Regulamentul Consiliului Superior al Corpului Expertilor Contabili privind efectuarea stagiului si examenul de aptitudini in vederea accesului la calitatea de expert contabil si de contabil autorizat a fost republicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 645 din 10.09.2008.
Art. 1. - (1) Stagiul se efectueaza de catre persoanele care au promovat examenul de admitere pentru accesul la profesia de expert contabil si de contabil autorizat, organizat de Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania, denumit in continuare Corpul, potrivit art. 20 lit. a) din Ordonanta Guvernului nr. 65/1994 privind organizarea activitatii de expertiza contabila si a contabililor autorizati, republicata.
(2) Promovarea examenului de admitere pentru accesul la profesie se dovedeste cu certificatul pentru promovarea examenului in vederea accesului la profesia de expert contabil/contabil autorizat, emis de comisiile de examinare in baza Regulamentului privind accesul la profesia de expert contabil si de contabil autorizat, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 227/2008.
(3) Stagiul se organizeaza pe langa un tutore de stagiu, membru al Corpului, sau, in sistem colectiv, la nivelul fiecarei filiale a Corpului.
CAPITOLUL II
Durata stagiului
Art. 2. - (1) Stagiul are o durata de 3 (trei) ani.
(2) Perioada de stagiu incepe de la data la care persoana care a reusit la examenul de admitere a depus cererea de inscriere la stagiu. In acest scop:
a) directorul executiv al filialei, in termen de 10 zile, va instiinta candidatul ca a promovat examenul de admitere, iar acestuia ii revine obligatia sa se prezinte pentru intocmirea formalitatilor in vederea inscrierii la stagiu;
b) cererea de inscriere la stagiu se depune in termen de maximum doua luni de la data promovarii examenului de admitere; in caz contrar, candidatul va sustine din nou examenul de acces.
(3) La cererea stagiarului, depusa in cel mult doua luni de la promovarea examenului de admitere, stagiul poate fi prelungit sau suspendat printr-o hotarare a consiliului filialei Corpului dupa cum urmeaza:
a) prelungirea stagiului, care nu se poate face decat pentru o perioada de maximum 3 ani, poate fi data in una sau mai multe etape;
b) suspendarea poate fi acordata in primii 2 ani, pe perioade care nu depasesc 12 luni fiecare. Orice reinnoire a unei perioade de suspendare, formulata in cadrul acestei durate de 2 ani, trebuie sa faca obiectul unei hotarari a consiliului filialei Corpului. Durata serviciului militar si concediul legal de maternitate sau pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani nu sunt luate in calcul in cei 2 ani de suspendare.
(4) In situatia in care candidatul a terminat sau se afla in cursul efectuarii stagiului la categoria contabil autorizat si a promovat examenul la categoria expert contabil se recunoaste stagiul efectuat, dar nu mai mult de 3 semestre; contabilii autorizati, membri activi ai Corpului, cu o vechime de cel putin 2 ani, pot fi supusi unui program intensiv de practica si pot sustine examenul de aptitudini in primele 6 luni de la data promovarii examenului de admitere la stagiu pentru accesul la profesia de expert contabil.
(5) In perioada de stagiu, stagiarul este obligat sa efectueze minimum 200 de ore pe semestru, in timpul orelor normale de munca ale tutorelui de stagiu sau potrivit programului de stagiu in sistem colectiv.
(6) In ultimele 6 luni de stagiu, tutorele de stagiu trebuie sa acorde stagiarului, la cerere, un concediu neplatit de cel putin 30 de zile pentru pregatirea examenului de aptitudini la profesiile de expert contabil si de contabil autorizat.
Art. 3. - (1) Repartitia orelor de stagiu este lasata la alegerea tutorelui de stagiu, care trebuie sa acorde stagiarului toate facilitatile, pentru a-i permite sa efectueze instruirea si sa isi pregateasca examenele finale pentru obtinerea calitatii de expert contabil sau de contabil autorizat.
(2) Repartitia orelor de stagiu este comunicata de tutorele de stagiu controlorului de stagiu, care se asigura ca prevederile alin. (1) au fost respectate.
(3) Cand controlorul de stagiu refuza sa isi dea acordul fie asupra numarului de ore, fie asupra repartitiei lor, litigiul este prezentat presedintelui consiliului filialei Corpului, care analizeaza si decide.
CAPITOLUL III
Abilitarea tutorilor de stagiu
Art. 4. - (1) Stagiul se efectueaza pe langa o persoana fizica sau in cadrul unei societati comerciale de profil, membra a Corpului.
(2) Lista cuprinzand persoanele si societatile comerciale de profil, abilitate sa primeasca stagiari, se stabileste de Consiliul superior al Corpului, la propunerea consiliului filialei Corpului; acestea trebuie sa ofere garantii suficiente in ceea ce priveste asigurarea conditiilor pentru formarea stagiarilor, respectarea normelor si principiilor Codului etic national al profesionistilor contabili. Aceasta lista este publica, poate fi consultata de cei interesati si se inmaneaza fiecarui tutore de stagiu odata cu documentul de abilitare a acestuia.
(3) Tutorele de stagiu este o persoana fizica. Cand stagiul este realizat intr-o societate comerciala de expertiza contabila inscrisa in Tabloul Corpului, abilitata, aceasta precizeaza, cu ocazia cererii sale de abilitare, numele si calitatea tutorelui de stagiu ales din randul cadrelor, asociatilor, pentru a fi si acesta abilitat.
Art. 5. - (1) Cererea de abilitare in calitatea de tutore de stagiu (anexele nr. 1 si 2) se adreseaza presedintelui filialei Corpului; presedintele filialei, cu consultarea directorului executiv al filialei, analizeaza cererea si o inainteaza in termen de 10 zile, insotita de un raport din care sa rezulte indeplinirea cerintelor mentionate la art. 4 alin. (2).
(2) Consiliul superior al Corpului analizeaza cererea si hotaraste in termen de 30 de zile de la primire.
(3) Abilitarea poate fi solicitata in orice moment de persoanele fizice cu vechime in profesie de minimum 5 ani si de societatile comerciale de profil, membre ale Corpului, cu indeplinirea criteriilor stabilite prin normele CECCAR.
(4) Odata acordata, abilitarea ramane valabila pana la retragerea sa de catre Consiliul superior al Corpului.
(5) Fiecare tutore de stagiu are dreptul la maximum 10 stagiari; autorizarea de a avea mai mult de 10 stagiari se acorda, pentru fiecare stagiar in plus, de consiliul filialei Corpului, dupa examinarea ansamblului activitatilor tutorelui de stagiu.
Art. 6. - (1) Abilitarea si autorizarea nu sunt nominative in ceea ce priveste stagiarii.
(2) Acordarea si retragerea abilitarii sunt hotarate de Consiliul superior al Corpului dupa consultarea avizelor controlorului de stagiu si a rapoartelor delegatilor Consiliului superior al Corpului care au facut parte din comisiile pentru examenele de aptitudini.
Art. 7. - Refuzul de primire a cererii de abilitare ca tutore de stagiu se rezolva de Consiliul superior al Corpului, la sesizarea celor interesati.
Art. 8. - Lista cuprinzand persoanele si societatile comerciale de profil abilitate sa aiba calitatea de tutore de stagiu se publica odata cu Tabloul anual al membrilor Corpului si se actualizeaza periodic.
CAPITOLUL IV
Inscrierea la stagiu
Art. 9. - (1) Stagiarul trebuie sa aduca la cunostinta directorului executiv al filialei Corpului, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire sau direct la registratura filialei, cu cel putin 15 zile inainte de inceperea stagiului (anexa nr. 3):
a) numele si adresa sa;
b) numele si adresa tutorelui de stagiu;
c) atestarea tutorelui de stagiu ca accepta sa il primeasca pe stagiar, din care sa rezulte si data inceperii stagiului (anexa nr. 4).
(2) Directorul executiv al filialei Corpului confirma inscrierea la stagiu, trimitand stagiarului o scrisoare de confirmare (anexa nr. 5).
(3) Pentru stagiarii care urmeaza sa se pregateasca in sistem colectiv, directorul executiv al filialei Corpului va confirma inscrierea la stagiu, prin transmiterea unei scrisori de confirmare [anexa nr. 5a)].
(4) Procedura prevazuta la alin. (1) se aplica si in cazul schimbarii tutorelui de stagiu.
(5) In situatia in care stagiarul nu a gasit si filiala nu poate sa ii recomande un tutore de stagiu, directorul executiv al filialei Corpului, sub proprie semnatura, va face mentiunea "pregatire in sistem colectiv" pe cererea al carei model este prevazut in anexa nr. 3a).
CAPITOLUL V
Statutul stagiarului
Art. 10. - (1) In perioada in care isi desfasoara activitatea sub indrumarea si controlul tutorelui de stagiu, stagiarul poate avea si calitatea de salariat in intelesul legislatiei in vigoare.
(2) Relatiile contractuale ale stagiarului cu persoana sau cu societatea comerciala de profil in care isi efectueaza stagiul se pot stabili pe baza legislatiei muncii sau legislatiei civile.
(3) In afara cazurilor de erori grave sau actiuni cu caracter fraudulos din partea sa, stagiarul nu raspunde pentru lucrarile pe care le executa in contul si sub supravegherea tutorelui de stagiu.
Art. 11. - Este interzis stagiarului sa semneze, in numele sau, documente pentru terti in timpul efectuarii perioadei de stagiu.
CAPITOLUL VI
Formarea - instruirea stagiarului
Art. 12. - (1) Stagiul consta in efectuarea de lucrari profesionale, la care se adauga actiuni de pregatire tehnica si deontologica.
(2) Lucrarile profesionale reprezinta 400 de ore pe an si se efectueaza sub controlul tutorelui de stagiu. Cand nu este posibila efectuarea de lucrari pe langa un tutore de stagiu, filiala organizeaza pregatirea in sistem colectiv a stagiarilor, in conditiile respectarii tuturor prevederilor prezentului regulament si numai pe baza de lucrari practice, potrivit programului-cadru pe categorii de lucrari profesionale, prevazut in anexa nr. 14. Exercitiile, lucrarile practice si studiile de caz (coloana 3 din anexa nr. 14), ce fac obiectul pregatirii in sistem colectiv, se stabilesc anual de Directia de specialitate din cadrul Corpului, se rezolva si se evalueaza de catre formatorii (lectorii) aprobati de Biroul permanent al Consiliului superior al Corpului din randul tutorilor de stagiu, cadrelor universitare sau al altor specialisti pe domenii. Modul de organizare si desfasurare a actiunilor de pregatire in sistem colectiv se stabileste prin norme aprobate de Biroul permanent al Consiliului superior al Corpului.
(3) Pregatirea tehnica si deontologica a stagiarilor cuprinde:
a) actiuni legate de comportamentul profesional si de doctrina profesionala, care sunt intreprinse in mod curent de consiliul filialei Corpului - minimum doua zile pe an;
b) actiuni de pregatire tehnica - minimum 4 zile pe an; acestea pot fi delegate unor cabinete sau societati comerciale de profil, membre ale Corpului, Institutului national de dezvoltare profesionala continua sau unor institute de invatamant care au facut cerere in acest sens si ale caror programe au fost agreate de Consiliul superior al Corpului.
(4) Tematica pentru cursurile de pregatire tehnica este prezentata in anexa nr. 6.
(5) Tematica pentru cursurile de pregatire deontologica si doctrina profesionala este prezentata in anexa nr. 6a).
Art. 13. - Stagiarii au obligatia sa participe la actiunile organizate de consiliul filialei Corpului, in cadrul Programului national de formare profesionala continua.
CAPITOLUL VII
Rapoarte de activitate
Art. 14. - (1) Stagiarul prezinta controlorului de stagiu la sfarsitul fiecarui semestru un "Raport semestrial" in care dezvolta un caz practic sau, in cazul unei misiuni de audit, prezinta lucrarile efectuate, grupate pe activitatile prevazute in anexa nr. 7.
(2) Raportul semestrial poate avea forma si structura prezentate in anexa nr. 8 si se semneaza atat de stagiar, cat si de tutorele de stagiu. Raportul este insotit de Fisa semestriala a tutorelui de stagiu, in care acesta poate dezvolta si comenta unele aspecte din activitatea stagiarului.
(3) In cazul expertilor contabili, cel putin doua din 6 rapoarte semestriale trebuie sa se refere la activitatea de expertiza contabila si de audit.
CAPITOLUL VIII
Obligatiile tutorelui de stagiu
Art. 15. - (1) Tutorele de stagiu trebuie sa creeze stagiarilor conditii pentru:
a) a urma pregatirea prevazuta in prezentul regulament;
b) a se achita cu regularitate de obligatiile lor prevazute in prezentul regulament;
c) a pregati examenul de aptitudini, in vederea obtinerii calitatii de expert contabil sau de contabil autorizat.
(2) Tutorele de stagiu trebuie sa mareasca treptat nivelul de dificultate al lucrarilor incredintate expertilor contabili si contabililor stagiari si sa ii ajute sa isi insuseasca disciplinele profesionale ale pregatirii tehnice de baza (contabilitate, drept, fiscalitate, economie, audit, evaluare).
(3) Tutorele de stagiu trebuie sa intocmeasca cu regularitate Fisa semestriala a stagiarului si sa raspunda la solicitarile consiliului filialei Corpului in legatura cu activitatea stagiarului.
Art. 16. - La sfarsitul perioadei de stagiu, tutorele de stagiu intocmeste si prezinta consiliului filialei un Raport de stagiu conform modelului prezentat in anexa nr. 9. In cazul stagiarilor pregatiti in sistem colectiv, Raportul de stagiu se intocmeste de directorul executiv al filialei pentru fiecare stagiar, conform modelului prezentat in anexa nr. 9a).
Art. 17. - Tutorele de stagiu are datoria de a-l ajuta pe stagiar in gasirea unui loc de munca; orice clauza convenita care ar impiedica aceasta este interzisa in contractele de munca intocmite intre un membru al Corpului si un stagiar.
Art. 18. - Tutorii de stagiu sunt obligati sa plateasca stagiarii in functie de: numarul de ore efectuate, calitatea lucrarilor efectuate si baremele orare stabilite de Consiliul superior al Corpului.
#PAGEBREAK#
CAPITOLUL IX
Prevederi speciale privind modul de organizare si desfasurare a actiunilor in sistem colectiv a stagiarilor Corpului
Art. 19. - Absolventii examenului de acces la profesia de expert contabil si contabil autorizat, care nu figureaza in evidenta vreunui tutore de stagiu, au obligatia participarii, in sistem colectiv, la actiuni de pregatire tehnica si deontologica, precum si la efectuarea unui numar de 400 de ore/an (respectiv 200 de ore/semestru) prevazute de regulament, constand in lucrari profesionale.
Art. 20. - (1) Pentru inscrierea in sistem colectiv, stagiarul depune cu cel putin 15 zile inainte de inceperea stagiului, dar nu mai tarziu de doua luni de la data promovarii examenului de admitere la stagiu, o cerere, potrivit modelului prevazut in anexa nr. 3a).
(2) Presedintele Consiliului filialei confirma pe cererea al carei model este prevazut in anexa nr. 3a) inscrierea la stagiu pentru "Pregatirea in sistem colectiv", trimitand stagiarului o scrisoare de confirmare, potrivit modelului prevazut in anexa nr. 5a).
(3) Toti stagiarii care vor urma actiunile de pregatire in sistem colectiv vor fi inregistrati de catre directorul executiv al filialei, in
ordinea sosirii scrisorilor de inscriere de la stagiari, in Registrul matricol si, de asemenea, vor primi livrete de stagiu.
Art. 21. - (1) Pregatirea in sistem colectiv a stagiarilor se face pe baza unui calendar semestrial intocmit de directorul executiv al filialei si vizat de presedintele filialei pana la data de 15 a primei luni din semestru si se transmite Directiei gestionare stagiu din cadrul Corpului.
(2) Calendarul semestrial de pregatire va contine, dupa caz:
a) numarul total al stagiarilor inscrisi pentru sistemul colectiv de pregatire, pe ani;
b) lectorii ce pot fi utilizati pentru verificarea lucrarilor profesionale si predarea cursurilor de pregatire tehnica si deontologica;
c) lista stagiarilor (pe ani) repartizati pentru un lector, dar nu mai mult de 100 de stagiari pentru un lector;
d) graficul de efectuare a lucrarilor profesionale (200 de ore/semestru) si zilele de pregatire tehnica si deontologica, pentru fiecare lector.
(3) Pentru acoperirea cheltuielilor cu organizarea pregatirii in sistem colectiv (chirie pentru sala si plata lectorilor) se percepe un tarif anual pe stagiar de 150 euro.
Art. 22. - Pentru parcurgerea categoriilor de lucrari profesionale cuprinse in Programul-cadru de pregatire practica in sistem colectiv a stagiarilor (anexa nr. 14) procedura este urmatoarea:
a) lectorul formator de stagiu repartizeaza fiecarui stagiar de care raspunde un numar de 30-50 de intrebari, exercitii si studii de caz din lista si tematica indicata de directia de specialitate, la inceputul fiecarui semestru;
b) directorul executiv sau responsabilul cu stagiul din cadrul filialei urmareste primirea lucrarilor rezolvate de fiecare stagiar in cursul semestrului respectiv si fixeaza ziua in care stagiarul va trebui sa sustina modul de rezolvare a exercitiilor in prezenta lectorului formator de stagiu;
c) directorul executiv sau responsabilul cu stagiul va receptiona orice solicitare a stagiarilor pentru consultatii in rezolvarea problemelor primite si va fixa graficul de consultatii impreuna cu lectorul de stagiu, in cursul semestrului respectiv;
d) lucrarile efectuate sunt arhivate in dosarul stagiarului si mentionate in livretul de stagiu sub semnatura lectorului formator de stagiu.
Art. 23. - (1) Pentru cele 4 zile de pregatire tehnica si pentru cele doua zile de pregatire deontologica a stagiarilor in sistem colectiv, se vor respecta Tematica pentru cursurile de pregatire tehnica, prezentata in anexa nr. 6 si Tematica pentru cursurile de pregatire deontologica si doctrina profesionala pentru experti contabili si contabili autorizati, prezentata in anexa nr. 6a).
(2) Toate celelalte reguli, drepturi si obligatii cu privire la stagiari, mentionate in regulament sau in alte reglementari interne, raman valabile si pentru stagiarii pregatiti in sistem colectiv.
Art. 24. - Tarifele, precum si toate cheltuielile privind organizarea si efectuarea in sistem colectiv a stagiarilor se prevad in bugetul de venituri si cheltuieli al Corpului.
Art. 25. - Plata lectorilor formatori de stagiu se face pe baza rapoartelor de activitate, potrivit metodologiei ce se aproba de Biroul permanent al Consiliului superior, in termen de 30 de zile de la aprobarea prevederilor capitolului IX.
Art. 26. - Raspunderea pentru organizarea si desfasurarea cursurilor de pregatire tehnica si deontologica in sistem colectiv a stagiarilor revine directorului executiv al filialei si Directiei gestionare stagiu din cadrul Corpului.
Art. 27. - In termen de 30 de zile, consiliile filialelor vor stabili lista lectorilor formatori de stagiu in sistem colectiv. Orice modificare a listei se comunica Directiei de specialitate in termen de 15 zile de la constatarea lipsei de activitate sau incetarii activitatii unui lector, pentru validare.
CAPITOLUL X
Controlul stagiului
Art. 28. - Consiliul superior al Corpului numeste un controlor de stagiu la nivelul fiecarei filiale si unul sau mai multi controlori adjuncti care sa acopere activitatea tuturor stagiarilor din raza filialei, respectiv experti contabili si contabili autorizati; un controlor de stagiu adjunct nu poate avea mai mult de 50 de stagiari in control.
Art. 29. - (1) Controlul stagiului se refera la:
a) respectarea de catre stagiari a obligatiilor si a reglementarilor care ii privesc;
b) comportamentul stagiarului;
c) calitatea si diversitatea lucrarilor profesionale;
d) trimiterea la timp a rapoartelor semestriale si a fiselor semestriale ale tutorelui de stagiu;
e) participarea efectiva la actiunile de pregatire.
(2) Controlorul de stagiu poate primi in cabinetul sau, la cerere, stagiarii, pentru diferite probleme in legatura cu efectuarea stagiului.
(3) Controlorul de stagiu aduce la cunostinta stagiarului sau/si tutorelui de stagiu orice remarca sau sugestie referitoare la comportamentul stagiarului, la calitatea, numarul si natura lucrarilor efectuate si la formarea profesionala obtinuta.
(4) Controlorul de stagiu va lamuri orice situatie pentru stagiarii care efectueaza stagiul in sistem colectiv.
Art. 30. - Controlorii de stagiu ii convoaca la filiala, in mod periodic, fie toti stagiarii, fie pe grupe, in reuniuni care pot sa corespunda cu zilele de studiu privind comportamentul profesional si doctrina profesionala; convocarea se face cu cel putin 30 de zile inainte, iar prezenta este obligatorie.
Art. 31. - (1) Consiliul superior al Corpului desemneaza vicepresedintele care raspunde de Directia de specialitate din cadrul Corpului pentru a indeplini si calitatea de controlor national de stagiu, care orienteaza si coordoneaza activitatea controlorilor de stagiu de la nivelul filialelor Corpului.
(2) Controlorul national de stagiu reuneste cel putin o data pe an toti controlorii de stagiu.
Art. 32. - Directorul executiv al filialei Corpului poate cere controlorilor de stagiu, din proprie initiativa sau la cererea Consiliului superior al Corpului, orice informatie, in scris sau oral, in legatura cu activitatea de stagiu.
Art. 33. - (1) Controlorii si controlorii adjuncti de stagiu intocmesc anual un raport al propriei activitati, pe care il prezinta directorului executiv al filialei Corpului si controlorului national de stagiu.
(2) Controlorul national de stagiu prezinta Consiliului superior al Corpului raportul anual cu privire la activitatea controlorilor de stagiu de la nivelul filialelor Corpului.
(3) In cursul anului, Departamentul pentru organizarea stagiului si dezvoltarea profesionala continua din cadrul Corpului poate cere orice informatie filialelor Corpului in legatura cu activitatea de stagiu.
(4) Controlorii de stagiu primesc semestrial o indemnizatie pe baza rapoartelor de activitate vizate de directorul executiv al filialei si aprobate de directorul general. Biroul permanent al Consiliului superior al Corpului va stabili cuantumul indemnizatiilor, precum si conditiile si procedurile prealabile pentru plata acestora.
Art. 34. - Directia de specialitate si controlorul national de stagiu organizeaza cel putin o data pe an o reuniune cu toti controlorii de stagiu, in care se analizeaza activitatea de stagiu in cadrul Corpului.
CAPITOLUL XI
Evidenta stagiarilor. Certificatul de stagiu
Art. 35. - (1) Directorul executiv al filialei tine un registru in care stagiarii sunt inscrisi in ordinea sosirii scrisorilor mentionate la art. 9, precum si cate un dosar pentru fiecare stagiar si pentru fiecare tutore de stagiu. Numarul din registrul stagiarilor se inscrie pe dosarul stagiarului si pe orice document sau corespondenta care il priveste pe stagiar.
(2) Toti stagiarii care se pregatesc in sistem colectiv vor fi inregistrati de catre directorul executiv al filialei in Registrul matricol si vor primi livrete de stagiu.
(3) O copie (lista) din registrul stagiarilor se trimite la Directia de specialitate din cadrul Corpului, anual pana la data de 30 iunie, si se actualizeaza semestrial.
Art. 36. - (1) Evidenta activitatii de stagiu cuprinde:
a) un dosar al stagiarului, care contine diferite documente pe care acesta le-a depus la inscrierea in stagiu, precum si rapoartele si celelalte documente in legatura cu activitatea acestuia;
b) un dosar al tutorelui de stagiu, care cuprinde abilitarea acestuia, numele stagiarilor si diferite documente si corespondenta, precum si rapoarte ale acestuia.
(2) Activitatile desfasurate de stagiar, documentele si rapoartele acestuia sunt consemnate si conservate intr-un dosar personal denumit Livret de stagiu (anexa nr. 10).
(3) Lucrarile (rapoartele) intocmite de stagiarii care efectueaza pregatirea in sistem colectiv se centralizeaza de catre directorul executiv al filialei sau de catre responsabilul sectorului de stagiu din cadrul filialei si se consemneaza in Registrul matricol la rubrica "Rapoarte", la semestrul corespunzator.
Art. 37. - (1) La expirarea stagiului profesional efectuat conform prezentului regulament, stagiarului i se elibereaza un certificat de stagiu (anexa nr. 11), pe baza raportului tutorelui de stagiu si a observatiilor scrise de controlorul de stagiu sau pe baza Raportului de stagiu intocmit de directorul executiv al filialei.
(2) Certificatul de stagiu da dreptul stagiarului de a se prezenta la examenul de aptitudini, in vederea obtinerii calitatii de expert contabil sau de contabil autorizat.
CAPITOLUL XII
Examenul de aptitudini
Art. 38. - Examenul de aptitudini, prevazut la art. 3 din Ordonanta Guvernului nr. 65/1994, republicata, se organizeaza de Corp in fiecare an, la o data ce se stabileste de Consiliul superior al Corpului.
Art. 39. - (1) Sustinerea examenului de aptitudini se face dupa efectuarea stagiului, intr-o perioada maxima de 4 ani de la promovarea examenului de admitere, cu exceptia persoanelor aflate in situatiile mentionate la art. 2 alin. (3) lit. a) si b), pentru care termenul se prelungeste in mod corespunzator.
(2) Stagiarii care nu au promovat examenul de aptitudini il mai pot sustine in urmatoarele maximum doua sesiuni consecutive, cu acoperirea taxelor de examen stabilite de Consiliul superior al Corpului.
(3) Pentru inscrierea la examenul de aptitudini, cel interesat depune la filiala Corpului din raza de domiciliu un dosar cuprinzand:
a) certificatul de admitere la stagiu, emis de comisia de examinare pentru accesul la profesie;
b) certificatul de stagiu;
c) copie de pe diploma de studii economice superioare, respectiv diploma de studii medii, recunoscute de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului;
d) cerere pentru inscriere la examenul de aptitudini, adresata presedintelui filialei Corpului;
e) copie de pe actul de identitate (B.I./C.I.);
f) certificat de cazier judiciar;
g) adeverinta medicala;
h) doua fotografii tip B.I.
(4) Dosarele se transmit de catre filiale Directiei de specialitate din cadrul Corpului, cu cel putin 30 de zile inainte de data stabilita pentru organizarea examenului de aptitudini.
(5) Examenele de aptitudini se organizeaza de catre Directia de specialitate din cadrul Corpului, la data stabilita de catre Consiliul superior al Corpului; data si locul examenului se comunica de directorul executiv al filialei, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire.
Art. 40. - (1) Examenul de aptitudini consta in probe scrise si orale, separat pentru experti contabili si separat pentru contabili autorizati.
(2) Proba scrisa, cu o durata de 6 ore, consta in:
a) studii de caz, exercitii si probleme din domeniul expertizei, monografiei contabile, analizei economico-financiare, evaluarii intreprinderilor si auditului;
b) intrebari de judecata profesionala din doctrina si deontologia profesiei contabile, organizarea si functionarea Corpului.
(3) Proba orala se sustine in maximum 7 zile calendaristice de la proba scrisa si consta in:
a) cate o intrebare din materia juridica si fiscala;
b) cate o intrebare din domeniile contabilitate, audit financiar si evaluarea intreprinderilor.
(4) La proba scrisa, fiecare subiect primeste o nota de la 1 la
10. Pentru promovarea probei scrise si continuarea examenului cu proba orala este necesara obtinerea cel putin a mediei 7.
(5) Tematica examenului de aptitudini este prezentata in anexele nr. 12, 12a), 12b), 12c) si 12d) si poate fi modificata sau completata de Consiliul superior al Corpului cu cel putin 3 luni inainte de data de organizare a examenului de aptitudini.
Art. 41. - (1) Comisiile de examinare sunt formate din:
a) un magistrat, consilier sau controlor de la Curtea de Conturi;
b) doua cadre didactice universitare;
c) 2 experti contabili;
d) cate un reprezentant al Ministerului Economiei si Finantelor si al Ministerului Justitiei.
(2) Secretariatul comisiilor de examinare este asigurat de Directia de specialitate din cadrul Corpului.
Art. 42. - (1) Lista cuprinzand persoanele care au promovat examenul de aptitudini se comunica filialei din raza de domiciliu de catre Directia de specialitate din cadrul Corpului.
(2) Directorul executiv al filialei va notifica in scris, cu confirmare de primire, fiecarei persoane care a absolvit examenul de aptitudini, solicitand-o sa isi intocmeasca dosarul pentru inscrierea in Tabloul Corpului ca expert contabil sau contabil autorizat, potrivit legii.
(3) In termen de maximum 30 de zile, absolventul examenului de aptitudini are obligatia inscrierii in evidentele Corpului, in caz contrar este luat din oficiu la categoria membrilor inactivi.
CAPITOLUL XIII
Dispozitii tranzitorii si finale
Art. 43. - (1) Activitatea desfasurata intr-o societate de profil membra a Corpului, in calitate de angajat, este recunoscuta ca perioada de stagiu efectuat, in ceea ce priveste lucrarile profesionale si pregatirea tehnica; la cerere, la implinirea perioadei de 3 ani, persoanele respective pot solicita organizarea zilelor de pregatire deontologica, in vederea sustinerii examenului de aptitudini.
(2) Cererea trebuie sa contina toate informatiile necesare, sustinute cu documente, care sa dea posibilitatea directorului executiv al filialei sa se asigure ca persoana in cauza a obtinut pregatirea profesionala si tehnica necesara (anexa nr. 13).
(3) Prevederile art. 18 nu se refera la expertii contabili si contabilii autorizati stagiari, care isi desfasoara activitatea pe cont propriu.
(4) In cazul pregatirii in sistem colectiv a stagiarilor, prevederile prezentului regulament cu privire la tutorii de stagiu se refera la directorul executiv al filialei sau la alt specialist desemnat de consiliul filialei Corpului.
(5) Semestrial, responsabilul sectorului de stagiu impreuna cu directorul executiv intocmesc un raport privind activitatea de stagiu, care trebuie sa contina informatiile din anexa nr. 15. Dupa analiza in consiliul filialei, raportul se inainteaza Directiei de specialitate a Corpului pana la data de 25 iulie pentru semestrul I si pana la data de 25 ianuarie pentru semestrul II al anului anterior.
Art. 44. - Prezentul regulament se completeaza cu Metodologia privind recunoasterea diplomelor si calificarilor profesionale ale cetatenilor din statele membre UE sau SEE care se elaboreaza de Corp in termen de maximum 30 de zile de la aprobarea prezentului regulament.
Art. 45. - Prezentul regulament intra in vigoare la data aprobarii sale de Consiliul superior al Corpului, in baza prevederilor art. 20 lit. a) din Ordonanta Guvernului nr. 65/1994, republicata.
_______
Nota Avocatnet.ro:
-Anexele 1-15 va sunt prezentate ca fisier atasat.
Comentarii articol (0)