In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 743 din data de 3 noiembrie 2008 a fost publicata Legea nr. 220 din 27 octombrie 2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei electrice din surse regenerabile de energie.
Actul normativ creeaza cadrul legal necesar extinderii surselor regenerabile de energie.
Tipurile de energie regenerabila livrata in reteaua electrica, pentru care se aplica sistemul de promovare sunt: energie hidro utilizata in centrale cu o putere instalata de cel mult 10 MW, energie eoliana, energie solara, energie geotermala si gazele combustibile asociate, energie produsa din biomasa, biogaz, gaz de fermentare a deseurilor si a namolurilor din instalatiile de epurare a apelor uzate.
Legea stabileste perioade diferite de aplicare a sistemului de promovare in functie de modalitatile de producere a energiei regenerabile, precum si exceptiile de la aplicarea acestui sistem.
Conform Legii, pentru promovarea producerii energiei electrice din surse regenerabile se aplica sistemul cotelor obligatorii, combinat cu tranzactionarea certificatelor verzi sau prin sistemul "de pret fix", promovarea unuia din aceste sisteme urmand sa se aprobe prin Hotarare a Guvernului, la propunerea Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), in termen de 90 zile de la intrarea in vigoare a Legii.
Se mentine nivelul tintei nationale privind ponderea energiei electrice produsa din surse regenerabile de energie in consumul final de energie pentru anul 2010, respectiv de 33%, introducandu-se noi tinte pentru anul 2015 (35%) si pentru anul 2020 (38%).
In cazul in care in termen de 2 ani consecutivi nu se atinge nivelul tintelor obligatorii anuale, Guvernul va lua masuri de stimulare a investitiilor.
Conform Legii, producatorii de energie electrica din surse regenerabile vor primi:
a) un certificat verde pentru fiecare 1 MWh produs si livrat in reteaua de energie electrica din centrale/grupuri hidroelectrice noi sau centrale/grupuri hidroelectrice de maximum 10 MW, retehnologizate;
b) un certificat verde pentru fiecare 2 MWh livrati in reteaua de energie electrica din centralele hidroelectrice cu o putere instalata cuprinsa intre 1 si 10 MW, care nu se incadreaza in conditiile de la litera a);
c) doua certificate verzi pentru fiecare 1 MWh livrat in reteaua de energie electrica din centralele hidroelectrice cu o putere instalata de pana la 1 MW/unitate;
d) doua certificate verzi, pana in anul 2015, si un certificat verde, incepand cu anul 2016, pentru fiecare 1 MWh livrat in reteaua de energie electrica de producatorii de energie electrica din energie eoliana;
e) 3 certificate verzi pentru fiecare 1 MWh livrat in reteaua de energie electrica de producatorii de energie electrica din biomasa, biogaz, biolichid, gaz de fermentare a deseurilor, energie geotermala si gazele combustibile asociate;
f) 4 certificate verzi pentru fiecare 1 MWh livrat in reteaua de energie electrica de producatorii de energie electrica din energie solara.
Pentru perioada 2008 - 2014, valoarea de tranzactionare a certificatelor verzi pe piata centralizata a certificatelor verzi si pe piata bilaterala a certificatelor verzi, se incadreaza intre o valoare minima de tranzactionare de 27 euro/certificat si o valoare maxima de tranzactionare de 55 euro/certificat.
Sunt prevazute de asemenea cotele obligatorii anuale de certificate verzi pentru perioada 2008 - 2020, urmand ca ministerul de resort sa determine cotele obligatorii anuale de certificate verzi pentru perioada 2021 - 2030.
Alte prevederi se refera la atributiile ministerului de resort in ceea ce priveste promovarea surselor regenerabile de energie si la comercializarea energiei electrice produsa din surse regenerabile de energie.
Sunt de asemenea reglementate o serie de facilitati in vederea stimularii investitiilor pentru productia de energie din surse regenerabile.
Legea intra in vigoare in termen de 3 zile de la publicarea sa in Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)