ACCES GRATUIT
Comisia Juridica a Senatului a respins esalonarea platii drepturilor salariale castigate in instanta de bugetari
Comisia Juridica a Senatului a decis marti sa avizeze negativ OUG 71/2009, prin care Guvernul a stabilit esalonarea platii sporurilor sau altor drepturi salariale, acordate sau recunoscute prin hotarari judecatoresti in sectorul bugetar, pentru perioada 2010-2012, potrivit declaratiilor vicepresedintelui comisiei Juridice, senatorul Iulian Urban.
Articolul continuă mai jos
Senatorii juristi au criticat actul normativ prin prisma prevederii inscrise la alin.[2] al art. [1] potrivit careia, pe perioada de derulare a platii esalonate a debitelor inscrise in hotararile judecatoresti impotriva statului, "cererea de executare silita se suspenda de drept".
Potrivit
senatorului Iulian Urban, nu se poate suspenda de drept o "cerere", ci doar actiunea de executare silita propriu-zisa, aspect fata de care si reprezentantii Ministerului Justitiei au admis ca se constituie intr-o "eroare de redactare" a textului de lege.
Totodata, Iulian Urban subliniaza ca exista deja doua precedente la CEDO care atesta faptul ca statul-debitor nu poate sa uziteze de dreptul sau de initiativa legislativa pentru a-si crea o situatie favorabila care sa impiedice creditorii sa isi valorifice titlurile executorii pe care le au impotriva acestuia.
Acest aviz inseamna propunerea catre Plenul Senatului de a se vota respingerea acestei ordonante de urgenta.Senatul este prima camera sesizata, urmand ca proiectul de lege sa fie trimis la
Camera Deputatilor pentru dezbatere si adoptare, in calitate de for decizional.
Potrivit
OUG nr. 71/2009, "plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala stabilite in favoarea personalului din sectorul bugetar, devenite executorii pana la data de 31 decembrie 2009, se va realiza dupa o procedura de executare care incepe astfel:
a) in anul 2010 se plateste 34% din valoarea titlului executoriu;
b) in anul 2011 se plateste 33% din valoarea titlului executoriu;
c) in anul 2012 se plateste 33% din valoarea titlului executoriu."
Actul normativ a fost motivat de Guvern prin faptul ca exista dificultati "in ceea ce priveste executarea hotararilor judecatoresti (...)" si ca executarea titlurilor executorii ar avea o "influenta substantiala asupra bugetului de stat pe anul 2009".
Totodata, Executivul arata, in expunerea de motive, ca este necesara "instituirea unor reglementari speciale, cu aplicabilitate limitata in timp, privind executarea silita a hotararilor judecatoresti prin care au fost acordate anumite drepturi salariale pentru personalul din sectorul bugetar".
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (4)