Hotararea Consiliului Superior al Magistraturii nr. 817/2008 privind modificarea si completarea Regulamentului de organizare si desfasurare a concursului sau examenului pentru numirea in functii de conducere a judecatorilor si procurorilor, aprobat prin Hotararea Consiliului Superior al Magistraturii nr. 320/2006, a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 654 din 16.09.2008.
In temeiul prevederilor art. 133 alin. (5) si (7) din Constitutia Romaniei, republicata, si ale art. 23 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicata, cu modificarile ulterioare, avand in vedere dispozitiile art. 106 lit. g) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii h o t a r a s t e:\
Art. I. — Regulamentul de organizare si desfasurare a concursului sau examenului pentru numirea in functii de conducere a judecatorilor si procurorilor, aprobat prin Hotararea Consiliului Superior al Magistraturii nr. 320/2006, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 384 din 4 mai 2006, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 6, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 6. — (1) Pot participa la concursul sau examenul prevazut la art. 3 alin. (1) si (2) judecatorii si procurorii care au obtinut calificativul «foarte bine» la ultima evaluare, nu au fost sanctionati disciplinar in ultimii 3 ani, indeplinesc conditiile de vechime prevazute de lege si au cel putin gradul profesional corespunzator instantei sau parchetului pentru ale caror functii de conducere candideaza. Conditia de vechime trebuie indeplinita pana la data desfasurarii primei probe a concursului sau examenului.”
2. La articolul 7, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1
1), cu urmatorul cuprins:
„(1
1) Modificarea optiunilor in ceea ce priveste depunerea candidaturilor poate fi realizata pana la data expirarii termenului de depunere a candidaturilor.”
3. La articolul 7, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(2) Proiectul referitor la exercitarea atributiilor specifice functiei de conducere se depune la Consiliul Superior al Magistraturii cu cel putin 7 zile inainte de data desfasurarii primei probe a concursului sau examenului, atat pe suport hartie, cat si in format electronic, pe suport specific — CD. Depasirea, din motive imputabile, a termenului de depunere a proiectului atrage
decaderea din dreptul de a mai participa la concurs.”
4. La articolul 9, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 9. — (1) Comisia de examinare este numita de Consiliul Superior al Magistraturii, la propunerea Institutului National al Magistraturii, si este formata din 2 judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, 2 judecatori de la curtile de apel si 3 specialisti in management si organizare institutionala. La constituirea comisiilor vor fi avuti in vedere, in principal, judecatorii care au urmat cursuri de management, au fost inscrisi in baza de date a Institutului National al Magistraturii si au urmat cursurile acestuia privind metodele si tehnicile de evaluare. In comisia de examinare vor fi desemnati si membri supleanti care vor inlocui de drept, in baza hotararii presedintelui comisiei de examinare, pana la finalizarea probei de concurs, in ordinea stabilita de Consiliul Superior al Magistraturii, membrii comisiei care nu isi pot exercita atributiile.”
5. La articolul 10, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 10. — (1) Nu pot fi numite in comisii persoanele care au sotul sau sotia, rude ori afini pana la gradul al patrulea inclusiv in randul candidatilor. Exista incompatibilitate si in situatia in care candidatii provin de la instantele la care functioneaza membrii comisiei. Daca incompatibilitatea se iveste ulterior desemnarii membrilor comisiilor, membrul in cauza are obligatia sa se retraga si sa comunice de indata aceasta situatie presedintelui comisiei in vederea inlocuirii sale.”
6. La articolul 11 alineatul (1), punctul 3 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„3. asigura securizarea subiectelor si a lucrarilor scrise la sediul Institutului National al Magistraturii si in timpul transportului acestora, precum si pastrarea ordinii publice la centrele de concurs sau examen si de evaluare;”.
7. La articolul 14, dupa alineatul (1) se introduc doua noi alineate, alineatele (1
1) si (1
2), cu urmatorul cuprins:
„(1
1) Nu pot fi numite in comisii persoanele care au sotul sau sotia, rude ori afini pana la gradul al patrulea inclusiv in randul candidatilor. Exista incompatibilitate si in situatia in care candidatii provin de la instantele la care functioneaza psihologii care au calitatea de membri ai comisiei. Daca incompatibilitatea se iveste ulterior desemnarii membrilor comisiilor, membrul in cauza are obligatia sa se retraga si sa comunice de indata aceasta situatie presedintelui comisiei in vederea inlocuirii sale.
(1
2) In comisia de testare psihologica vor fi desemnati si membri supleanti care vor inlocui de drept, in baza hotararii presedintelui comisiei de examinare, pana la finalizarea probei de concurs, in ordinea stabilita de Consiliul Superior al Magistraturii, membrii comisiei care nu isi pot exercita atributiile.”
8. La articolul 14, alineatul (5) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(5) Contestatiile vor fi solutionate de o comisie formata din 2 psihologi, altii decat cei care au examinat candidatii initial.”
9. La articolul 14, dupa alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (6), cu urmatorul cuprins:
„(6) La solicitarea comisiei de examinare, rezultatele testarii psihologice, concretizate in raportul care cuprinde profilul psihologic al candidatului in raport cu functia pentru care candideaza si calificativul obtinut, sunt aduse la cunostinta membrilor acestei comisii.”
10. La articolul 15, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(3) Fiecare criteriu valoreaza 2,5 puncte din totalul punctajului pentru aceasta proba. Nota finala la sustinerea proiectului reprezinta media aritmetica a notelor acordate de fiecare membru al comisiei.”
11. La articolul 21, alineatul (6) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(6) Punctajul acordat si timpul recomandat pentru rezolvare, pentru fiecare subiect, stabilite de comisia de examinare, se transmit candidatilor odata cu subiectele, iar baremul de evaluare si notare se afiseaza la centrele de concurs cu 15 minute inainte de incheierea probei scrise. In termen de 24 de ore de la afisare candidatii pot face contestatii la barem, care se solutioneaza in 48 de ore, potrivit art. 14 alin. (4). Solutia se motiveaza in termen de 3 zile de la expirarea termenului de 48 de ore prevazut pentru solutionarea contestatiilor. Baremul de evaluare si notare definitiv, stabilit in urma solutionarii contestatiilor, se publica de indata pe paginile de internet ale Consiliului Superior al Magistraturii si Institutului National al Magistraturii.”
12. La articolul 29, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 29. — (1) Comisia de examinare este numita de Consiliul Superior al Magistraturii, la propunerea Institutului National al Magistraturii, si este formata din 2 procurori de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, 2 procurori de la parchetele de pe langa curtile de apel si 3 specialisti in management si organizare institutionala. La constituirea comisiilor vor fi avuti in vedere, in principal, procurorii care au urmat cursuri de management, au fost inscrisi in baza de date a Institutului National al Magistraturii si au urmat cursurile acestuia privind metodele si tehnicile de evaluare. In comisia de examinare vor fi desemnati si membri supleanti, care vor inlocui de drept, in baza hotararii presedintelui comisiei de examinare, pana la finalizarea probei de concurs, in ordinea stabilita de Consiliul Superior al Magistraturii, membrii comisiei care nu isi pot exercita atributiile.”
13. La articolul 32, dupa alineatul (1) se introduc doua noi alineate, alineatele (1
1) si (1
2), cu urmatorul cuprins:
„(1
1) Nu pot fi numite in comisii persoanele care au sotul sau sotia, rude ori afini pana la gradul al patrulea inclusiv in randul candidatilor. Exista incompatibilitate si in situatia in care candidatii provin de la parchetele la care functioneaza psihologii care au calitatea de membri ai comisiei. Daca incompatibilitatea se iveste ulterior desemnarii membrilor comisiilor, membrul in cauza are obligatia sa se retraga si sa comunice de indata aceasta situatie presedintelui comisiei in vederea inlocuirii sale.
(1
2) In comisia de testare psihologica vor fi desemnati si membri supleanti care vor inlocui de drept, in baza hotararii presedintelui comisiei de examinare, pana la finalizarea probei de concurs, in ordinea stabilita de Consiliul Superior al Magistraturii, membrii comisiei care nu isi pot exercita atributiile.”
14. La articolul 32, alineatul (5) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(5) Contestatiile vor fi solutionate de o comisie formata din 2 psihologi, altii decat cei care au examinat candidatii initial.”
15. La articolul 32, dupa alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (6), cu urmatorul cuprins:
„(6) La solicitarea comisiei de examinare, rezultatele testarii psihologice, concretizate in raportul care cuprinde profilul psihologic al candidatului in raport cu functia pentru care candideaza si calificativul obtinut, sunt aduse la cunostinta membrilor acestei comisii.”
16. La articolul 33, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(3) Fiecare criteriu valoreaza 2,5 puncte din totalul punctajului pentru aceasta proba. Nota finala la sustinerea proiectului reprezinta media aritmetica a notelor acordate de fiecare membru al comisiei.”
17. La articolul 39, alineatul (6) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(6) Punctajul acordat si timpul recomandat pentru rezolvare, pentru fiecare subiect, stabilite de comisia de examinare, se transmit candidatilor odata cu subiectele, iar baremul de evaluare si notare se afiseaza la centrele de concurs cu 15 minute inainte de incheierea probei scrise. In termen de 24 de ore de la afisare candidatii pot face contestatii la barem, care se solutioneaza in 48 de ore, potrivit art. 14 alin. (4). Solutia se motiveaza in termen de 3 zile de la expirarea termenului de 48 de ore prevazut pentru solutionarea contestatiilor. Baremul de evaluare si notare definitiv, stabilit in urma solutionarii contestatiilor, se publica de indata pe paginile de internet ale Consiliului Superior al Magistraturii si Institutului National al Magistraturii.”
Art. II. — Prezenta hotarare se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
p. Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii,
Gratiana Daniela Petronela Isac
Bucuresti, 4 septembrie 2008.
Nr. 817.
Comentarii articol (0)