Unde e doamna marea aberatie? Aveti un contract de credit, dobanda este fixa plus un indice ( BUBOR, LIBOR, EURIBOR). Acest indice e stabilit pe o piata internationala, nu are nici cea mai mica legatura cu banca. El poate creste sau scadea, ca tot ce variaza.
In legatura cu valoarea dobanzii, fata de principal, e o alta neintelegere.
Aveti aceeasi rata pe tot parcursul derularii creditului. Datorati dobanda, pe tot parcursul derularii creditului. la inceput, in primii ani de contract, dobanda e foarte mare. Se aplica la tot creditul datorat. pe masura ce se achita din credit, scade si dobanda pentru ca se aplica la o suma tot mai mica.
Dobanda se plateste prima data. Asa sunt regulile legale privind imputatia platii.
Evident ca din rata mai ramane o parte mica care se deduce din principal. unde e abuzul?
Pentru ca sunt sigur ca nu ati inteles, va dau un exemplu.
Luati credit 10.000 lei, pe termen de 10 ani. Dobanda este de 12 % pe an.
In primul an, datorati o dobanda de 1200 lei ( aproximativ ) si ar veni cam 100 de lei pe luna
Daca rata dumneavoastra este de 150 lei, platiti 100 de lai dobanda si doar 50 de lei principal credit.
Nu puteti sa platiti putin (o rata mica ) si sa si platiti dobanda si creditul. Este matematica pura.
Nu strica sa vedeti pe scadentar cat trebuie sa platiti pentru un credit, inainte de a lua creditul. Dupa ce semnati, e tarziu deja.
Multumesc pt raspuns. Am semnat doar un contract si pe email am primit scadentarul la o saptamana mai tarziu. Nu mai locuiesc in Romania, dar nici nu ma asteptam sa fie atat de socant. Scadentarul trebuie sa il semnez si sa il trimit cu posta la banca. Acum banca face presiuni sa semnez scadentarul......unde scrie cele de mai sus. Cat despre acest " dar si de riscul valutar" nu suntem de acord atat timp cat eu am creditul in eur si rambursare in eur. Nu vad ce risc valutar este aici. Nu cred ca pot semna acest scadentar....atata timp cat nu au fost transparenti de la bun inceput si nu au fost in stare sa proceseze la timp toate documentele spre a fi semnate.
Daca aveti salariu in Eur, nu aveti niciun risc. Noi, in tara, avem venituri in lei, riscul valutar ne cam loveste, la orice scadere a leului resimtitm. Dvs nu aveti de ce va teme.
de ce nu ati facut imprumut acolo unde lucrati? E mai ieftin, probabil.
Voi contacta totusi un avocat care stie legile, ca doar nici eu nu fur banii ci ii muncesc. Ce se intampla in Romania e ciudat dar din pacate adevarat. Legile sunt asa cum sunt ....si de aceea bancile dicteaza ce si cum . Aici in Europa de Vest e altfel. PACAT ca Romania nu ia ca si model nimic de aici.
Oricum multumesc pentru informatii.....