Ieri, euro a scazut din nou - cu 482 de unitati - in fata leului, ajungand la 38.494 lei, un nou minim al anului. Noua depreciere a euro a survenit dupa ce, doar cu o zi inainte, moneda europeana pierduse nu mai putin de 425 lei in fata leului. Dealerii valutari sustin ca si in cursul zilei de ieri anomalia de pe piata valutara s-a mentinut: adica, cu toate ca cererea inregistrata la inceputul lunii n-a fost acoperita de oferta pana acum, cursul continua sa scada. Totusi, fata de sedinta anterioara, au aparut si primele explicatii.
Dealerii sustin ca exista doua motive pentru care euro scade. Pe de o parte, romanii au inceput sa vanda masiv valuta pe care au economisit-o. "Cei care au economii in valuta au inceput sa le schimbe in lei, temandu-se ca, peste o saptamana sau peste o luna, cursul va fi si mai mic", explica un dealer. Faptul ca tranzactiile efectuate de casele de schimb pe piata valutara nu sunt inregistrate in totalitate de Banca Centrala poate explica de ce statisticile BNR indica un deficit de valuta, in timp ce piata se comporta ca si cum s-ar inregistra un exces, sustin dealerii.
Cea de-a doua explicatie pe care au gasit-o actorii de pe piata valutara este faptul ca cei care ar putea sa cumpere acum valuta asteapta ca apele sa se limpezeasca si cursul sa nu mai scada atat de mult de la o zi la alta. "Importatorii care au nevoie de valuta prefera sa nu cumpere pentru moment - la 38.500 lei/euro, pentru ca se asteapta ca in viitorul apropiat cursul sa scada pana la 37.000 lei. Iar exportatorii, care detin valuta, o vand acum pentru ca n-au incotro", ne spune un alt dealer. Prin urmare, concluzia dealerilor este ca pe piata valutara din Romania exista mai multa valuta de vanzare decat cereri de cumparare. Insa, in privinta diferentelor dintre cerere si oferta, dealerii nu reusesc sa se puna de acord.
Unii sustin ca surplusul de valuta inregistrat ieri pe piata ar fi sub 10 milioane euro, in timp ce altii avanseaza sume mult mai mari. "La nivelul sedintei de azi a existat un surplus din partea clientilor bancilor de circa 7,5 milioane de euro", sustine un dealer, in timp ce altul sustine ca surplusul de pe piata a fost de 50 de milioane de euro. In ciuda declinului dramatic al monedei europene, sursele de pe piata valutara apreciaza ca inca nu se poate vorbi de un dezechilibru.
Comentarii articol (0)