ACCES GRATUIT
Caderea euro ii face fericiti pe romanii care au credite in valuta
Romanii care au credite in valuta au primit o nesperata mana de ajutor la sfarsit de an de pe urma scaderii vertiginoase a euro. Astfel, persoanele care au credite in valuta cheltuiesc, de doua luni incoace, din ce in ce mai putini lei pentru a-si rambursa ratele lunare.
Articolul continuă mai jos
De cealalta parte, in cazul celor care isi tin economiile in valuta in depozite bancare, situatia nu este deloc roza, deoarece se vor trezi la sfarsit de an ca ar putea retrage sume- in echivalent lei- chiar mai mici decat au depus la inceputul anului. In ultimele doua luni, cursul euro a scazut de la 41.156 lei la 39.364 lei. Astfel, din diferenta de aproape 2.000 de lei, cei care aveau de dat bani inapoi au avut de castigat, in timp ce persoanele care detineau sau aveau de incasat euro s-au fript zdravan la buzunar. Pana in luna octombrie situatia statea cu totul altfel. Daca luam cazul unui roman care are lunar de rambursat la banca cate 100 de euro, pentru un imprumut in valuta, se observa ca, daca la 1 septembrie, valoarea ratei era de 4.095.000 lei, la 1 octombrie suma crescuse la 4.156.000 lei.
Diferenta de 60.000 lei era unul din riscurile in legatura cu care Banca Centrala ii avertizase pe romani: "Daca aveti credite in valuta, riscati sa platiti rate mai mari daca euro creste in fata leului". Din octombrie insa, lucrurile au evoluat exact pe dos: euro a inceput sa se deprecize masiv, iar ratele la creditele in valuta (in echivalent lei), in loc sa creasca, au inceput sa intre la apa. Astfel, romanii cu credite in valuta au constatat ca economisesc cateva mii de lei dupa ce platesc rata la credit comparativ cu suma pe care o planificasera. De la 1 octombrie pana la 1 noiembrie, euro a pierdut in fata leului aproape 350 de lei, prin urmare, la o rata de 100 de euro, s-au putut economisi 35.000 lei. Insa, tunul cel mare a fost dat in luna noiembrie, perioada in care euro a pierdut masiv in fata leului: de 10 ori mai mult decat in luna precedenta. Astfel, fata de rata de 4.080.700 de lei reprezentand 100 de euro la 1 noiembrie, romanii au avut de platit la sfarsitul lunii numai 3.836.400 lei, economisind aproape 250.000 de lei la bugetul familiei.
La polul opus se afla cei pe care caderea euro i-a prins cu valuta la saltea. Daca pana la inceputul toamnei, variatiile de curs erau acoperite de dobanzile de 3-4 la suta oferite de banci la depozitele in valuta, lucrurile s-au schimbat din luna octombrie. Astfel, diferenta de 350 de lei dintre cursul de la 1 octombrie si cel de la 1 noiembrie n-a mai putut fi acoperita de dobanzi. Pentru economii de 100 de euro, scaderea cursuui s-a tradus prin pierderi de 35.000 de lei, in timp ce castigul oferit de dobanzi a fost de doar 10.000 de lei pe luna. Cu exceptia BCR, bancile nu au majorat dobanzile la valuta Desi euro a tot scazut, bancile nu si-au schimbat dobanzile la creditele in valuta.
Singura institutie care si-a majorat dobanzile la creditele in valuta este BCR, care la sfarsitul lui septembrie a crescut dobanda la creditele de consum in valuta cu 2 sau 2,5 la suta, insa nu ca urmare a scaderii euro, ci in urma masurii luate de Banca Centrala care impunea majorarea rezervelor minime obligatorii in valuta. Chiar si in urma acestei majorari, dobanzile practicate de cea mai mare banca din sistem la creditele in valuta nu iau un avans foarte mare fata de cele practicate de concurenta: 12 la suta fata de 10 la suta.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)