Situatia extraordinara prevazuta la art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata, se motiveaza prin necesitatea asigurarii posibilitatii ca locuintele sa poata fi cumparate prin credite acordate de institutiile bancare, credite care sa fie garantate prin ipoteca asupra locuintei care se cumpara. Neadoptarea in regim de urgenta a acestei masuri conduce la neconstituirea surselor de venituri bugetare din vanzarea locuintelor si ar avea consecinte grave asupra reconstituirii bugetului destinat finantarii constructiei de noi locuinte, implicit asupra dezvoltarii programului de locuinte pentru tineri, destinate inchirierii.
De asemenea, prin adoptarea prezentului act normativ se vor realiza sustinerea cresterii economice si contracararea efectelor negative pe care criza internationala actuala o poate avea asupra sectorului locuirii in Romania. Astfel, sustinerea cresterii economice se poate realiza si pe calea suplimentarii cererii solvabile a persoanelor care doresc sa achizitioneze o locuinta.
Prin prezentul act normativ se doreste o imbunatatire a mecanismelor de economisire si creditare in sistem colectiv pentru locuinte, sustinerea persoanelor care doresc sa achizitioneze o locuinta.
In temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata,
Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.
Art. I. - Articolul 312 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1.027 din 27 decembrie 2006, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 227/2007, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 312. - (1) Prima de stat se stabileste la 25% din suma economisita in anul respectiv de catre client.
(2) Prima de stat nu poate depasi echivalentul in lei a 250 euro, calculat la rata de schimb leu/euro comunicata de Banca Nationala a Romaniei pentru ultima zi lucratoare a anului de economisire.
(3) In cazul in care clientul incheie mai multe contracte de economisire-creditare cu banca de economisire si creditare in domeniul locativ si primele stabilite depasesc prima maxima admisa pentru anul de economisire, suma primelor trebuie limitata la nivelul prevazut la alin. (2)."
Art. II. - Prevederile art. I intra in vigoare incepand cu anul financiar-bancar 2009.
Art. III. - Alineatul (1) al articolului 1 din Programul national privind sprijinirea construirii de locuinte proprietate personala, aprobat prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 51/2006, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 566 din 30 iunie 2006, aprobata cu modificari prin Legea nr. 12/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 1. - (1) Statul sprijina accesul la o locuinta proprietate personala prin acordarea unei subventii de la bugetul de stat de 30% din valoarea locuintei construite. Subventia nu poate depasi echivalentul in lei a 15.000 euro, calculat la rata de schimb leu/euro comunicata de Banca Nationala a Romaniei pentru ziua in care s-a incheiat contractul de construire a locuintei."
Art. IV. - Prevederile art. 1 din Programul national privind sprijinirea construirii de locuinte proprietate personala, aprobat prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 51/2006, aprobata cu modificari prin Legea nr. 12/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu modificarile aduse prin prezenta ordonanta de urgenta, se aplica pentru toate locuintele care nu au fost finalizate si predate catre beneficiari pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.
Art. V. - Legea nr. 152/1998 privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 265 din 16 iulie 1998, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. La articolul 63, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 63. - (1) Locuintele pentru tineri, destinate inchirierii, repartizate in conditiile art. 62 alin. (3), se pot vinde titularilor contractelor de inchiriere, numai la solicitarea acestora, dupa expirarea a minimum 3 ani de inchiriere neintrerupta catre acelasi titular si/sau catre persoana in beneficiul careia s-a continuat inchirierea in conditiile legii, fara ca vanzarea sa fie conditionata de varsta solicitantului."
2. La articolul 63 alineatul (2), litera f) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"f) locuintele nu pot face obiectul unor acte de dispozitie intre vii pe o perioada de 5 ani de la data dobandirii acestora. Aceasta interdictie se va consemna la inscrierea dreptului de proprietate in cartea funciara in conditiile legii. Prin exceptie, locuintele pot face obiectul unor garantii reale imobiliare, constituite in favoarea institutiilor de credit definite conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 227/2004, care finanteaza achizitia acestor locuinte. Institutiile de credit vor putea valorifica locuintele si anterior expirarii termenului de 5 ani, pe calea executarii silite, in conditiile legii, in cazul neindeplinirii obligatiilor din contractele de credit de catre proprietarii locuintelor."
Art. VI. - Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1.027 din 27 decembrie 2006, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 227/2007, Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 51/2006 pentru aprobarea Programului national privind sprijinirea construirii de locuinte proprietate personala, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 566 din 30 iunie 2006, aprobata cu modificari prin Legea nr. 12/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si Legea nr. 152/1998 privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 265 din 16 iulie 1998, cu modificarile si completarile ulterioare, inclusiv cu modificarile aduse prin prezenta ordonanta de urgenta, se vor republica, dandu-se textelor o noua numerotare.
PRIM-MINISTRU
CALIN POPESCU-TARICEANU
Contrasemneaza:
---------------
Ministrul dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor,
Laszlo Borbely
p. Ministrul internelor si reformei administrative,
Paul Victor Dobre,
secretar de stat
Ministrul economiei si finantelor,
Varujan Vosganian
Bucuresti, 4 decembrie 2008.
Nr. 215.
Comentarii articol (0)