in intelesul art. 23.
#PAGEBREAK#
CAPITOLUL IV
Continutul notelor explicative la situatiile financiare anuale
consolidate
4.1. Politici contabile
Art. 74. - Politicile contabile reprezinta principiile, bazele, conventiile, regulile si practicile specifice aplicate de o societate-mama la intocmirea si prezentarea situatiilor financiare anuale consolidate.
Art. 75. - Situatiile financiare anuale consolidate trebuie sa fie intocmite folosind politici contabile uniforme pentru tranzactii asemanatoare si alte evenimente in circumstante similare.
Art. 76. - Daca un membru al grupului foloseste alte politici contabile decat cele adoptate in situatiile financiare anuale consolidate, pentru tranzactii asemanatoare si evenimente in circumstante similare, in scopul intocmirii situatiilor financiare consolidate trebuie facute ajustari corespunzatoare la situatiile sale financiare.
Art. 77. - Trebuie prezentate politicile folosite pentru evaluarea fondului comercial si a interesului minoritar.
4.2. Notele explicative
4.2.1. Prevederi generale
Art. 78. - Pe langa informatiile cerute conform altor sectiuni din prezenta norma, notele la situatiile financiare anuale consolidate trebuie sa furnizeze informatii referitoare la aspectele prevazute de prezenta subsectiune.
Art. 79. - (1) Notele explicative trebuie sa cuprinda informatii privind metodele de evaluare aplicate diferitelor elemente din situatiile financiare anuale consolidate, precum si metodele utilizate pentru calcularea ajustarilor de valoare.
(2) Pentru elementele incluse in situatiile financiare anuale consolidate care sunt sau au fost initial exprimate in moneda straina, trebuie furnizate bazele de conversie utilizate pentru exprimarea acestora in moneda in care se intocmesc situatiile financiare anuale consolidate.
Art. 80. - (1) In notele explicative trebuie cuprinse, de asemenea, urmatoarele informatii:
a) denumirile si sediile sociale ale entitatilor incluse in consolidare;
b) proportia de capital detinuta in entitatile incluse in consolidare, altele decat societatea-mama, de catre entitatile incluse in consolidare sau de catre persoanele care actioneaza in nume propriu, dar in contul acestor entitati;
c) conditiile care au determinat consolidarea, asa cum sunt acestea prezentate la art. 3, cu respectarea prevederilor art. 7-9. Aceasta ultima mentiune poate fi totusi omisa in cazul in care consolidarea a fost efectuata in temeiul art. 5 alin. (2) lit. a) pct. (i) si daca proportia de capital este egala cu proportia drepturilor de vot.
(2) Aceleasi informatii trebuie furnizate in ceea ce priveste entitatile excluse din consolidare conform prevederilor art. 18-20.
(3) De asemenea, trebuie furnizata o explicatie referitoare la excluderea entitatilor mentionate la art. 18-20.
Art. 81. - In notele explicative se prezinta:
a) denumirile si sediile sociale ale societatilor asociate cu entitatea inclusa in consolidare in sensul art. 58 si proportia de capital a acestora, detinuta de entitatea inclusa in consolidare sau de persoane care actioneaza in nume propriu, dar in contul acestor entitati;
b) aceleasi informatii trebuie furnizate in ceea ce priveste societatile asociate mentionate la art. 73, impreuna cu motivele pentru care s-a considerat ca acele interese de participare nu sunt semnificative in intelesul art. 23.
Art. 82. - In notele explicative se prezinta:
a) denumirea si sediul social ale entitatilor consolidate proportional in temeiul art. 52-57;
b) factorii pe care se bazeaza conducerea comuna si proportia capitalului acestora, detinuta de entitatile incluse in consolidare sau de persoanele care actioneaza in nume propriu, dar in contul acestor entitati.
Art. 83. - Notele explicative prezinta:
a) denumirea si sediul social ale fiecareia dintre entitatile, altele decat cele prevazute la art. 80-82, in care entitatile incluse in consolidare detin direct sau prin intermediul unor persoane care actioneaza in nume propriu, dar in contul acestor entitati, un procentaj de capital de cel putin 20%, mentionand proportia de capital detinuta, suma de capital si rezerve si profitul sau pierderea ultimului exercitiu financiar al entitatii in cauza, pentru care au fost aprobate situatiile financiare;
b) aceste informatii pot fi omise daca nu sunt semnificative in intelesul art. 23.
Art. 84. - De asemenea, se prezinta numarul si valoarea nominala a tuturor actiunilor societatii-mama detinute de entitatea insasi, de filialele entitatii in cauza sau de o persoana care actioneaza in nume propriu, dar in contul acelor entitati.
Art. 85. - In notele explicative se prezinta: valoarea avansurilor si creditelor acordate potrivit legii membrilor organelor de administratie, conducere si de supraveghere ale societatii-mama, de catre acea entitate sau de catre una dintre filialele sale, indicand ratele dobanzii, principalele conditii si orice sume restituite, precum si a angajamentelor asumate in contul lor sub forma garantiilor de orice fel, indicand totalul pe fiecare categorie.
Art. 86. - Trebuie sa se mentioneze, totodata, daca situatiile financiare anuale consolidate au fost intocmite in conformitate cu prezenta norma.
Art. 87. - Urmatoarele informatii trebuie prezentate cu claritate si repetate ori de cate ori este necesar, pentru buna lor intelegere:
a) denumirea si sediul social al societatii-mama care face raportarea;
b) data la care s-au incheiat situatiile financiare anuale consolidate sau perioada la care se refera;
c) moneda in care sunt intocmite situatiile financiare anuale consolidate;
d) unitatea de masura in care sunt exprimate cifrele incluse in raportare.
4.2.2. Informatii in completarea bilantului consolidat
Art. 88. - Notele explicative trebuie sa prezinte pentru fiecare clasa de imobilizari corporale:
a) bazele de evaluare folosite in determinarea valorii contabile brute;
b) metodele de amortizare folosite.
Art. 89. - Daca evaluarea la valoarea justa a instrumentelor financiare a fost efectuata conform sectiunii a 5-a "Principii contabile si reguli de evaluare", subsectiunea a 2-a "Reguli de evaluare", lit. B.5.2 "Evaluarea la valoarea justa a instrumentelor financiare" din cap. II al Normei nr. 14/2007, se prezinta:
a) ipotezele semnificative care stau la baza modelelor si tehnicilor de evaluare, daca valorile juste au fost determinate in concordanta cu prevederile acelei subsectiuni;
b) pe fiecare categorie de instrumente financiare, valoarea justa, modificarile de valoare inregistrate direct in contul de profit si pierdere, precum si modificarile incluse in rezerva de valoare justa potrivit aceleiasi subsectiuni;
c) pentru fiecare clasa de instrumente financiare derivate, informatii despre aria si natura instrumentelor, inclusiv termenii si conditiile semnificative care pot afecta valoarea, momentul si certitudinea fluxurilor viitoare de numerar;
d) un tabel care sa prezinte miscarile rezervei de valoare justa in cursul exercitiului financiar.
Art. 90. - Daca evaluarea la valoarea justa a instrumentelor financiare nu a fost efectuata potrivit sectiunii a 5-a "Principii contabile si reguli de evaluare", subsectiunea a 2-a "Reguli de evaluare", lit. B.5.2 "Evaluarea la valoarea justa a instrumentelor financiare" din cap. II al Normei nr. 14/2007, se prezinta urmatoarele:
a) pentru fiecare clasa de instrumente financiare derivate:
(i) valoarea justa a instrumentelor, daca o astfel de valoare poate fi determinata prin oricare dintre metodele prevazute la acea subsectiune din Norma nr. 14/2007;
(ii) informatii privind aria si natura instrumentelor financiare;
b) pentru imobilizarile financiare inregistrate la o valoare mai mare decat valoarea lor justa si pentru care nu s-a utilizat optiunea de a se reflecta o ajustare pentru pierdere de valoare, potrivit sectiunii a 5-a "Principii contabile si reguli de evaluare", subsectiunea a 2-a "Reguli de evaluare", lit. B.1 "Reguli de evaluare" de baza din cap. II al Normei nr. 14/2007:
(i) valoarea contabila si valoarea justa a activelor individuale sau a gruparilor corespunzatoare ale acelor active individuale;
(ii) motivele pentru care nu a fost redusa valoarea contabila, inclusiv natura elementelor care furnizeaza dovada ca valoarea contabila va fi recuperata.
Art. 91. - Se prezinta valoarea totala a datoriilor inregistrate in bilantul consolidat si care sunt scadente dupa mai mult de 5 ani, precum si valoarea totala a datoriilor inregistrate in bilantul consolidat si acoperite cu garantii reale oferite de entitatile incluse in consolidare, mentionand natura si forma garantiilor.
Art. 92. - (1) Se prezinta valoarea totala a oricaror angajamente financiare neincluse in bilantul consolidat, in masura in care aceste informatii sunt utile pentru evaluarea pozitiei financiare a entitatilor incluse in consolidare, considerate ca un tot unitar.
(2) Orice angajamente privind pensiile si entitatile afiliate neincluse in consolidare trebuie prezentate separat.
Art. 93. - Pentru fiecare categorie de rezerve inclusa in capitalurile proprii se descrie natura sa si scopul pentru care a fost constituita.
4.2.3. Informatii in completarea contului de profit si pierdere consolidat
Art. 94. - Se prezinta defalcarea cifrei de afaceri consolidate din activitatea curenta consolidate in cazul societatilor de pensii constituite prin act constitutiv definite in Norma nr. 14/2007, pe categorii de activitati si pe piete geografice, in masura in care aceste categorii si piete difera substantial una fata de alta, tinandu-se seama de modul de organizare a vanzarii produselor si furnizarii serviciilor rezultate din activitatile curente ale entitatilor incluse in consolidare, considerate ca un tot unitar.
Art. 95. - Separat se prezinta totalul onorariilor percepute pentru exercitiul financiar de auditorul statutar sau de firma de audit, pentru auditul statutar al situatiilor financiare anuale consolidate, precum si onorariile totale percepute pentru alte servicii de asigurare, servicii de consultanta fiscala si alte servicii non-audit.
Art. 96. - (1) Se prezinta numarul mediu de persoane angajate in cursul exercitiului financiar de entitatile incluse in consolidare, defalcat pe categorii si, daca nu sunt prezentate distinct in contul de profit si pierdere consolidat, cheltuielile cu personalul aferente exercitiului financiar.
(2) Se prezinta separat numarul mediu de persoane angajate in cursul exercitiului financiar de entitatile asupra carora se exercita control comun, conform prevederilor art. 52 si 53.
Art. 97. - (1) In notele explicative se prezinta valoarea indemnizatiilor acordate in exercitiul financiar membrilor organelor de administratie, conducere si de supraveghere ale societatii-mama pentru functiile detinute de acestia in societatea-mama si in filialele sale, precum si orice angajamente care au luat nastere sau sunt incheiate in aceleasi conditii privind pensiile acordate fostilor membri ai acestor organe, indicand totalul pe fiecare categorie.
(2) Separat de informatiile de la alin. (1), se prezinta indemnizatiile acordate pentru functiile exercitate in entitatile controlate in comun si societatile asociate.
Art. 98. - (1) Se prezinta masura in care calculul profitului sau pierderii consolidat(e) al/a exercitiului financiar a fost afectat de evaluarea elementelor care, prin derogare de la principiile enuntate in sectiunea a 5-a "Principii contabile si reguli de evaluare", subsectiunea a 2-a "Reguli de evaluare" a cap. II din Norma nr. 14/2007 si la art. 49 din prezenta norma, a fost efectuata in exercitiul financiar in cauza sau intr-un exercitiu financiar precedent, in vederea obtinerii de facilitati fiscale.
(2) Atunci cand influenta unei asemenea evaluari asupra cheltuielilor viitoare cu impozitul ale entitatilor incluse in consolidare, considerate ca un tot unitar, este semnificativa, trebuie prezentate detalii.
Art. 99. - Se prezinta diferenta dintre cheltuiala cu impozitul inregistrata in contul de profit si pierdere consolidat al exercitiului financiar si al celor aferente exercitiilor financiare precedente si suma impozitului de platit pentru aceste exercitii, cu conditia ca aceasta diferenta sa fie semnificativa pentru scopul impozitarii viitoare.
CAPITOLUL V
Raportul consolidat al administratorilor
Art. 100. - Consiliul de administratie al societatii-mama elaboreaza pentru fiecare exercitiu financiar un raport, denumit in continuare raportul consolidat al administratorilor, care cuprinde cel putin o revizuire fidela a dezvoltarii si performantei activitatilor si a pozitiei entitatilor incluse in consolidare, considerate ca un tot unitar, impreuna cu o descriere a principalelor riscuri si incertitudini cu care acestea se confrunta.
Art. 101. - (1) Revizuirea reprezinta o analiza echilibrata si cuprinzatoare a dezvoltarii si performantei activitatilor si a pozitiei entitatilor incluse in consolidare, considerate ca un tot unitar, adecvata dimensiunii si complexitatii afacerilor.
(2) In masura in care este necesar pentru a intelege dezvoltarea, performanta sau pozitia financiara, analiza cuprinde atat indicatori financiari, cat si, daca este cazul, indicatori nefinanciari - cheie de performanta, relevanti pentru activitati specifice, inclusiv informatii privind probleme de mediu inconjurator si angajati.
Art. 102. - In furnizarea analizei sale, raportul consolidat al administratorilor prevede, atunci cand este cazul, referiri si explicatii suplimentare privind sumele raportate in situatiile financiare anuale consolidate.
Art. 103. - Referitor la entitatile cuprinse in consolidare, raportul furnizeaza, de asemenea, o indicatie despre:
a) orice evenimente importante aparute dupa sfarsitul exercitiului financiar;
b) dezvoltarea previzibila a entitatilor respective, considerate ca un tot unitar;
c) activitatile entitatilor respective, considerate ca un tot unitar, din domeniul cercetarii si dezvoltarii;
d) utilizarea de catre entitatile incluse in consolidare a instrumentelor financiare si, daca sunt semnificative pentru evaluarea activelor sale, a datoriilor, pozitiei financiare si a profitului sau pierderii, si anume:
(i) obiectivele si politicile entitatilor in materie de gestiune a riscului financiar, inclusiv politicile lor de acoperire impotriva riscurilor pentru fiecare tip major de tranzactie previzionata pentru care se utilizeaza contabilitatea de acoperire impotriva riscurilor; si
(ii) expunerea la riscul de piata, riscul de credit, riscul de lichiditate si la riscul fluxului de trezorerie, asa cum acestea sunt prezentate in Norma nr. 14/2007.
Art. 104. - In cazul entitatilor ale caror valori mobiliare - in totalitate sau o parte din aceste valori mobiliare - sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata si care fac obiectul unei oferte publice de preluare, astfel cum acestea sunt definite in legislatia in vigoare privind piata de capital, raportul consolidat al administratorilor trebuie sa cuprinda urmatoarele informatii detaliate despre:
a) structura capitalului lor, inclusiv valorile mobiliare care nu sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata, cu indicarea claselor de actiuni si, daca este cazul, pentru fiecare clasa de actiuni, drepturile si obligatiile atasate clasei respective si procentul din capitalul social total pe care il reprezinta;
b) orice restrictii legate de transferul valorilor mobiliare, cum ar fi limitarile privind detinerea de valori mobiliare sau necesitatea de a obtine aprobarea entitatii sau a altor detinatori de valori mobiliare;
c) detinerile semnificative directe si indirecte de actiuni (inclusiv detinerile indirecte prin structuri piramidale si detineri incrucisate de actiuni, asa cum sunt acestea definite in reglementarile in vigoare privind piata de capital);
d) detinatorii oricaror valori mobiliare cu drepturi speciale de control si o descriere a acestor drepturi;
e) sistemul de control al oricarei scheme de acordare de actiuni salariatilor, daca drepturile de control nu se exercita direct de catre salariati;
f) orice restrictii privind drepturile de vot, cum ar fi limitarile drepturilor de vot ale detinatorilor unui procent stabilit sau numar de voturi, termenele de exercitare a drepturilor de vot sau sistemele prin care, cooperand cu entitatea, drepturile financiare atasate valorilor mobiliare sunt separate de detinerea de valori mobiliare;
g) orice acorduri dintre actionari care sunt cunoscute de catre entitate si care pot avea ca rezultat restrictii referitoare la transferul valorilor mobiliare si/sau la drepturile de vot;
h) regulile care prevad numirea sau inlocuirea membrilor consiliului de administratie si modificarea actelor constitutive ale entitatii;
i) puterile membrilor consiliului de administratie si, in special, cele referitoare la emiterea sau rascumpararea de actiuni;
j) orice acorduri semnificative la care entitatea este parte si care intra in vigoare, se modifica sau inceteaza in functie de o modificare a controlului entitatii ca urmare a unei oferte publice de preluare si efectele rezultate din aceasta, cu exceptia cazului in care prezentarea acestor informatii ar prejudicia grav entitatea; aceasta exceptie nu se aplica in cazul in care entitatea este obligata in mod special sa prezinte asemenea informatii conform altor cerinte legale;
k) orice acorduri dintre entitate si membrii consiliului sau de administratie sau salariati, prin care se ofera compensari daca acestia demisioneaza ori sunt concediati fara un motiv rezonabil sau daca relatia de angajare inceteaza din cauza unei oferte publice de preluare.
#PAGEBREAK#
CAPITOLUL VI
Auditarea situatiilor financiare anuale consolidate
Art. 105. - Situatiile financiare anuale consolidate ale entitatilor se auditeaza de catre una sau mai multe persoane fizice ori juridice autorizate in conditiile legii.
Art. 106. - Persoana sau persoanele responsabile cu auditarea situatiilor financiare anuale consolidate (denumite in continuare auditori financiari) isi exprima, de asemenea, o opinie referitoare la gradul de conformitate a raportului consolidat al administratorilor cu situatiile financiare anuale consolidate pentru acelasi exercitiu financiar.
Art. 107. - Raportul auditorilor financiari cuprinde:
a) mentionarea situatiilor financiare anuale consolidate care fac obiectul auditului financiar, impreuna cu cadrul de raportare financiara care a fost aplicat la intocmirea acestora;
b) o descriere a ariei auditului financiar, respectiv a standardelor de audit conform carora a fost efectuat auditul financiar;
c) o opinie de audit care exprima in mod clar opinia auditorilor financiari, potrivit careia situatiile financiare anuale consolidate ofera o imagine fidela conform cadrului relevant de raportare financiara si, dupa caz, daca situatiile financiare anuale consolidate respecta cerintele legale; opinia de audit este fara rezerve, cu rezerve, o opinie contrara sau, daca auditorii financiari nu au fost in masura sa exprime o opinie de audit, se prezinta imposibilitatea exprimarii unei opinii;
d) o referire la orice aspecte asupra carora auditorii financiari atrag atentia, printr-un paragraf distinct, fara ca opinia de audit sa fie cu rezerve;
e) o opinie privind gradul de conformitate a raportului consolidat al administratorilor cu situatiile financiare anuale consolidate pentru acelasi exercitiu financiar.
Art. 108. - Raportul se semneaza de catre auditori financiari, persoane fizice, in numele acestora sau al auditorilor persoane juridice autorizate, dupa caz, si se dateaza.
Art. 109. - In cazul in care situatiile financiare anuale ale societatii-mama se ataseaza la situatiile financiare anuale consolidate, raportul auditorilor financiari cerut de prezenta sectiune poate fi combinat cu raportul auditorilor financiari asupra situatiilor financiare anuale ale societatii-mama, prevazut de Norma nr. 14/2007.
CAPITOLUL VII
Aprobarea, semnarea si publicarea situatiilor financiare
anuale consolidate
Art. 110. - (1) Situatiile financiare anuale consolidate au inscrise numele si prenumele persoanei care le-a intocmit, calitatea acesteia (director economic, contabil-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie, expert contabil, contabil autorizat), precum si numarul de inregistrare in organismul profesional, daca este cazul.
(2) Situatiile financiare anuale consolidate, aprobate in mod corespunzator, si raportul consolidat al administratorilor, impreuna cu opinia exprimata de persoana responsabila cu auditarea situatiilor financiare anuale consolidate, se publica de entitatea care a intocmit situatiile anuale financiare consolidate, conform legislatiei in materie.
(3) Trebuie sa fie posibila obtinerea, la cerere, a unei copii a intregului raport consolidat al administratorilor sau a oricarei parti a raportului. Pretul unei astfel de copii nu trebuie sa depaseasca costul sau administrativ.
(4) Aceste prevederi nu se aplica entitatilor ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata.
Art. 111. - (1) Ori de cate ori situatiile financiare anuale consolidate si raportul consolidat al administratorilor se publica in intregime, acestea trebuie sa fie reproduse in forma si continutul pe baza carora auditorii financiari si-au intocmit raportul.
(2) Acestea trebuie sa fie insotite de textul complet al raportului de audit.
Art. 112. - (1) Daca situatiile financiare anuale consolidate nu se publica in intregime, trebuie sa se indice faptul ca versiunea publicata este o forma prescurtata si trebuie sa se faca trimitere la oficiul registrului comertului la care au fost depuse situatiile financiare anuale consolidate.
(2) In cazul in care situatiile financiare anuale consolidate nu au fost inca depuse, acest lucru trebuie prezentat. In acest caz, raportul de audit nu se publica, dar se mentioneaza daca a fost exprimata o opinie de audit fara rezerve, cu rezerve sau contrara, ori daca auditorii financiari nu au fost in masura sa exprime o opinie de audit.
(3) De asemenea, se mentioneaza daca raportul de audit face vreo referire la orice aspecte asupra carora auditorii financiari atrag atentia printr-un paragraf distinct, fara ca opinia de audit sa fie cu rezerve.
CAPITOLUL VIII
Formatul situatiilor financiare anuale consolidate
SECÞIUNEA 1
Bilantul consolidat
Art. 113. - Formatul bilantului consolidat este urmatorul:
A. ACTIVE IMOBILIZATE
I. Imobilizari necorporale
1. Cheltuieli de constituire
2. Cheltuieli de dezvoltare
3. Concesiuni, brevete, licente, marci comerciale, drepturi si active similare, daca acestea au fost achizitionate cu titlu oneros, si alte imobilizari necorporale
4. Fond comercial pozitiv
5. Avansuri si imobilizari necorporale in curs de executie
II. Imobilizari corporale
1. Terenuri si constructii
2. Instalatii tehnice si masini
3. Alte instalatii, utilaje si mobilier
4. Avansuri si imobilizari corporale in curs de executie
III. Imobilizari financiare
1. Actiuni detinute la entitati afiliate neincluse in consolidare
2. Imprumuturi acordate entitatilor afiliate neincluse in consolidare
3. Interese de participare detinute la entitati neincluse in consolidare
4. Imprumuturi acordate entitatilor de care compania este legata in virtutea intereselor de participare
5. Investitii detinute ca imobilizari
6. Alte imprumuturi
IV. Titluri puse in echivalenta
B. ACTIVE CIRCULANTE
I. Stocuri
1. Materii prime si materiale consumabile
2. Productia in curs de executie
3. Produse finite si marfuri
4. Avansuri pentru cumparari de stocuri
II. Creante (Sumele care urmeaza a fi incasate dupa o perioada mai mare de un an trebuie prezentate separat pentru fiecare element.)
1. Creante comerciale
2. Sume de incasat de la entitatile afiliate neincluse in consolidare
3. Sume de incasat de la entitatile de care compania este legata in virtutea intereselor de participare
4. Alte creante
5. Capital subscris si nevarsat
III. Investitii pe termen scurt
1. Actiuni detinute la entitati afiliate neincluse in consolidare
2. Alte investitii pe termen scurt
IV. Casa si conturi la banci
C. CHELTUIELI IN AVANS
D. DATORII: SUMELE CARE TREBUIE PLATITE INTR-O PERIOADA DE PANA LA UN AN
1. Imprumuturi din emisiunea de obligatiuni, prezentandu-se separat imprumuturile din emisiunea de obligatiuni convertibile
2. Sume datorate institutiilor de credit
3. Avansuri incasate in contul comenzilor
4. Datorii comerciale - furnizori
5. Efecte de comert de platit
6. Sume datorate entitatilor afiliate neincluse in consolidare
7. Sume datorate entitatilor de care compania este legata in virtutea intereselor de participare
8. Alte datorii, inclusiv datoriile fiscale si datoriile privind asigurarile sociale
E. ACTIVE CIRCULANTE NETE/DATORII CURENTE NETE
F. TOTAL ACTIVE MINUS DATORII CURENTE
G. DATORII: SUMELE CARE TREBUIE PLATITE INTR-O PERIOADA MAI MARE DE UN AN
1. Imprumuturi din emisiunea de obligatiuni, prezentandu-se separat imprumuturile din emisiunea de obligatiuni convertibile
2. Sume datorate institutiilor de credit
3. Avansuri incasate in contul comenzilor
4. Datorii comerciale - furnizori
5. Efecte de comert de platit
6. Sume datorate entitatilor afiliate neincluse in consolidare
7. Sume datorate entitatilor de care compania este legata in virtutea intereselor de participare
8. Alte datorii, inclusiv datoriile fiscale si datoriile privind asigurarile sociale
H. PROVIZIOANE
1. Provizioane pentru pensii si obligatii similare
2. Provizioane pentru impozite
3. Alte provizioane
I. VENITURI IN AVANS
1. Subventii pentru investitii
2. Venituri inregistrate in avans
3. Fond comercial negativ
J. CAPITAL SI REZERVE
I. Capital subscris
1. Capital subscris varsat
2. Capital subscris nevarsat
II. Prime de capital
III. Rezerve din reevaluare
IV. Rezerve
1. Rezerve legale
2. Rezerve statutare sau contractuale
3. Rezerve de valoare justa
4. Rezerve reprezentand surplusul realizat din rezerve din reevaluare
5. Alte rezerve
Actiuni proprii
V. Profitul sau pierderea reportat(a)
VI. Profitul sau pierderea exercitiului financiar aferent(a) societatii-mama
Repartizarea profitului
VII. Interese minoritare
1. Profitul sau pierderea exercitiului financiar aferent(a) intereselor minoritare
2. Alte capitaluri proprii
SECÞIUNEA a 2-a
Contul de profit si pierdere consolidat
Art. 114. - Formatul contului de profit si pierdere consolidat este urmatorul:
1. Cifra de afaceri neta
2. Variatia stocurilor
3. Veniturile productiei imobilizate
4. Alte venituri din exploatare
5. a) Cheltuieli cu materialele
b) Alte cheltuieli din afara
6. Cheltuieli cu personalul:
a) Salarii si indemnizatii
b) Cheltuieli cu asigurarile sociale, cu indicarea distincta a celor referitoare la pensii
7. a) Ajustari de valoare privind imobilizarile corporale si imobilizarile necorporale
b) Ajustari de valoare privind activele circulante, in cazul care acestea depasesc suma ajustarilor de valoare care sunt normale
8. Alte cheltuieli de exploatare
9. Profitul sau pierderea din exploatare
10. Venituri din interese de participare
11. Venituri din alte investitii si imprumuturi care fac parte din activele imobilizate
12. Alte dobanzi de incasat si venituri similare
13. Ajustari de valoare privind imobilizarile financiare si investitiile detinute ca active circulante
14. Dobanzi de platit si cheltuieli similare
15. Profitul sau pierderea din activitatea curenta
16. Venituri extraordinare
17. Cheltuieli extraordinare
18. Profitul sau pierderea din activitatea extraordinara
19. Impozitul pe profit
20. Alte impozite neprezentate la elementele de mai sus
21. Profitul sau pierderea exercitiului financiar aferent(a) entitatilor integrate
22. Profitul sau pierderea exercitiului financiar aferent(a) societatilor asociate
23. Profitul sau pierderea exercitiului financiar aferent(a) societatii-mama
24. Profitul sau pierderea exercitiului financiar aferent(a) intereselor minoritare.
CAPITOLUL IX
Dispozitii finale
Art. 115. - Nerespectarea dispozitiilor cuprinse in prezenta norma se sanctioneaza in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare, respectiv art. 38 lit. c), art. 120 alin. (1), art. 121 alin. (1) lit. k), art. 122 si art. 122
1 din Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificarile si completarile ulterioare, si respectiv art. 16, art. 81 alin. (1) lit. c), art. 140 alin. (1), art. 141 alin. (1) lit. g), alin. (2)-(11) si art. 142 din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Comentarii articol (0)