Legea nr. 203/2009 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 79/2008 privind masuri economico-financiare la nivelul unor operatori economici a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 389, din 9 iunie 2009.
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.
Art. I. — Se aproba Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 79 din 18 iunie 2008 privind masuri economico-financiare la nivelul unor operatori economici, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 465 din 23 iunie 2008, cu urmatoarele modificari si completari:
1. La articolul 2, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(2) Contractul de mandat este acordul de vointa incheiat intre operatorul economic, reprezentat de consiliul de administratie, si directorul general/directorul operatorului economic, care are ca obiect indeplinirea unor obiective si criterii de performanta aprobate de catre actionari, in cazul societatilor/companiilor nationale si societatilor comerciale la care statul sau o unitate administrativ-teritoriala este actionar unic sau majoritar, respectiv de catre conducerea ministerelor, autoritatilor publice centrale sau locale in subordinea, coordonarea sau sub autoritatea carora se afla, in cazul regiilor autonome.”
2. La articolul 2, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2
1 ), cu urmatorul cuprins:
„(2
1 ) in cazul regiilor autonome, obiectivele si criteriile de performanta se aproba de conducatorii ministerelor, ai autoritatilor publice centrale sau locale, dupa caz, in subordonarea, coordonarea sau sub autoritatea carora se afla.”
3. Dupa articolul 3 se introduc doua noi articole, articolele 3
1 si 3
2 , cu urmatorul cuprins:
„Art. 3
1 . — (1) Directorul general/directorul beneficiaza de o remuneratie lunara acordata prin contractul de mandat, dupa cum urmeaza:
a) la nivelul regiilor autonome, societatilor si companiilor nationale si societatilor comerciale aflate in coordonarea, subordonarea sau sub autoritatea ministerelor, organelor de specialitate ale administratiei publice centrale si a autoritatilor publice centrale la care statul este actionar unic sau majoritar, precum si al filialelor acestora, remuneratia nu poate depasi nivelul indemnizatiei lunare acordate prin lege pentru functia de secretar de stat;
b) la nivelul regiilor autonome, societatilor si companiilor de interes judetean aflate in coordonarea, subordonarea sau sub autoritatea unei unitati administrativ-teritoriale judetene, precum si al filialelor acestora, remuneratia nu poate depasi nivelul indemnizatiei lunare acordate prin lege pentru functia de vicepresedinte al consiliului judetean, respectiv viceprimar al municipiului Bucuresti;
c) la nivelul regiilor autonome, societatilor si companiilor de interes local aflate in coordonarea, subordonarea sau sub autoritatea unei unitati administrativ-teritoriale de interes local, precum si al filialelor acestora, remuneratia nu poate depasi nivelul indemnizatiei lunare acordate prin lege pentru functia de viceprimar.
(2) Directorul general/directorul beneficiaza prin contractul de mandat de concediu de odihna anual si indemnizatia aferenta, diurna si cheltuieli de delegare in interesul serviciului, concediu medical conform legii si zile libere platite pentru sarbatorile legale, zile festive specifice, casatorie, nasterea unui copil sau in caz de deces al unui membru de familie, acordate prin similitudine cu cele din contractul colectiv de munca aplicabil unitatii respective.
Art. 3
2 . — (1) Remuneratia lunara a directorului general/directorului stabilita prin contractul de mandat in conditiile art. 3
1 alin. (1) este unica forma de recompensare in bani a activitatii depuse de persoana respectiva.
(2) Directorului general/directorului nu i se pot acorda prin contractul de mandat alte beneficii, de orice forma, in afara celor prevazute la art. 3
1 alin. (2).”
4. Articolul 4 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 4. — (1) Remuneratia lunara a directorului general/directorului se diminueaza proportional cu gradul global de neindeplinire a obiectivelor si criteriilor de performanta stabilite prin contractul de mandat, dar nu mai mult de 30% din nivelul acesteia.
(2) In cazul indeplinirii pe perioada cumulata de la inceputul anului a obiectivelor si criteriilor de performanta stabilite prin contractul de mandat, la sfarsitul anului sumele retinute conform alin. (1) se restituie directorului general/directorului.”
5. La articolul 5, litera c) se abroga.
6. Articolul 6 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 6. — Operatorii economici prevazuti la art. 1 prezinta spre aprobare bugetele de venituri si cheltuieli, dupa consultarea prealabila a organizatiilor sindicale.”
7. La articolul 7, alineatul (2) se abroga.
8. La articolul 7, alineatele (3) si (4) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
„(3) Indicele productivitatii muncii se poate calcula in unitati fizice pentru activitatea de baza, daca aceasta reprezinta mai mult de 50% din totalul veniturilor.
(4) Pentru operatorii economici-filiale, a caror activitate depinde de contractele cu societatea-mama in proportie mai mare de 60%, drepturile salariale se acorda in conditiile prevazute la alin. (1), dar nu mai mult decat cresterea acordata pentru societatea-mama.”
9. La articolul 7, dupa alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (6), cu urmatorul cuprins:
„(6) Pentru companiile care fac servicii comunitare de utilitati publice definite in Legea serviciilor comunitare de utilitati publice nr. 51/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se vor elabora si aproba indicatori specifici de fundamentare a fondului de salarii, prin ordin al ministrului administratiei si internelor, in termen de 90 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a legii de aprobare a prezentei ordonante de urgenta, la care se pot adauga si alti indicatori, la propunerea autoritatilor publice locale in subordinea carora se afla serviciile respective.”
Art. II. — Prevederile alin. (1) al art. 3
1 se aplica pana la data de 31 decembrie 2009, contractele de mandat incheiate pana la data de 31 decembrie 2008, inclusiv, modificandu-se in mod corespunzator.
Art. III. — Prin hotarare a Guvernului se vor stabili remuneratiile cuvenite reprezentantilor statului sau ai unitatilor administrativ-teritoriale in organele de conducere sau control ale regiilor autonome, companiilor nationale si societatilor la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat sau de o unitate administrativ-teritoriala.
Art. IV. — (1) Pana la data de 31 decembrie 2009, unica forma de remunerare a conducatorilor si adjunctilor conducatorilor autoritatilor si institutiilor publice, indiferent de forma de finantare, aflate in subordinea, sub autoritatea sau in coordonarea Guvernului, ministerelor si a celorlalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale si locale, precum si ai celor aflate in coordonarea primului-ministru o reprezinta o suma egala cu indemnizatia prevazuta de lege pentru functia de secretar de stat din ministere, respectiv de subsecretar de stat din ministere, dupa caz.
(2) Prevederile alin. (1) se aplica numai in cazul conducatorilor si adjunctilor conducatorilor autoritatilor si institutiilor publice in cauza a caror remuneratie depaseste, la data de 31 decembrie 2008, nivelul indemnizatiei prevazute de lege pentru functia de secretar de stat, respectiv subsecretar de stat din minister.
Art. V. — Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 79/2008 privind masuri economico-financiare la nivelul unor operatori economici, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 465 din 23 iunie 2008, cu modificarile si completarile ulterioare, se va republica, dandu-se textelor o noua numerotare
Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.
PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
ROBERTA ALMA ANASTASE
PRESEDINTELE SENATULUI
MIRCEA-DAN GEOANA
Bucuresti, 2 iunie 2009.
Nr. 203
Comentarii articol (0)