Art. 79 alin. (1) din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca2 prevede subventionarea angajatorilor carora li s-au atribuit contracte cu respectarea reglementarilor in vigoare privind achizitiile publice, la solicitarea autoritatilor publice locale, pentru incadrarea persoanelor din randul somerilor, pentru o perioada ce nu va depasi 12 luni3.
Prin somer se intelege persoana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
a) este in cautarea unui loc de munca de la varsta de minimum 16 ani si pana la indeplinirea conditiilor de pensionare;
b) starea de sanatate si capacitatile fizice si psihice o fac apta pentru prestarea unei munci;
c) nu are loc de munca, nu realizeaza venituri sau realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca, in vigoare – 500 lei;
d) este disponibila sa inceapa lucrul in perioada imediat urmatoare, daca s-ar gasi un loc de munca.
Angajatorii mentionati beneficiaza de subventii numai pentru somerii inregistrati - persoanele care indeplinesc cumulativ conditiile enumerate mai sus si se inregistreaza la agentia pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza teritoriala isi au domiciliul sau, dupa caz, resedinta ori la alt furnizor de servicii de ocupare, care functioneaza in conditiile prevazute de lege, in vederea obtinerii unui loc de munca.
Cuantumul lunar al subventiei acordate pentru fiecare persoana incadrata cu contract individual de munca din randul somerilor este valoarea indicatorului social de referinta, la care se adauga contributiile de asigurari sociale datorate de angajatori, aferente acestuia.
Subventiile se acorda angajatorilor, inclusiv societatilor comerciale si regiilor autonome de interes local sau judetean, din bugetul asigurarilor pentru somaj, cu respectarea reglementarilor aplicabile in domeniul ajutorului de minimis. Aceasta conditie nu vizeaza autoritatile administratiei publice locale care pot primi subventii pentru cheltuielile cu forta de munca efectuate in cadrul unor programe care au ca scop ocuparea temporara a fortei de munca din randul somerilor, pentru dezvoltarea comunitatilor locale.
Important este de stiut ca angajarea pe durata determinata, cu subventionarea locului de munca se poate face in doi sau mai multi ani succesivi si nu este reglementata interdictia angajatorilor de a inceta raportul de serviciu mai devreme de 12 luni sub sanctiunea restituirii subventiilor primite.
_________
1. Legea nr. 53/2003 - Codul muncii (publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 72 din 5 februarie 2003), modificata si completata ulterior.
2. Publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 103 din 6 februarie 2003, modificata si completata ulterior.
3. Alexandru Ticlea, Tratat de dreptul muncii, Editia a III-a, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2009, p. 395.
Comentarii articol (0)