Legea 201/2008 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 112/2007 pentru modificarea si completarea Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat si a Legii nr. 204/2006 privind pensiile facultative a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 728 din 28.10.2008.
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.
Art. I. - Se aproba Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 112 din 10 octombrie 2007 pentru modificarea si completarea Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat si a Legii nr. 204/2006 privind pensiile facultative, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 710 din 22 octombrie 2007, cu urmatoarele modificari si completari:
1. La articolul I punctul 3, alineatul (3) al articolului 33 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(3) Institutia de evidenta notifica, in termen de 5 zile lucratoare de la inregistrarea in Registrul participantilor, in format electronic, fiecarui administrator in parte lista continand datele de identificare a persoanelor repartizate aleatoriu la fondul de pensii administrat de catre acesta."
2. La articolul I, dupa punctul 15 se introduc doua noi puncte, punctele 15
1si 15
2, cu urmatorul cuprins:
"15
1. La articolul 139, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Art. 139. - (1) In vederea protejarii interesului participantilor si al beneficiarilor, administratorii si furnizorii de pensii contribuie la Fondul de garantare a pensiilor private, care se constituie in temeiul unei legi speciale.
15
2. La articolul 139, alineatul (2) se abroga."
3. La articolul I punctul 17, litera b) a alineatului (4) al articolului 141 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"b) intre 1.000 lei si 100.000 lei, pentru persoanele fizice."
4. La articolul I punctul 17, alineatele (5) si (11) ale articolului 141 se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"(5) Amenzile contraventionale aplicate potrivit prezentei legi se fac venit la bugetul de stat.
...............................................................................................................................
(11) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor contraventionale se fac de catre persoanele cu atributii privind supravegherea si/sau controlul respectarii dispozitiilor legale si ale reglementarilor aplicabile sistemului de pensii private din cadrul Comisiei ori de catre personalul imputernicit in acest scop, prin decizie a presedintelui Consiliului Comisiei."
5. La articolul I, punctul 18 se abroga.
6. La articolul I punctul 20, articolul 145 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 145. - (1) Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 3 ani sau cu amenda:
a) fapta persoanei de a nu declara si de a nu vira contributia de asigurari sociale datorata de angajat la bugetul asigurarilor sociale de stat, astfel incat sa nu se poata vira contributia la fondurile de pensii administrate privat;
b) fapta de a nu efectua transferul de disponibilitati banesti ale unui participant la un alt fond de pensii.
(2) Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani:
a) fapta de a utiliza contributia la fondul de pensii in alte scopuri decat cele prevazute de prezenta lege;
b) nerespectarea prevederilor art. 28 referitoare la investirea si instrainarea activelor fondului de pensii de catre administrator;
c) fapta de a utiliza disponibilitatile banesti ale unui participant la un fond de pensii in alte scopuri decat cele prevazute de prezenta lege;
d) administrarea sau modificarea neautorizata a schemelor de pensii private;
e) administrarea unui fond de pensii neautorizat;
f) desfasurarea de catre administrator a altor activitati decat cele pentru care a fost autorizat;
g) incalcarea interdictiilor prevazute la art. 117.
(3) Daca faptele prevazute la alin. (1) si (2) au produs consecinte deosebit de grave, se pedepsesc cu inchisoare de la 5 la 15 ani.
(4) Daca faptele prevazute la alin. (1) si (2) constituie, potrivit Codului penal sau unor legi speciale, infractiuni mai grave, se pedepsesc in conditiile si cu sanctiunile prevazute de acestea."
7. La articolul III, dupa punctul 1 se introduc trei noi puncte, punctele 1
1, 1
2 si 1
3, cu urmatorul cuprins:
"1
1. Articolul 14 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Art. 14. - (1) Denumirea societatii de pensii care obtine autorizatie de administrare, in conformitate cu prevederile prezentei legi si cu cele ale Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, va contine sintagma societate de administrare a fondurilor de pensii private.
(2) Sintagma prevazuta la alin. (1) se utilizeaza numai in denumirea administratorilor care detin o autorizatie de administrare in conformitate cu prevederile prezentei legi si/sau cu cele ale Legii nr. 411/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
1
2. La articolul 20, alineatul (4) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(4) Capitalul social minim al administratorului reprezentat de o societate de administrare a investitiilor sau de o societate de asigurari se completeaza, daca este cazul, la nivelul minim cumulat, impus pentru desfasurarea activitatilor pentru care se solicita autorizarea, se subscrie si se varsa integral, exclusiv in numerar, la momentul autorizarii de administrare, intr-un cont deschis la o banca, persoana juridica romana, sau la o sucursala a unei banci straine autorizate sa functioneze pe teritoriul Romaniei.
1
3. La articolul 24, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(2) Administratorul nu poate fi o persoana afiliata depozitarului."
8. La articolul III, dupa punctul 7 se introduc patru noi puncte, punctele 7
1, 7
2, 7
3 si 7
4, cu urmatorul cuprins:
"7
1. La articolul 76, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Art. 76. - (1) Contributiile la un fond de pensii facultative se stabilesc conform regulilor acelei scheme de pensii facultative, se retin si se vireaza de catre angajator, odata cu contributiile de asigurari sociale obligatorii, sau de catre participant, lunar, in contul fondului de pensii specificat in actul individual de aderare.
7
2. La articolul 80, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Art. 80. - (1) Contributiile si transferul de lichiditati banesti la un fond de pensii facultative se convertesc in unitati de fond in maximum 4 zile lucratoare de la data incasarii acestora.
7
3. La articolul 116, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(3) Modul de constituire, regimul juridic, modul de utilizare a Fondului de garantare a pensiilor private, precum si nivelul si periodicitatea platii contributiei la acesta se stabilesc prin lege speciala.
7
4. La articolul 116, alineatele (4), (5), (6), (7) si (8) se abroga."
9. La articolul III punctul 9, litera b) a alineatului (4) al articolului 121 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"b) intre 1.000 lei si 100.000 lei, pentru persoanele fizice."
10. La articolul III punctul 9, alineatele (5) si (11) ale articolului 121 se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"(5) Amenzile contraventionale aplicate potrivit prezentei legi se fac venit la bugetul de stat.
...............................................................................................................................
(11) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor contraventionale se fac de catre persoanele cu atributii privind supravegherea si/sau controlul respectarii dispozitiilor legale si ale reglementarilor aplicabile sistemului de pensii private, din cadrul Comisiei, sau de catre personalul imputernicit in acest scop, prin decizie a presedintelui Consiliului Comisiei."
11. La articolul III punctul 10, articolul 122 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 122. - In ceea ce priveste procedura de stabilire si constatare a contraventiilor, de aplicare a sanctiunilor, prevederile prezentei legi deroga de la dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare."
12. La articolul III punctul 12, articolul 123 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 123. - (1) Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 3 ani sau cu amenda:
a) fapta de a nu vira contributia la fondul de pensii;
b) fapta de a nu efectua transferul de lichiditati banesti ale unui participant la un alt fond de pensii, in termenul prevazut la art. 73 alin. (1);
c) utilizarea de informatii, documente si declaratii false sau de orice mijloace frauduloase, in vederea obtinerii autorizatiilor sau a avizelor prevazute de prezenta lege.
(2) Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani:
a) fapta de a utiliza contributia la fondul de pensii in alte scopuri decat cele prevazute de prezenta lege;
b) fapta de a utiliza lichiditatile banesti ale unui participant la un fond de pensii in alte scopuri decat cele prevazute de prezenta lege;
c) administrarea sau modificarea neautorizata a schemelor de pensii facultative;
d) desfasurarea de catre administrator a altor activitati decat cele pentru care a fost autorizat;
e) incalcarea interdictiilor prevazute la art. 97.
(3) Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani fapta persoanei care se face vinovata de desfasurarea fara autorizatie sau aviz a unei activitati pentru care prezenta lege prevede obligatia detinerii unei autorizatii sau a unui aviz valabil din partea Comisiei.
(4) Daca faptele prevazute la alin. (1)-(3) au produs consecinte deosebit de grave, se pedepsesc cu inchisoare de la 5 la 15 ani.
(5) Daca faptele prevazute la alin. (1)-(3) constituie, potrivit Codului penal sau unor legi speciale, infractiuni mai grave, se pedepsesc in conditiile si cu sanctiunile prevazute de acestea."
Art. II. - In termen de 120 de zile de la data publicarii prezentei legi in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, se elaboreaza si se supune Parlamentului spre adoptare legea speciala prevazuta la art. 139 din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu cele aduse prin prezenta lege, si la art. 116 alin. (3) din Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu cele aduse prin prezenta lege.
Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, in conditiile art. 77 alin. (2), cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata.
p. PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR, PRESEDINTELE SENATULUI
EUGEN NICOLICEA NICOLAE VACAROIU
Bucuresti, 21 octombrie 2008.
Nr. 201.
Comentarii articol (0)