Proiectul legii bugetului asigurarilor sociale pe 2009 prevede o crestere cu 1% a contributiei de asigurari sociale, datorata de angajati, si cu peste 2% a CAS-ului platit de angajator.
Guvernul a aprobat, in sedinta de joi,
proiectul legii bugetului de stat pe anul 2009 si proiectul legii bugetului asigurarilor sociale pe 2009. Potrivit anuntului facut de premierul Emil Boc, proiectele vor fi transmise la Parlament, pentru dezbatere si adoptare, in cursul zilei de vineri.
In privinta cotelor de contributii de asigurari sociale, Guvernul a decis majorarea cu 1% a CAS-ului platit de angajat, si cu 2,3%, in cazul angajatorilor.
Totodata, Executivul a prevazut plafonarea contributiei la pensiile administrate privat (Pilon II), la nivelul aplicat in 2008, de 2%, desi legea nr. 411/2004 prevede o crestere anuala cu 0,5%. Potrivit legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, cota de contributie ar trebui sa ajunga la 6%, in termen de 8 ani de la inceperea activitatii de colectare, adica din 2008, cu o crestere de 0,5 puncte procentuale pe an, incepand cu data de 1 ianuarie a fiecarui an. Plafonarea contributiei a fost propusa de sindicate si a fost justificata de nevoia sustinerii sistemului public de pensii.
Contributiile angajatilor si angajatorilor, in proiectul de buget
Prin proiectul legii bugetului asigurarilor sociale pe 2009, Guvernul a stabilit cotele de contributie ale angajatilor si ale angajatorilor. Potrivit proiectului de lege, cotele de contributie se vor aplica incepand cu veniturile aferente lunii februarie 2009.
Astfel, in baza prevederilor Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, pentru anul 2009, cotele de contributie de asigurari sociale vor fi:
a) 31,3% pentru conditii normale de munca, datorata de angajator si angajati, din care
10,5% datorata de angajati si
20,8% datorata de angajatori;
b) 36,3% pentru conditii deosebite de munca, datorata de angajator si angajati, din care
10,5% datorata de angajati si
25,8% datorata de angajatori;
c) 41,3% pentru conditii speciale de munca, datorata de angajator si angajati, din care
10,5% datorata de angajati, si
30,8% datorata de angajatori.
In cota de contributie individuala de asigurari sociale, datorata de angajati, este inclusa si cota de
2% aferenta fondurilor de pensii administrate privat.
De asemenea, contributia datorata la bugetul asigurarilor de somaj va fi de
0,5%, atat in cazul angajatorilor, cat si in cazul angajatilor. In schimb, contributia datorata la bugetul asigurarilor de somaj de catre persoanele asigurate in baza contractului de asigurare pentru somaj va fi de
1%.
In plus, contributia datorata de angajator la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale va fi de
0,25%.
Cotele de contributii datorate de angajatori, in functie de clasa de risc, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, vor fi intre
0,15% la 0,85%, asplicate asupa sumei veniturilor brute realizate lunar.
Contributiile angajatilor si angajatorilor, in vigoare
Incepand cu veniturile aferente lunii ianuarie 2009,
OUG nr. 226/2008 a stabilit cotele de contributii la asigurarile sociale de sanatate datorate la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate (FNUASS) la
5,5% pentru angajat, si la
5,2%, pentru angajator. Pentru persoanele asigurate facultativ, cota de contributie la FNUASS va fi de
10,7%.
In cazul cotelor de contributie de asigurari sociale, prevazute de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, OUG nr. 226/2008 stabileste urmatoarele valori, in functie de conditiile de munca:
a) 28% pentru conditii normale de munca, datorata de angajator si angajati, din care
9,5% datorata de angajati si
18,5% datorata de angajatori;
b) 33% pentru conditii deosebite de munca, datorata de angajator si angajati, din care
9,5% datorata de angajati si
23,5% datorata de angajatori;
c) 38% pentru conditii speciale de munca, datorata de angajator si angajati, din care
9,5% datorata de angajati si
28,5% datorata de angajatori.
In cota de contributie individuala de asigurari sociale, datorata de angajati, este inclusa si cota de 2,5% aferenta fondurilor de pensii administrate privat.
In baza legii Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca si a Legii nr. 200/2006 privind constituirea si utilizarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale, OUG nr. 226/2008 stabileste urmatoarele cote ale contributiilor:
a) contributia datorata de angajatori la bugetul asigurarilor pentru somaj este de
0,5 %;
b) contributia individuala datorata la bugetul asigurarilor pentru somaj este de
0,5%;
c) contributia datorata la bugetul asigurarilor pentru somaj de catre persoanele asigurate in baza contractului de asigurare pentru somaj este de
1%;
d) contributia datorata de angajator la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale este de
0,25%.
In plus, cotele de contributii datorate de angajatori in functie de clasa de risc, potrivit prevederilor Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, vor fi intre
0,15% la 0,85%, aplicate asupra sumei veniturilor brute realizate lunar.
_______
Nota Avocatnet.ro:
- Proiectul legii bugetului de stat pe 2009 si proiectul legii bugetului asigurarilor sociale pe 2009 vi le prezentam integral, ca fisiere atasate (format ".PDF")
Comentarii articol (8)