Potrivit unui proiect de lege privind protectia minorilor ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate, cetatenii romani care au copii minori in ingrijire si doresc obtinerea unui contract de munca in strainatate, au obligatia de a notifica SPAS - Serviciul Public de Asistenta Sociala - (sau Primariei, dupa caz) intentia lor de a pleca la munca. Notificarea trebuie depusa cu cel putin 40 de zile anterior datei plecarii.
Conform legislatiei in vigoare in acest moment, parintii sunt obligati sa notifice plecarea din tara, fara sa fie impus un termen anume pentru depunerea acestei notificari. Legislatia in vigoare, in acest moment, este reprezentata de Ordinul nr. 219/2006, privind activitatile de identificare, interventie si monitorizare a copiilor care sunt lipsiti de ingrijirea parintilor pe perioada in care acestia se afla la munca in strainatate.
Ce aduce nou proiectul de lege?
Daca pana acum legislatia era cu mult mai relaxata, de la momentul adoptarii si intrarii in vigoare a proiectului de lege lucrurile vor arata altfel:
1. Persoana nominalizata de catre parintele minorului trebuie sa faca parte din familia extinsa. Potrivit proiectului de lege, prin familie extinsa se intelege copilul, parintii sai si rudele acestora pana la gradul patru inclusiv.
2. Incredintarea copilului catre persoane care nu fac parte din familia extinsa este interzisa.
3. Nominalizarea ingrijitorului se va face in baza unui act intocmit in prealabil si legalizat la notariat, prin care acesta isi asuma responsabilitatea cresterii minorului pana la intoarcerea in tara a parintilor biologici, respectiv parintelui biologic in cazul familiilor monoparentale.
4. Incredintarea copilului in ingrijirea persoanei nominalizate se va face doar daca sunt indeplinite urmatoarele conditii de catre persoana nominalizata:
- are capacitate deplina de exercitiu si este cu cel putin 18 ani mai mare decat copilul care urmeaza a fi incredintat.
- dispune de echivalentul salariului minim brut pe economie
- nu sufera de boli imobilizatoare
- este familiarizata cu cresterea unui copil
- in momentul solicitarii ajutorului sau, trebuie sa nu aiba in ingrijire mai mult de 3 copii cu varste cuprinse intre 1 si 18 ani.
- face dovada trecerii unui test psihologic, realizat de un specialist SPAS din cadrul primariei localitatii de resedinta, care denota capacitatea acestuia de a-si asuma responsabilitatea cresterii unui copil.
5. Verificarea acestor conditii se va face de catre personalul SPAS, in termen de 10 zile de la data depunerii dosarului de notificare de catre parinti. Daca se constata indeplinirea conditiilor, minorul va fi incredintat persoanei in cauza. Daca nu se constata indeplinirea conditiilor, va fi nevoie ca parintii sa nominalizeze alta persoana in grija careia sa fie incredintat copilul.
6. In cazul in care nu se constata indeplinirea conditiilor si parintii nu pot desemna o alta persoana, legea le interzice parintilor sa-si paraseasca domiciliul din tara.
7. Nerespectarea depunerii notificarii de catre parinte constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2.500 la 10.000 de lei.
8. Nerespectarea art 10 (cel care interzice plecarea din tara a parintilor daca persoana nominalizata nu indeplineste conditiile) nu este sanctionat de lege.
Ce parere aveti despre utilitatea acestei legi, redactata in forma actuala? Asteptam comentariile dvs. pe aceasta tema.
Pentru forma integrala a legii, va invitam sa accesati pagina aceasta.
Proiectul a fost adoptat de Senat in data de 30.06.2009 (ca urmare a ca urmare a depasirii termenului de adoptare, potrivit art.75 alin.(2) teza a III-a din Constitutia Romaniei) si este, in prezent, depus spre analiza in Biroul Permanent al Camerei Deputatilor.
Comentarii articol (9)