avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 947 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Certificate verzi
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Certificate verzi

Buna ziua!
Am primit o factura de la Electrica pentru plata certificatelor verzi pe o perioada de cateva luni a anului 2012 si aceasta are o suma foarte mare, 122 lei. Iar factura de energie electrica, pt care am incheiat contract, este de 146 lei (normal, conform consumului). Cand am incheiat contract cu Electrica nu se mentiona in acesta de plata acestor certificate, plata fiind legiferata in anul 2012.
Daca pana acum plateam lunar in jur de 100 lei consumul de energie electrica, acum trebuie sa platesc dublu?
Ce se intampla daca nu platesc factura pt aceste certificate?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: dirina2 , utilizator 15:40, 27 Septembrie 2013
Certificatul verde este un titlu ce atestă producerea din surse regenerabile a unei cantități de energie electrică, este tranzacționat între producătorii și furnizorii de energie electrică și este facturat consumatorilor de energie electrică.
În factura de energie electrica transmisa de furnizori consumatorilor, valoarea certificatelor verzi se factureaza separat fata de tarifele/preturile pentru energia electrica si reprezinta produsul dintre valoarea cotei anuale obligatorii de achizitie de certificate, estimata de catre ANRE si impusa furnizorilor, cantitatea de energie electrica facturata si pretul mediu ponderat al certificatelor verzi, tranzactionate pe pietele centralizate de certificate verzi in cele mai recente 3 luni de tranzactionare incheiate.
•În factura emisă pentru consumatorii finali se va cuprinde valoarea certificatelor verzi corespunzătoare cantității de energie electrică activă consumate începând cu data de intrare în vigoare a Legii 134/2012, calculată cu un preț egal cu produsul dintre valoarea cotei anuale obligatorii de achiziție de certificate, estimată de ANRE (CV/MWh) și prețul mediu ponderat al certificatelor tranzacționat pe piața centralizată, calculat de OPCOM. Valoarea certificatelor verzi facturate va fi regularizată în anul următor, până cel târziu în luna septembrie, în funcție de cota anuală realizată și de prețul la care au fost tranzacționate certificatele verzi de către furnizor.
•La valoarea facturată a certificatelor verzi se aplică taxa pe valoare adăugată (TVA).
Plata certificatelor verzi de către consumator se face la aceleași termene și în aceleași condiții în caz de întârziere (penalități, preavizare, deconectare, reziliere contract) cu cele prevăzute în contract pentru plata consumului de energie electrică.
So, unde/i lege nu-i tocmeală, contractul este legea părților și , vrem nu vrem, chiar dacă ne arde la buzunar mai mult , trebuie să ne conformăm.

[ link extern ] /
Va multumesc foarte mult pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificate verzi facturate dupa 6 luni de la incheierea contractului ile27 ile27 Pana la data de 30.06.2012, am avut contract cu un furnizor de energie electrica, dupa care am lucrat cu alt furnizor de energie. La data de29 martie 2013 ... (vezi toată discuția)
Certificate verzi 2013 noiembriesm noiembriesm Buna ziua. Poate sa-mi spuna cineva care este pretul mediu ponderat de referinta valabil pentru regularizarea certificatelor verzi pe anul 2013 ? Cota ... (vezi toată discuția)
Exista contracte standard de vanzare energie electrica si certificate verzi?? adela05 adela05 Aveti idee daca, in ceea ce priveste OPCOM si ANRE, exista Contracte Standard de Vanzare Energie Electrica si Vanzare Certificate Verzi pe piata centralizata a ... (vezi toată discuția)