500.000 de vizitatori unici pe luna, 1.000.000 de vizite pe luna, 3.000.000 de afisari pe luna, peste 35.000 de vizitatori unici pe zi. Acesta este Avocatnet.ro in cifre. In spatele lor, stau, insa, oamenii: atat echipa Avocatnet.ro, cat si comunitatea de utilizatori reunita in jurul Avocatnet.ro.
De 8 ani, Avocatnet.ro a creat o comunitate in jurul ideii de informatie juridica si de afaceri. Dar cine sunt oamenii care au pus bazele Avocatnet.ro? Pentru a-i cunoaste, am decis sa realizam un YM interviu cu:
Alin Popescu, Mihaela Bogiu, George Lipanescu, Bogdan Popa si Radu Motiu.
Marius Enachescu: Incepem?
Alin: Incepem. Ca doar nu e sedinta de spiritism, nu?
Marius: E o discutie pe Yahoo Messenger. Seamana cu spiritismul intr-un fel, nu? :)
Mihaela: Lipseste masa. Si n-avem nici lumanari.
Marius: Ca tot vorbesti de lumanari. Cand s-a nascut Avocatnet.ro? Mai stie cineva?
Alin: In noiembrie 2001. Nu mai stiu exact data. Cred ca ar trebui sa existe o inregistrare pe undeva de la nasterea siteului. Asa ca anul asta facem 8 ani de cand suntem online. O viata de om.(de 8 ani :) )
Marius: Cum v-ati intalnit? Ce v-a facut sa aveti incredere in proiect?
Bogdan: Mai intai au fost George si Alin. Apoi a venit Mihaela. Apoi ne-am alaturat echipei eu si Radu. Din 2003 suntem in echipa actuala.
Marius: Cati oameni inseamna acum echipa Avocatnet.ro?
George: Cred ca suntem vreo 14 cu totii. Plus colaboratorii externi, in numar de 6. Deci 20 de oameni, care deschid in fiecare dimineata Avocatnet.ro si il considera “websiteul lor”.
Marius: V-ati certat vreodata? Cat de bine se intelege echipa de fondatori ai Avocatnet.ro in momentul asta?
Mihaela: Ne certam des. Dar am invatat sa luam disputele ca pe un lucru normal. Si sa ne amintim din ele doar lucrurile care conteaza. Si uneori reusim. :)
Marius: Prietenie vs. relatie de afaceri. Care ar trebui sa fie mai puternica?
Alin: Depinde ce vrei de la viata. Spre exemplu, Mos Craciun iti e prieten sau e partener de afaceri? Ca tot face livrari la domiciliu. Eu imi tot pun intrebarea asta in fiecare iarna. Mai ales cand nu primesc cadouri.
Bogdan: Afacerile nu prea au legatura cu prietenia. Oricat te-ai imbata cu apa rece, e greu sa nu recunosti ca banii pot strica si cele mai bune prietenii. Noi am reusit sa rezistam asa in ultimii ani. Am avut dispute, ne-am certat in multe randuri, dar observ ca inca mai putem sta la aceeasi masa.
George: Da. Sa va reamintesc ca e o discutie online? Ca nu exista nicio masa? :)
Marius: Ca tot vorbea Alin de Mos Craciun. Le-ati spune copiilor vostri ca nu exista?
Mihaela: Esti nebun? Eu am firma de alpinism utilitar. Si iarna sunt multe comenzi de Mosi Craciuni care sa intre pe geam sa ii surprinda pe copii. Mos Craciun exista!
Alin: Eu n-am copii. George sa raspunda la intrebare, ca el are.
George: Vladut stie ca exista. Desi m-a intrebat de cateva ori cum de i-am dat pantofii mei lui Mos Craciun. Ca l-a vazut purtandu-i, cand i-a adus cadouri.
Marius: Si totusi, stati la aceeasi masa, vorbiti relaxat. Nu va afecteaza criza?
Alin: Of, trebuia sa ne strici bucuria. Vorbeam de Mos Craciun. Ce treaba are criza cu Mos Craciun? Sau are... In fine. E greu sa nu accepti ca ultimele luni au fost mai rele decat ne asteptam. Publicitatea online, pe care noi ne bazam foarte mult in trecut, a cazut destul de mult in primul trimestru al anului. Norocul nostru s-a chemat organizarea de seminarii si magazinul online. Ambele ne-au ajutat sa mergem mai departe, chiar daca publicitatea n-a mers in linia pe care ne-o doream.
Mihaela: Seminariile ne-au ajutat sa crestem. Mai mult decat ne gandeam anul trecut. Si acum, probabil ca balanta veniturilor s-a inclinat definitiv in favoarea serviciilor, in detrimentul publicitatii. Speram ca pana la finalul anului sa pastram linia de crestere pe care am avut-o in trecut. Adica sa ne triplam cifra de afaceri :)
Marius: Ce cheltuieli implica o afacere online? In afara celor traditionale: salarii, chirii, etc.
Bogdan: La noi, salariile inseamna o buna parte din bugetul de cheltuieli. Am incercat sa formam o echipa extrem de buna si sa oferim oamenilor toate conditiile pe care si le-ar dori cineva ca sa nu plece in alta parte. Chiar daca e criza, incercam si acum sa fim aproape de colegii nostri. Apoi, avem cheltuieli obisnuite care tin de chirie si de intretinerea spatiului in care functioneaza Avocatnet.ro. Si ar mai fi cheltuielile legate de functionarea echipamentelor tehnice, datorita carora primim din ce in ce mai multi oameni pe serverele noastre.
Marius: E mai simplu sa pornesti o afacere online decat una traditionala?
George: Depinde ce intelegi prin simplu. Daca nu te descurci cu specificatiile crearii unui proiect online, atunci poate ca e mai bine sa te apuci de un proiect traditional. In Romania de astazi, realitatea spune ca afacerea online iti va aduce un profit pe termen mediu si lung. Cea traditionala s-ar putea sa te duca unde vrei mai devreme. Probabil ca varianta cea mai simpla e cea cu care te simti mai confortabil.
Marius: Sa vorbim si despre bani…
Alin: Hehe. Intotdeauna banii sunt importanti intr-un interviu. Parca mai importanti decat altceva. E de inteles, dar in cazul nostru probabil ca discutia despre bani n-o sa aduca nimic spectaculos. Avocatnet.ro este o afacere. A inceput sa creasca cu adevarat in 2003, cand a fost infiintata compania Legalnet SRL, care administreaza si astazi websiteurile din jurul Avocatnet.ro.
Mihaela: Cred ca anul trecut a insemnat, cumulat, o cifra de afaceri de pana in 200 de mii de euro. Bani obtinuti in special din publicitate online si comert electronic. Bani pe care i-am folosit in special pentru investitii in tehnologie si oameni. Privita din perspectiva unui asociat, compania nu e raiul pe pamant. Pentru ca noi n-am castigat multi bani pana acum din aceasta afacere. Si nici nu avem de gand sa castigam bani pana cand lucrurile nu incep sa arate asa cum ne-am imaginat intotdeauna.
Marius: Inteleg ca Avocatnet.ro ar trebui sa arate intr-un anumit fel in viitor? Cat de mult s-a schimbat imaginea asta in ultimii ani?
Bogdan: Hmm, probabil ca s-a schimbat radical. Inceputurile au fost motivate mai ales de nevoia de a da informatie gratuita unui public aflat in mare nevoie. Nu exista aproape nimeni in jur care sa ofere un astfel de serviciu pietei si noi am avut avantajul primului ofertant adevarat.
Mihaela: Dar asta se intampla in 2001. Apoi am crezut ca putem face orice. Si am lansat siteuri la care nu ne pricepeam. Pentru ca un site nu e doar un suport de informatie, ci o afacere in sine. Daca nu te pricepi la afacerea in cauza, nici siteul nu merge bine. In cele din urma, am inteles ca Avocatnet.ro si serviciile de informatie juridica sunt nisa la care ne pricepem cel mai bine. Si in ultimii trei sau patru ani ne-am concentrat pe acest site.
Alin: Avocatnet.ro trebuia sa fie initial un ziar in varianta online. Sau o revista de drept. Apoi, ne-am dorit sa fie un soi de hibrid, care sa informeze si sa raspunda la intrebari. Apoi am invatat ca un site de internet trebuie lasat sa fie ce vrea publicul sa fie. Nu ce vrei tu. Si astazi, am aflat ca publicul din Romania are nevoie de un instrument de comunicare. Iar Avocatnet.ro a devenit un instrument de comunicare intre juristi, economisti si potentialii lor clienti. In viitor, ne-am dori ca Avocatnet.ro sa fie “resursa” de informatie juridica la care se raporteaza mediul de afaceri din Romania.
Marius: Nu e cumva genul de atitudine care strica o afacere? Atunci cand incepi sa crezi ca esti buricul pamantului?
Alin: Interesanta idee. Si nu prea stiu ce sa raspund. Unii spun ca mentalitatea potrivita in afaceri este sa accepti doar primul ori al doilea loc intr-o piata. Restul sunt pozitii adresate invinsilor. In anii din urma am vazut insa ca poti fi la fel de respectat chiar daca n-ai cea mai mare cota din piata unui anumit gen de servicii. Singurul lucru care conteaza e ca oamenii sa se gandeasca la tine ca la o solutie potrivita problemelor lor. Mi-as dori mult sa ajutam cat mai multi oameni sa mearga inainte. Mai ales in timpurile astea.
Bogdan: Ei, Alin incearca sa fie diplomat. Pana la urma, nu e rau sa vrei sa fi buricul pamantului. Te tine in forma. Dar ai nevoie de stomac antrenat. Stiu multi oameni care au cazut de sus si astazi se resimt. Asa ca, daca nu ai suficiente perne in locurile sensibile, nu te sui mai mult decat trebuie.
Mihaela: Noi dezvoltam afacerea asta si atat. Nu ne-am uitat foarte mult in jur sa vedem cum se descurca ceilalti. Pana la urma, cu totii avem aceleasi instrumente si le folosim cat putem mai bine. Pentru noi, insa, competitia e genul de activitate care ne tine mereu in forma. Doar participam in fiecare an la Carpathian Adventure :)
Marius: Care e lucrul pe care il regretati cel mai mult in ultimii ani?
Bogdan: Ca nu ne-am apucat prin ’99.
Mihaela: Eu una regret ca n-am facut seminarii de mult. Acum insa ne-am invatat lectia. Si o sa pornim in viitor si o sectiune de seminarii online.
Alin: Eu regret ca au fost momente in care mi s-a parut ca proiectul ma plictiseste. Ajungi uneori la situatii limita, in viata, cand nimeni si nimic nu te mai multumeste. Noroc ca mi-am dat seama ca proiectul asta e ca o linie pe care nu e bine sa o parasesc. Ma scoate din momentele grele si ma ajuta sa merg mai departe. Simplul fapt ca deschid computerul dimineata si vad mii de oameni online ma face sa imi dau seama ca nu mai e de mult proiectul nostru. E al fiecaruia dintre cei care vorbesc, interactioneaza si evolueaza prin intermediul Avocatnet.ro.
Radu: Scuze pentru intarziere. Raspund si eu ca nu regret nimic. Imi place la nebunie ce fac si mi-am dat seama ca proiectele pe care le dezvolti sunt singurele care arata cat de bine te-ai descurcat intr-o zi.
Marius:
In final, ca tot vorbim despre proiecte, ce urmeaza pentru Avocatnet.ro?
Alin: O sectiune video. Lansata foarte curand. O revista de drept. Lansata acum. Si forumul, dezvoltat incontinuu.
Mihaela: Cel putin 15 seminarii pana la finalul anului. Si doua evenimente mari, care nu s-au mai facut in Romania pana acum.
Radu: Si mult mai multa viteza pentru utilizatorii care acceseaza siteul.
Marius: Siteuri noi?
Mihaela: Vreo doua anul asta. :). Dar nu spun mai multe ca inca n-am discutat cu totii planul final. Asa ca am anunta degeaba niste proiecte care au doar 60% sanse sa se faca.
Alin: Eu vreau sa anunt un site nou. De fapt, e un proiect nou : Asociatia Avocatnet.ro. Unde vom incerca sa adunam toate energiile pozitive din piata juridica, pentru a veni in ajutorul cazurilor sociale din Romania si in ajutorul avocatilor stagiari / studentilor la drept care vor sa profeseze in cadrul marilor case de avocatura din Romania.
Radu: Si cred ca ar trebui sa amintim si ca lucram la cateva softuri juridice, de folos pentru utilizatorii nostri.
_________
Pentru a afla mai multe despre intreaga echipa a Avocatnet.ro, puteti consulta pagina de prezentare.
Comentarii articol (10)