Noul cod penal contine norme juridice incomplete, iar in normele unice incluse nu sunt prezentate toate faptele considerate a fi infractiuni, considera Ilie Iordachescu, decanul Baroului Bucuresti si avocat specializat in drept penal, intr-un punct de vedere prezentat Avocatnet.ro.
”In noul cod penal sunt folosite norme juridice incomplete, fiind necesar, in viitor, sa se apeleze la reglementari cuprinse in alte acte normative, ca de exemplu: ordonante ale guvernului, decizii ale autoritatilor centrale sau locale cu atributii in diverse domenii de activitate, etc. Ca urmare a situatiei create, este posibil, dupa intrarea in vigoare a noului cod penal sa fie folosite norme de incriminare cadru care sa trimita la randul lor la alte reglementari. Judecatorul, observand lacunele normelor penale, va stabili, intr-o interpretare proprie, continutul diverselor infractiuni. In mod similar autoritatile cu atributii in aplicarea legii sunt obligate sa adopte reglementari pentru a face incriminarea aplicabila. Toate aceste aspecte pot genera arbitrariul si abuzuri. Se ajunge, astfel, la lezarea atat a principiului separatiei puterilor in stat cat si a principiului legalitatii incriminarii. Vom asista la transferarea unor competente din sfera puterii legislative in sfera executivului sau chiar al puterii judecatoresti", considera Ilie Iordachescu.
De asemenea, in opinia decanului Baroului Bucuresti, ar fi fost necesar ca in normele unice sa fie prezentate toate faptele care sunt considerate infractiuni, conditiile in care aceste fapte trebuie sa fie savarsite si pedepsele aplicate in cazul comiterii lor. "Noul cod penal permite, si pe viitor, frecvente modificari ale textelor de incriminare. Introducerea tuturor faptelor considerate infractiuni in noul cod penal ar fi permis excluderea multiplicarii infractiunilor din viitoarele legi extrapenale care vor guverna diverse domenii de activitate. Caracterul eterogen al reglementarilor cuprinse in legile extrapenale, care vor fi in vigoare alaturi de noul cod penal, va genera confuzie in randul justitiabililor. Mai mult, elementul material din continutul laturii obiective al normei de incriminare nu este precizat complet, fiind necesara apelarea la alte norme care reglementeaza diferite activitati", adauga acesta.
Totodata, in privinta laturii subiective, acesta mentioneaza ca, alaturi de intentie si culpa ca forme ale vinovatiei, este prevazuta si vinovatia prezumata care apare in momentul in care sunt incalcate anumite reguli din diverse domenii de activitate. "O atare situatie permite invocarea de catre justitiabili a erorii de drept ca urmare a necunoasterii de catre ei a unor norme extrapenale", incheie Ilie Iordachescu.
Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 510, din 24 iulie 2009.
Noul Cod penal va intra in vigoare la data care va fi stabilita in legea pentru punerea in aplicare a acestuia. In termen de 12 luni de la data publicarii noului Cod penal in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Guvernul trebuie sa supuna Parlamentului spre adoptare proiectul de lege pentru punerea in aplicare a Codului penal.
Codul penal din 2004 va fi abrogat
In termen de 4 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial a noului Cod penal, se vor abroga Legea nr. 301/2004 – Codul penal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 575 din 29 iunie 2004, cu modificarile ulterioare si Legea nr. 294/2004 privind executarea pedepselor si a masurilor dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 591 din 1 iulie 2004, cu modificarile ulterioare.
Termenul pentru intrarea in vigoare a Codului penal din 2004 si a Legii nr. 294/2004 a fost amanat succesiv, ultima prorogare fiind decisa prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 73/2008, pana la data de 1 septembrie 2009.
Comentarii articol (1)