Hotararea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private nr. 13/2009 pentru aprobarea Normei nr. 10/2009 privind ratele de rentabilitate ale fondurilor de pensii facultative a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 313, din 12 mai 2009.
Avand in vedere dispozitiile art. 82, art. 83 lit. a)—c) si ale art. 91 din Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificarile si completarile ulterioare,
in baza hotararii luate in sedinta Consiliului Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private din data de 22 aprilie 2009,
in temeiul dispozitiilor art. 16, art. 23 lit. f) si ale art. 24 lit. j) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 50/2005 privind infiintarea, organizarea si functionarea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 313/2005,
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private emite urmatoarea hotarare:
Art. 1. — Se aproba Norma nr. 10/2009 privind ratele de rentabilitate ale fondurilor de pensii facultative, prevazuta in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare.
Art. 2. — Prezenta hotarare se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si pe site-ul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (www.csspp.ro).
Art. 3. — Directia secretariat, directorul general si Directia reglementare vor urmari ducerea la indeplinire a prevederilor prezentei hotarari.
Presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private,
Mircea Oancea
Bucuresti, 22 aprilie 2009.
Nr. 13.
Anexa
Norma Nr. 10/2009 privind ratele de rentabilitate ale fondurilor de pensii facultative
Avand in vedere prevederile art. 82, art. 83 lit. a)—c) si ale art. 91 din Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Lege,
in temeiul dispozitiilor art. 16, art. 23 lit. f) si ale art. 24 lit. j) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 50/2005 privind infiintarea, organizarea si functionarea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 313/2005,
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, denumita in continuare Comisie, emite prezenta norma.
CAPITOLUL I
Dispozitii generale
Art. 1. — (1) Prezenta norma stabileste modul de calcul al ratei de rentabilitate a unui fond de pensii facultative, al ratei medii ponderate de rentabilitate si al ratei rentabilitatii minime a tuturor fondurilor de pensii facultative.
(2) Rata medie ponderata de rentabilitate si rata de rentabilitate minima se calculeaza diferentiat pe categorii de risc:
ridicat, mediu si scazut, in conformitate cu declaratia privind politica de investitii si cu prevederile prospectului schemei de pensii facultative.
(3) Prezenta norma se adreseaza administratorilor fondurilor de pensii facultative si depozitarilor.
Art. 2. — Termenii si expresiile utilizate in prezenta norma au semnificatiile prevazute la art. 2 din Lege.
CAPITOLUL II
Mecanismul de calcul al ratelor de rentabilitate ale fondurilor de pensii facultative
Art. 3. — Reprezentarea formulelor de calcul pentru determinarea ratelor de rentabilitate prevazute de Lege este urmatoarea:
a) ponderea zilnica a unui fond de pensii reprezinta raportul dintre valoarea activului net al fondului si suma valorii activelor nete ale tuturor fondurilor de pensii dintr-o categorie de risc, calculat in ziua respectiva, si se calculeaza dupa urmatoarea formula:
b) ponderea medie a unui fond in totalul fondurilor de pensii dintr-o categorie de risc pe o anumita perioada reprezinta media aritmetica a ponderilor zilnice ale fondului pe perioada respectiva si se calculeaza dupa urmatoarea formula:
c) randamentul zilnic al unui fond de pensii reprezinta raportul dintre valoarea unitatii de fond din ziua respectiva si valoarea unitatii de fond din ziua precedenta si se calculeaza dupa urmatoarea formula:
d) rata de rentabilitate a unui fond de pensii reprezinta rata anualizata a produsului randamentelor zilnice, masurata pe o perioada de 24 de luni, si se calculeaza dupa urmatoarea formula:
e) rata medie ponderata de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii pentru fiecare categorie de risc reprezinta suma produselor dintre rata de rentabilitate a fiecarui fond din acea categorie pe o perioada si ponderea medie a fondului in totalul fondurilor din acea categorie pe aceeasi perioada si se calculeaza dupa urmatoarea formula:
Art. 4. — (1) Rata de rentabilitate minima a tuturor fondurilor de pensii dintr-o categorie de risc reprezinta cea mai mica valoare dintre rata medie ponderata de rentabilitate calculata pentru fiecare categorie de risc in perioada respectiva, diminuata cu 4 puncte procentuale, si 50% din rata medie ponderata de rentabilitate calculata pentru fiecare categorie de risc in perioada respectiva.
(2) Rata de rentabilitate minima a tuturor fondurilor de pensii se calculeaza dupa urmatoarea formula, pentru fiecare categorie de risc:
Art. 5. — Pentru calculul ratei medii ponderate de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii, prevazuta la art. 3 lit. e), se foloseste ponderea medie a fondului in totalul fondurilor de pensii dintr-o categorie de risc, masurata pe o perioada de 24 de luni, precum si rata de rentabilitate a respectivului fond, masurata pe aceeasi perioada.
Art. 6. — Calculul ratei de rentabilitate, al ratei medii ponderate de rentabilitate, precum si al ratei rentabilitatii minime se efectueaza pentru fondurile de pensii dupa 24 de luni de la data primei raportari a valorii unitare a activului net, calculata si certificata de catre depozitarul fondului de pensii.
Art. 7. — (1) Administratorul calculeaza si raporteaza trimestrial Comisiei rata de rentabilitate a fondului de pensii in ultima zi lucratoare a fiecarui trimestru, pentru perioada ultimelor 24 de luni anterioare datei efectuarii calculului.
(2) Rata de rentabilitate se calculeaza pe baza valorii unitare a activului net, calculata si raportata de catre administrator si de catre depozitarul fondului de pensii in ultima zi lucratoare a trimestrului.
(3) Administratorul publica rata de rentabilitate a fondului de pensii pe care il administreaza in a patra zi lucratoare de la incheierea trimestrului.
Art. 8. — Depozitarul fondului de pensii calculeaza si raporteaza trimestrial Comisiei rata de rentabilitate a fondului de pensii, in ultima zi lucratoare a fiecarui trimestru, pentru perioada ultimelor 24 de luni anterioare datei efectuarii calculului.
Art. 9. — (1) Comisia calculeaza lunar, in prima zi lucratoare a lunii in curs, pentru perioada ultimelor 24 de luni anterioare datei efectuarii calculului:
a) rata de rentabilitate a fiecarui fond de pensii;
b) rata medie ponderata de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii, diferentiata pe categorii de risc;
c) rata de rentabilitate minima a fondurilor, diferentiata pe categorii de risc.
(2) Comisia publica ratele mentionate la alin. (1) pe site-ul propriu, in a treia zi lucratoare a lunii in curs.
Art. 10. — Comisia atentioneaza administratorul in termen de 3 zile lucratoare de la incheierea fiecarui trimestru in cazul in care rata de rentabilitate a respectivului fond se situeaza sub rata de rentabilitate minima a categoriei respective de risc.
Art. 11. — (1) In cazul in care rata de rentabilitate a unui fond de pensii este mai mica decat rata de rentabilitate minima a categoriei respective de risc pentru 4 trimestre consecutive, Comisia retrage autorizatia de administrare a administratorului respectiv si aplica procedura privind administrarea speciala, prevazuta de cap. VI din Lege, si prevederile Normei nr. 8/2009 privind administrarea speciala a fondurilor de pensii facultative, aprobata prin Hotararea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private nr. 9/2009.
(2) Data de la care incepe sa curga termenul de 4 trimestre consecutive este trimestrul urmator celui in care rata de rentabilitate a fondului este mai mica decat rata de rentabilitate minima a categoriei lui de risc.
Art. 12. — Toate calculele din prezenta norma se efectueaza cu 6 zecimale in valoare absoluta, iar ratele de rentabilitate se publica atat pe site-ul Comisiei, cat si pe cel al administratorului, la termenele prevazute in prezenta norma, in forma procentuala cu 4 zecimale.
CAPITOLUL III
Dispozitii finale
Art. 13. — Termenele prevazute de prezenta norma care expira intr-o zi de sarbatoare legala sau intr-o zi nelucratoare se vor prelungi pana la sfarsitul urmatoarei zile lucratoare.
Art. 14. — (1) Prima rata de rentabilitate a fondului de pensii se calculeaza de catre administrator si depozitar in ultima zi lucratoare a celei de-a 24-a luni de la data primei raportari a valorii unitare a activului net, certificata de catre depozitarul fondului de pensii, si se raporteaza Comisiei in aceeasi zi.
(2) Urmatoarele calcule ale ratei rentabilitatii fondului de pensii se calculeaza in ultima zi lucratoare a fiecarui trimestru calendaristic, pentru perioada ultimelor 24 de luni, si se raporteaza in aceeasi zi.
Art. 15. — Nerespectarea dispozitiilor prezentei norme se sanctioneaza in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare, respectiv art. 38 lit. b), c), art. 120 alin. (1), art. 121 alin. (1) lit. b), k), alin. (2)—(4) si (6)—(10) din Lege, dupa caz.
Art. 16. — La data intrarii in vigoare a prezentei norme se abroga art. 12, art. 19 alin. (2) si anexa nr. 5 din Norma nr. 5/2008 privind obligatiile de raportare si transparenta in sistemul pensiilor facultative, aprobata prin Hotararea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private nr. 11/2008, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 137 din 21 februarie 2008.
Art. 17. — Prezenta norma intra in vigoare la data de 25 mai 2009.
Comentarii articol (0)