Hotararea Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania nr. 3/2009 pentru modificarea si completarea Hotararii Congresului Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania nr. 3/2007 privind aprobarea Statutului de organizare si functionare si a Codului de etica profesionala si disciplina ale Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 527, din 30 iulie 2009.
In temeiul art. 46 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 86/2006 privind organizarea activitatii practicienilor in insolventa, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 254/2007,
Congresul Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania, reunit la Costinesti in ziua de 12 iunie 2009,
hotaraste,
Articol unic. — Se aproba modificarile si completarile Statutului de organizare si functionare si ale Codului de etica profesionala si disciplina ale Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania, aprobate prin Hotararea Congresului Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania nr. 3/2007, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 839 si 839 bis din 7 decembrie 2007.
I. Statutul de organizare si functionare al Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania, cuprins in anexa nr. I la Hotararea nr. 3/2007, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 13, dupa litera j) se introduce o noua litera, litera k), cu urmatorul cuprins:
„k) sa furnizeze datele necesare comisiei de cenzori a filialei in vederea verificarii situatiei virarii catre Uniune a procentului de 2% din sumele recuperate in cadrul procedurilor de insolventa.”
2. La articolul 21, litera c) se abroga.
3. La articolul 29 alineatul (2), dupa litera i) se introduce o noua litera, litera j), cu urmatorul cuprins:
„j) dispune stramutarea plangerilor disciplinare, in conditiile stabilite de Procedura privind analizarea abaterilor disciplinare si aplicarea sanctiunilor, sau orice alte masuri necesare infaptuirii justitiei disciplinare.”
4. Dupa articolul 43 se introduce un nou articol, articolul 43 1 , cu urmatorul cuprins:
„Art. 43
1 . — (1) Persoanele care au promovat examenul pentru dobandirea calitatii de practician in insolventa vor solicita inscrierea in Tabloul UNPIR in termen de 6 luni de la data sustinerii examenului.
(2) Persoanele care nu solicita inscrierea in termenul prevazut la alin. (1) sunt considerate decazute din dreptul de a mai solicita inscrierea in Tabloul UNPIR.”
5. Dupa art. 51 se introduce un nou articol, articolul 51 1 , cu urmatorul cuprins:
„Art. 51
1 . — (1) Persoanele care solicita primirea in profesie cu scutire de examen si de perioada de stagiu si care au primit aviz motivat de promovare vor solicita inscrierea in Tabloul UNPIR in termen de 3 luni de la primirea avizului motivat.
(2) Persoanele care nu solicita inscrierea in termenul prevazut la alin. (1) sunt considerate decazute din dreptul de a mai solicita inscrierea in Tabloul UNPIR.”
6. La articolul 57, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 57. — (1) in Registrul societatilor profesionale sunt inregistrate societatile si filialele, constituite in conformitate cu art. 9 si 23 din O.U.G.”
7. La articolul 57 alineatul (2), literele a), b) si f) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
„a) actul constitutiv al filialei (aport social, obiect de activitate, durata);
b) sediul social (inclusiv codul postal);
.............................................................................................
f) in cazul SPRL sau IPURL, filialele, asociatii acestora, asociatul sau asociatii coordonatori ai fiecarei filiale si lista practicienilor in insolventa, persoane fizice, angajati in cadrul acestora sau avand statutul de colaborator permanent;”.
8. La articolul 57, alineatul (6) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(6) Este interzisa inscrierea in Registrul societatilor profesionale a unei societati cu denumire identica sau
asemanatoare cu a uneia deja inregistrate, atat in denumirea intreaga, cat si in cuvintele ce o compun, inclusiv cele care sugereaza o prescurtare sau initiale, cu exceptia sintagmelor utilizate in profesie (insolventa, insolvent, judiciar, expert etc.). Filialele constituite de catre o societate profesionala conform prevederilor prezentului statut vor fi inscrise in Registrul societatilor profesionale cu o denumire care va ingloba
denumirea societatii profesionale constitutive si cuvantul «filiala», urmat de denumirea judetului pe raza caruia se constituie aceasta.”
9. La articolul 58, alineatul (5) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(5) Filialele societatilor profesionale au regimul juridic al societatii-mama. Acestea sunt obligate sa achite taxa anuala si sa se asigure profesional pentru plafonul minim de asigurare profesionala. Contributia anuala pe transe de venituri se plateste la filiala Uniunii pe raza careia functioneaza. Veniturile societatii profesionale constitutive care provin din excedentul de numerar al filialei sau filialelor pe care le-a constituit nu se vor supune contributiei pe transe de venituri la Filiala Uniunii in care cea dintai este inscrisa.”
10. La articolul 58, dupa alineatul (5) se introduc trei noi alineate, alineatele (6), (7) si (8), cu urmatorul cuprins:
„(6) Filiala constituita cu aportul integral al unei societati profesionale poate fi decisa prin hotarare a adunarii generale.
infiintarea filialei se va face printr-un act constitutiv, semnat in numele societatii profesionale de catre asociatul coordonator al acesteia, imputernicit prin hotararea adunarii generale a societatii prin care s-a decis constituirea filialei. O societate profesionala poate avea calitatea de asociat unic doar intr-o singura filiala.
(7) Filiala va putea fi constituita si prin asocierea unei societati profesionale cu unul sau mai multi practicieni in
insolventa, persoane fizice sau juridice. Asociatii persoane fizice trebuie sa fie practicieni in insolventa compatibili. Filiala nu se va putea constitui decat cu practicieni in insolventa care nu sunt asociati in cadrul societatii-mama. Pentru a exista filiala, o societate profesionala sau o intreprindere unipersonala trebuie
sa detina cel putin 50%+1 din capitalul social necesar constituirii filialei.
(8) Prevederile alin. (1)—(4) ale prezentului articol referitoare la contractul de societate al SPRL se aplica, in masura compatibilitatii lor, si actului de constituire al filialei.”
11. Dupa articolul 74 se introduce un nou articol, articolul 74 1 , cu urmatorul cuprins:
„Art. 74
1 . — (1) Procentul de 2% colectat conform prevederilor art. 4 alin. (6) lit. c) din Legea nr. 85/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se aplica oricarei sume incasate in contul debitoarei, dupa data deschiderii procedurii, aceasta fiind considerata suma recuperata, si se evidentiaza in raportul lunar. Prin exceptie, in cazul reorganizarii procentul de 2% se aplica doar la sumele obtinute prin recuperari de creante sau prin vanzari de active.
(2) in cazul in care filiala societatii profesionale este numita prin incheiere intr-un dosar, Secretariatul general va vira sumele colectate prin plata procentului de 2% la filiala UNPIR unde isi are sediul filiala societatii profesionale.
(3) Procentul de 2% se calculeaza la data incasarii, sumele obtinute astfel virandu-se la fondul de lichidare in primele 10 zile ale lunii pentru incasarile din luna anterioara.
(4) Concomitent cu virarea catre fondul de lichidare practicianul are obligatia intocmirii si transmiterii catre filiala
UNPIR din care acesta face parte a unui tabel care trebuie sa contina cel putin urmatoarele date: denumirea
cabinetului/societatii civile profesionale, denumirea debitoarei, numarul dosarului de insolventa si instanta, numarul ordinului de plata si data platii acestuia, suma virata.
(5) Sumele colectate se distribuie conform Procedurii de administrare a fondului de lichidare prevazute in Statutul de organizare si functionare al UNPIR.
(6) Filiala UNPIR, pe baza tabelelor intocmite si transmise de membrii filialei, va comunica Secretariatului general, la datele de 1 si 15 ale lunii, un tabel centralizator privind sumele virate.
(7) Filiala UNPIR are obligatia sa comunice Secretariatului general situatia centralizata cu suma totala incasata la fondul de lichidare.”
12. La articolul 75, dupa punctul 14 se introduce un nou punct, punctul 15, cu urmatorul cuprins:
„15. declansarea unor masuri asiguratorii sau a executarii silite asupra fondului de lichidare de catre practicianul in insolventa.”
13. La articolul 79, dupa alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu urmatorul cuprins:
„(5) Necomunicarea in termenul prevazut la alin. (2) a dovezii de inlocuire cu un alt practician se sanctioneaza cu excluderea definitiva din Uniune, insotita de pierderea calitatii de practician in insolventa.”
14. Dupa articolul 79 se introduce un nou articol, articolul 79 1 , cu urmatorul cuprins:
„Art. 79
1 . — Cumularea a doua sanctiuni de suspendare a calitatii de practician in insolventa duce la excluderea din Uniune.”
15. Articolul 81 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 81. — Se sanctioneaza cu excluderea definitiva din Uniune, insotita de pierderea calitatii de practician in insolventa, faptele prevazute la art. 75 pct. 4, 10, 13, 14 si 15.”
16. La anexa nr. 3 la statut, dupa articolul 12 se introduce un nou articol, articolul 12 1 , cu urmatorul cuprins:
„Art. 12
1 . — (1) Cand una dintre parti are doua rude sau afini pana la gradul al III-lea inclusiv printre membrii comisiei de disciplina, cealalta parte poate sa ceara stramutarea sesizarii disciplinare.
(2) Stramutarea pricinii se mai poate cere si pentru motive de banuiala legitima. Banuiala se socoteste legitima ori de cate ori se poate presupune ca nepartinirea membrilor comisiei de disciplina ar putea fi stirbita din cauza conflictului de interese, imprejurarilor pricinii, calitatii partilor sau conflictelor locale.
(3) Stramutarea se poate dispune si pentru imposibilitatea constituirii completului de analizare a plangerii disciplinare.
(4) Cererea de stramutare se depune la instanta disciplinara imediat superioara.
(5) in caz de admitere, solutionarea sesizarii disciplinare se trimite unei alte comisii disciplinare de acelasi grad.
(6) Hotararea de stramutare se da fara motivare si nu este supusa niciunei cai de atac.”
17. In anexa nr. 3 la statut, la articolul 19, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 19. — (1) Decizia disciplinara ramasa definitiva este obligatorie fata de parti si de organele profesiei, de la data pronuntarii.”
18. Anexa nr. 4 la statut se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„NIVELUL TAXELOR
pentru operatiunile legate de Registrul societatilor profesionale, valabile pentru anul in curs
Se vor percepe taxe pentru operatiunile legate de Registrul societatilor profesionale, pentru:
1. cerere disponibilitate denumire/optiune denumire 50 lei;
2. cerere inregistrare societate profesionala/inregistrare 400 lei;
3. eliberare certificat de inregistrare 200 lei;
4. cerere indreptare eroare materiala/operare/dovada 30 lei;
5. cerere de furnizare informatii/extras registru 100 lei;
6a) cerere de eliberare acte/duplicat certificat de inregistrare 50 lei;
6b) cerere de eliberare acte/copii certificate 50 lei/act;
7. cerere de preschimbare certificat de inregistrare/eliberare certificat 100 lei.”
19. In anexa nr. 5 la statut, articolul 1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 1. — (1) Taxa de inscriere la examenul de dobandire a calitatii de practician in insolventa va fi de 600 lei.
(2) Taxa de verificare a cererii si a documentelor doveditoare pentru persoanele care cer inscrierea in Uniune fara examen si cu scutire de stagiu va fi de 300 lei.”
20. In anexa nr. 5 la statut, la articolul 2, litera b) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„b) 6.000 lei pentru persoanele fizice care beneficiaza de inscrierea in profesie cu scutire de examen si stagiu de pregatire profesionala, precum si pentru persoanele fizice straine care solicita dobandirea calitatii de membru al Uniunii potrivit art. 52 din Statut.”
21. In anexa nr. 5 la statut, la articolul 3 alineatul (1), literele a) si b) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
„a) 600 lei pentru persoane fizice compatibile;
22. In anexa nr. 5 la statut, articolul 5 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 5. — Plafonul minim de asigurare profesionala pentru persoanele fizice romane, inscrise in subsectiunile IB si IC ale Tabloului Uniunii, este de 30.000 lei.”
23. In anexa nr. 5 la statut, articolul 6 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 6. — Plafonul minim de asigurare profesionala pentru persoane juridice, inscrise in subsectiunea IIA a Tabloului Uniunii, este de 200.000 lei.”
24. In anexa nr. 5 la statut, articolul 7 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 7. — Plafonul minim de asigurare profesionala pentru persoanele fizice straine, inscrise in subsectiunea a III-a a Tabloului Uniunii, este de 30.000 lei.”
25. In anexa nr. 5 la statut, articolul 8 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 8. — Plafonul minim de asigurare profesionala pentru persoanele juridice straine, inscrise in subsectiunea a IV-a a Tabloului Uniunii, este de 200.000 lei.
II. Codul de etica profesionala si disciplina al Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania, cuprins in anexa nr. II la Hotararea nr. 3/2007, se completeaza dupa cum urmeaza:
— Dupa articolul 33 1 se introduc patru noi articole, articolele 33 2 —33 5 , cu urmatorul cuprins:
„Art. 33
2 . — Membrii Uniunii au obligatia de a comunica datele necesare verificarii prin sondaj efectuate de catre delegatul conducerii filialei, in legatura cu indeplinirea obligatiilor profesionale.
Art. 33
3 . — Membrii Uniunii au obligatia de a vira procentul de 2% din sumele recuperate in cadrul procedurilor de insolventa catre filiala UNPIR, prevazut la art. 4 alin. (6) lit. c) din Legea nr. 85/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 33
4 . — Membrii Uniunii au obligatia de a comunica datele necesare comisiei de cenzori a filialei in vederea
verificarii situatiei virarii catre filiala UNPIR a procentului de 2% din sumele recuperate in cadrul procedurilor de insolventa.
Art. 33
5 . — Membrii Uniunii vor comunica modificarile intervenite in forma de exercitare a profesiei, prevazute la art. 24 alin. 6 din lege.
Presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania,
Arin Octav Stanescu
Secretarul general al Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania,
Alexandru Frumosu
Costinesti, 12 iunie 2009.
Nr. 3.
Comentarii articol (1)