Proiect de Norme ale Ministerului Finantelor Publice, pentru aplicarea masurilor de simplificare a reglementarilor in domeniul taxei pe valoarea adaugata, prevazute la punctul 13 al articolului unic din Legea nr. 494/2004 privind aprobarea O.G. nr. 83/2004 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal
NOTA
In proiectul de Norme se prezinta in detaliu modul in care trebuie sa procedeze atat contribuabilii, cat si organele fiscale, pentru aplicarea corecta a prevederilor art. 160¹ din Codul fiscal, asa cum a fost modificat si completat cu O.G. nr. 83/2004 si Legea nr. 494/2004, de aprobare a acestei ordonante.
CONTINUTUL NORMELOR METODOLOGICE, PENTRU PARTEA CE PRIVESTE APLICAREA MASURILOR DE SIMPLIFICARE IN DOMENIUL TAXEI PE VALOAREA ADAUGATA
Art. 65¹ - (1) Conditia obligatorie prevazuta la alin.(1) al art. 160¹ pentru aplicarea masurilor de simplificare, respectiv a taxarii inverse, este ca atat furnizorul cat si beneficiarul sa fie persoane inregistrate ca platitori de taxa pe valoarea adaugata. Nu se aplica taxare inversa in cazul in care vanzatorul sau cumparatorul nu sunt persoane inregistrate ca platitori de taxa pe valoarea adaugata, pentru aceste operatiuni aplicandu-se regimul normal de taxa pe valoarea adaugata. In cazul vanzatorului deducerea taxei pe valoarea adaugata la nivelul taxei colectate este similara cu incasarea acesteia, iar la cumparator colectarea taxei pe valoarea adaugata la nivelul taxei inscrise in factura de achizitii este echivalenta cu plata acesteia. Inregistrarea contabila 4426 = 4427 atat la cumparator cat si la furnizor este denumita autolichidarea taxei pe valoarea adaugata. Taxarea inversa se poate aplica la fiecare stadiu al circuitului economic, indiferent prin cate verigi se trece, dar se stopeaza atunci cand nu mai sunt indeplinite conditiile de la alin.(1) al art. 160¹, respectiv una din parti nu este inregistrata ca platitor de taxa pe valoarea adaugata. De exemplu in cazul unei cladiri cumparate de o persoana inregistrata ca platitor de taxa pe valoarea adaugata de la un alt platitor de TVA, se aplica taxare inversa, dar in situatia in care cladirea sau o parte de cladire este vanduta unei persoane fizice sau orice alta entitate neinregistrata ca platitor de TVA, nu se mai aplica taxarea inversa, ci regimul normal de TVA, respectiv furnizorul colecteaza TVA pe care il incaseaza de la cumparator.
(2) Bunurile care se incadreaza in categoria material lemnos, prevazut la art 160¹ alin(2) lit.d) din Codul fiscal, sunt urmatoarele: masa lemnoasa pe picior precum si materialul lemnos prevazut la art. 2 lit.a) din normele privind circulatia materialelor lemnoase si controlul circulatiei acestora si al instalatiilor de transformat lemn rotund, aprobate prin H.G. nr. 427/2004, cu modificarile ulterioare.
(3) In intelesul prezentului titlu prin cladire se intelege orice constructie legata nemijlocit de sol avand una sau mai multe incaperi si care serveste la adapostirea de oameni, de animale si/sau de bunuri mobile corporale. Prevederile art. 160¹ se aplica numai pentru livrarea ca atare a unei cladiri sau a unei parti de cladire, dar nu se aplica pentru contractele de constructii-montaj avand ca obiect construirea unei cladiri sau a unei parti de cladire care se considera prestari de servicii.
(4) Sunt considerate parti de cladire in sensul art. 160¹ din Codul fiscal acele componente ale unui bun imobil care indeplinesc cerintele stipulate la alin.(3). Nu se considera a fi parti de cladire bunurile mobile corporale care sunt utilizate pentru realizarea unei cladiri, cum ar fi ascensoarele, ferestrele, aparatele de aer conditionat, orice alte materiale utilizate pentru constructia unei cladiri. Partile de cladire se identifica in contabilitatea beneficiarului intr-un cont de imobilizari din grupa “constructii” subgrupa “cladiri”. Exemplu: bunul imobil il reprezinta un bloc de locuinte si fiecare apartament sau palier de apartamente este la randul sau o parte componenta a cladirii care se inregistreaza in contabilitate beneficiarului pe conturi de imobilizari corporale din grupa “constructii” subgrupa “cladiri”.
(5) Avansurilor incasate pana la data de 31 decembrie 2004 inclusiv pentru livrari de bunuri prevazute la alin.(2) al art. 160¹ din Codul fiscal li se aplica regimul fiscal privind taxa pe valoarea adaugata in vigoare la data incasarii avansului. Regularizarea facturilor fiscale emise pentru plati in avans se realizeaza potrivit pct. 61 din prezentele norme. Livrarile de bunuri efectuate dupa data de 1 ianuarie 2005, inclusiv cele pentru care au fost incasate avansuri inainte de aceasta data, se factureaza potrivit prevederilor alin. (8). Operatiunea de regularizare a avansurilor nu afecteaza aplicarea taxarii inverse la data facturarii livrarii bunurilor.
#PAGEBREAK#
(6) Taxa pe valoarea adaugata aferenta livrarilor de bunuri prevazute la alin.(2) al art. 160¹ din Codul fiscal efectuate cu plata in rate pana la data de 31 decembrie 2004 inclusiv, se regularizeaza astfel: furnizorii, respectiv beneficiarii, storneaza taxa pe valoarea adaugata aferenta ratelor a caror scadenta intervine dupa data de 1 ianuarie 2005 inregistrata in contul 4428 in corespondenta cu contul de clienti, respectiv de furnizori, urmand sa efectueze la fiecara data stipulata in contract pentru plata ratelor inregistrarea contabila 4426=4427 cu suma taxei pe valoarea adaugata aferenta fiecarei rate.
(7) In cazul avansurilor incasate dupa data de 1 ianuarie 2005 pentru livrari de bunuri prevazute la alin.(2) al art. 160¹ din Codul fiscal, facturile fiscale emise de catre furnizori se intocmesc in mod obisnuit la fel ca pentru orice alta operatiune taxabila avand in plus mentiunea “taxare inversa”. Taxa pe valoarea adaugata se aplica asupra sumei incasate in avans si se inscrie in factura fiscala, fara sa fie achitata de beneficiar. Totalul de plata al facturii fiscale de avans va fi mai mare decat avansul incasat cu suma taxei pe valoarea adaugata. Pentru valoarea avansului, fara taxa pe valoarea adaugata, furnizorii vor efectua inregistrarile contabile obisnuite pentru aceasta operatiune, iar pentru suma taxei pe valoarea adaugata vor inregistra contabil 4426=4427. Factura fiscala se inregistreaza atat in jurnalul de vanzari cat si in jurnalul de cumparari, sumele fiind preluate corespunzator in decontul de taxa pe valoarea adaugata.
Exemplu: avans incasat pentru o livrare de teren 100 milioane lei. Factura fiscala se emite in termenul prevazut de lege pentru suma de 100 milioane plus TVA 19%, respectiv 19 milioane lei. Suma de 19 milioane lei nu a fost incasata de la beneficiar, dar se factureaza acestuia.
(8) Livrarile de bunuri, prevazute la alin.(2) al art. 160¹ din Codul fiscal, efectuate dupa data de 1 ianuarie 2005 se consemneaza in facturi fiscale de catre furnizori, care se intocmesc obisnuit la fel ca pentru orice operatiune taxabila, respectiv vor contine si baza de impozitare si taxa pe valoarea adaugata aferenta, in plus se inscrie mentiunea “taxare inversa”. Pentru valoarea bunurilor fara taxa pe valoarea adaugata, furnizorii vor efectua inregistrarile contabile obisnuite pentru aceasta operatiune, iar pentru suma taxei pe valoarea adaugata vor inregistra contabil 4426=4427. Furnizorii nu incaseaza taxa pe valoarea adaugata inscrisa in factura fiscala de la beneficiari, desi aceasta figureaza in totalul de plata al facturii fiscale. Factura fiscala se inregistreaza atat in jurnalul de vanzari cat si in jurnalul de cumparari. Furnizorii deduc integral taxa pe valoarea adaugata la nivelul taxei colectate din facturile fiscale emise pentru livrarile de bunuri pentru care au aplicat mentiunea <
Exemplu: O persoana inregistrata ca platitor de taxa pe valoarea adaugata livreaza o cladire de 100 milioane lei. Taxa pe valoarea adaugata aferenta 19 milioane lei. Total de plata al facturii fiscale 119 milioane lei. Inregistrarile contabile la persoana care efectueaza livrarea:
411 = 7xx 100 milioane lei
4426 = 4427 19 milioane lei (nu se incaseaza de la beneficiar)
(9) Beneficiarii vor efectua inregistrarile contabile obisnuite pentru o achizitie de bunuri sau pentru un avans, dupa caz, pentru valoarea bunurilor sau, dupa caz, a avansului, fara taxa pe valoarea adaugata, iar pentru suma taxei pe valoarea adaugata din factura fiscala se efectueaza inregistrarea 4426=4427.
(10) Beneficiarii care sunt platitorii de taxa pe valoarea adaugata cu regim mixt aplica si prevederile art. 147 din Codul fiscal, in functie de destinatia pe care o dau prestarilor respectiv, daca sunt utilizate numai pentru realizarea de operatiuni care nu dau drept de deducere, conform art. 147 alin. (4) din Codul fiscal - nu deduc taxa pe valoarea adaugata, daca sunt destinate pentru realizarea de operatiuni care dau drept de deducere, conform art. 147 alin. (3) din Codul fiscal - deduc integral taxa pe valoarea adaugata, iar daca sunt destinate realizarii atat de operatiuni care nu dau drept de deducere cat si de operatiuni care dau drept de deducere, conform art. 147 alin. (5) din Codul fiscal - deduc taxa pe valoarea adaugata rezultata din aplicarea pro rata. La incheierea decontului de taxa pe valoarea adaugata, taxa nedeductibila se inregistreaza in conturile de cheltuieli ale perioadei fiscale curente potrivit prevederilor pct.52 alin.(2) din prezentele norme. Pe exemplul prezentat la alin.(8) beneficiarul efectueaza urmatoarele inregistrari contabile:
2xx = 404 100 milioane lei
4426 = 4427 19 milioane lei ( nu se achita catre furnizor).
(11) In cazul vanzarilor de bunuri cu plata in rate realizate dupa data de 1 ianuarie 2005 in factura fiscala se inscriu baza de impozitare si taxa pe valoarea adaugata aferenta, integral. Taxa pe valoarea adaugata aferenta ratelor care nu au ajuns la scadenta nu se inregistreaza contabil. Pe masura ce taxa aferenta ratelor devine exigibila se efectueaza inregistrarea contabila 4426=4427. Pentru livrari cu plata in rate contractate in valuta cu decontare in lei sau in valuta, se aplica si prevederile pct. 18 din prezentele norme.
(12) In situatia in care organele fiscale competente, cu ocazia verificarilor efectuate, constata ca pentru bunurile prevazute la alin.(2) al art. 160¹ din Codul fiscal nu au fost aplicate masurile de simplificare prevazute de lege vor obliga beneficiarii la stornarea taxei deductibile prin contul de furnizori, efectuarea inregistrarii contabile 4426=4427 si inregistrarea in decontul de taxa pe valoarea adaugata intocmit la finele perioadei fiscale in care controlul a fost finalizat, la randurile de regularizari. In situatia in care beneficiarii sunt persoane impozabile mixte, iar bunurile achizitionate sunt destinate realizarii atat de operatiuni cu drept de deducere cat si fara drept de deducere, suma taxei pe valoarea adaugata deductibila se va determina pe baza pro rata de la data efectuarii achizitiei bunurilor supuse taxarii inverse si se va inscrie in randul de regularizari din decont care nu mai este afectat de aplicarea pro rata din perioada curenta.
Comentarii articol (4)