Potrivit Ordonanþei de Urgenþã, poate beneficia de o primã în cuantum de 30 de milioane lei, orice proprietar al unui autoturism uzat care întruneºte cumulativ urmãtoarele condiþii:
Guvernul a adoptat în ºedinþa de miercuri, 10 noiembrie 2004,
Ordonanþa de Urgenþã privind instituirea Programului de Stimulare a Înnoirii Parcului Naþional Auto. Promovarea Programului de Stimulare a Înnoirii Parcului Naþional Auto vizeazã diminuarea poluãrii, prin scoaterea din uz a autoturismelor care nu respectã standardele naþionale ºi europene în materie ºi creºterea accesibilitãþii la cumpãrarea de autoturisme noi de cãtre populaþie.
Potrivit Ordonanþei de Urgenþã, poate beneficia de o primã în cuantum de 30 de milioane lei, orice proprietar al unui autoturism uzat care întruneºte cumulativ urmãtoarele condiþii:
· predã spre casare unei unitãþi REMAT, autoturismul uzat proprietate personalã, obþinând astfel, un certificat REMAT
· achiziþioneazã un autoturism nou de la un producãtor validat.
Este considerat autoturism uzat orice autoturism având o vechime mai mare sau egalã cu 12 ani, având o capacitate cilindricã mai micã sau egalã cu 1500 cm3, ºi care se aflã în stare de funcþionare. Producãtorul validat este orice producãtor sau furnizor de autoturisme, persoanã juridicã românã, cãruia i-a fost aprobatã cererea de înscriere în Programul de Înnoire a Parcului Naþional Auto.
Prima va putea fi obþinutã o singurã datã iar pentru achiziþionarea unui autoturism nou va putea fi obþinutã o singurã primã.
Cuantumul primei de 30 milioane lei se va scãdea din preþul de achiziþie al unui autoturism nou, cumpãrãtorul putând beneficia ºi orice altã modalitate specificã prin care producãtorul diminueazã efortul cumpãrãtorului (definitã de ordonanþa ca schemã de sporire a atractivitãþii).
Decontarea primei se face din Fondul pentru Mediu pe baza listei cumpãrãtorilor însoþitã de certificatele REMAT aferente, prezentate de cãtre producãtorul validat. Virarea sumelor în contul de trezorerie al producãtorului validat opereazã în maximum 15 zile de la primirea documentaþiei.
Orice producãtor sau furnizor de autoturisme, persoanã juridicã românã, care doreºte înscrierea în Program, depune la Comitetul de avizare (structurã de decizie a Administraþiei Fondului pentru Mediu) o cerere însoþitã de un plic sigilat conþinând o documentaþie care va fi asimilatã proiectelor de mediu în sensul Legii nr. 73/2000 republicatã, din care sã rezulte capacitatea acestuia de a produce sau de a comercializa autoturisme noi, precum ºi a schemelor de sporire a atractivitãþii autoturismelor noi comercializate în cadrul acestui Program.
Cererile de înscriere de vor depune la Comitet în termen de 30 de zile de la data publicãrii ordonanþei de urgenþã.
De la data închiderii înscrierii, în termen de 30 de zile, Comitetul va analiza documentaþia producãtorilor înscriºi, dupã care va publica lista producãtorilor validaþi, precum ºi schemele de sporire a atractivitãþii acestora.
Prin ordin comun al ministrului mediului ºi gospodãririi apelor ºi ministrului finanþelor publice, se aprobã criteriile în funcþie de care se stabileºte ordinea în care producãtorii validaþi urmeazã sã participe la implementarea Programului.
De la data publicãrii listei producãtorilor validaþi, ºi pe toatã perioada derulãrii acestui Program, producãtorii validaþi vor face cunoscut publicului, calitatea acestora de producãtor validat, în cadrul acestui Program, precum ºi un extras din ordonanþã, cuprinzând cel puþin conþinutul art.5 din aceasta (referitor la condiþiile în care se poate beneficia de o primã).
Înºtiinþarea se va face prin afiºarea la punctele de comercializare într-un loc vizibil, precum ºi prin orice alt mijloc mass-media.
Cartea de identitate a autoturismului uzat precum ºi cea a autoturismului nou vor conþine numele aceluiaºi proprietar, care dupã casarea autoturismului uzat va fi înscris ºi pe certificatul REMAT. Certificatele REMAT nu sunt transmisibile, exceptând cazul când sunt transmise rudelor de gradul I sau acela când se transmit urmând reglementãrile specifice succesiunilor.
Ordonanþa de urgenþã mai prevede cã dupã data publicãrii listei producãtorilor validaþi ºi pe toatã durata derulãrii acestui Program, producãtorii validaþi nu pot modifica schema de sporire a atractivitãþii specificã acelui producãtor, în sensul diminuãrii acesteia.
Mãsurile de natura ajutorului de stat prevãzute de Ordonanþa de Urgenþã vor fi notificate conform Legii nr. 143/1999 privind ajutorul de stat, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare ºi vor fi acordate numai dupã autorizarea acestora de cãtre Consiliul Concurenþei.
Cheltuielile necesare pentru îndeplinirea Ordonanþei vor fi suportate din Fondul de Mediu, în conformitate cu art. 10 alin. (2) din Legea nr. 73/2000 privind Fondul de Mediu, republicatã.
Programul se încheie la data de 1 iulie 2005 ºi va putea fi reluat în condiþiile stabilite prin Hotãrâre de Guvern.
Comentarii articol (0)