avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 378 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... DACA E IN REORGANIZARE SE FACTUREAZA FARA TVA?
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

DACA E IN REORGANIZARE SE FACTUREAZA FARA TVA?

am primit o instiintare de la o sc ca se afla in reorganizare si ca trebuie sa le facturez fara tva ?
dc?:stunned:
stie cineva unde scrie treaba asta?
multumesc frumos .
Cel mai recent răspuns: bossman , utilizator 10:26, 12 Septembrie 2009
ART. 160 CF
Măsuri de simplificare
(1) Furnizorii şi beneficiarii bunurilor/serviciilor prevăzute la alin. (2) au obligaţia să aplice măsurile de simplificare prevăzute de prezentul articol. Condiţia obligatorie pentru aplicarea măsurilor de simplificare este ca atât furnizorul, cât şi beneficiarul să fie înregistraţi în scopuri de TVA, conform art. 153.
(2) Bunurile şi serviciile pentru livrarea sau prestarea cărora se aplică măsurile de simplificare sunt:

a) ...
b) bunurile şi/sau serviciile livrate ori prestate de sau către persoanele pentru care s-a deschis procedura de insolvenţă, cu excepţia bunurilor livrate în cadrul comerţului cu amănuntul;

c) ...

(3) Pe facturile emise pentru livrările de bunuri prevăzute la alin. (2) furnizorii sunt obligaţi să înscrie menţiunea "taxare inversă", fără să înscrie taxa aferentă. Pe facturile primite de la furnizori, beneficiarii vor înscrie taxa aferentă, pe care o evidenţiază atât ca taxă colectată, cât şi ca taxă deductibilă în decontul de taxă. Pentru operaţiunile supuse măsurilor de simplificare nu se face plata taxei între furnizor şi beneficiar.

(4) Beneficiarii care sunt persoane impozabile cu regim mixt aplică şi prevederile art. 147, în funcţie de destinaţia achiziţiilor respective.

(5) De aplicarea prevederilor prezentului articol sunt responsabili atât furnizorii/prestatorii, cât şi beneficiarii. În situaţia în care furnizorul/prestatorul nu a menţionat "taxare inversă" în facturile emise pentru bunurile/serviciile care se încadrează la alin. (2), beneficiarul este obligat să aplice taxare inversă, să nu facă plata taxei către furnizor/prestator, să înscrie din proprie iniţiativă menţiunea "taxare inversă" în factură şi să îndeplinească obligaţiile prevăzute la alin. (3).

si norme ;
82. (1) Condiţia obligatorie prevăzută la art. 160 alin. (1) din Codul fiscal, pentru aplicarea măsurilor de simplificare, respectiv a taxării inverse, este că atât furnizorul/prestatorul, cât şi beneficiarul să fie persoane înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, şi operaţiunea în cauză să fie taxabilă. Măsurile de simplificare se aplică numai pentru operaţiuni realizate în interiorul ţării astfel cum este definit la art. 1252 din Codul fiscal.

si:
(3) În cazul livrărilor/prestărilor, prevăzute la art. 160 alin. (2) din Codul fiscal, inclusiv pentru avansurile încasate, furnizorii/prestatorii emit facturi fără taxă şi înscriu în factură menţiunea "taxare inversă". Taxa se calculează de către beneficiar şi se înscrie în facturi şi în jurnalul pentru cumpărări, fiind preluată atât ca taxă colectată, cât şi ca taxă deductibilă în decontul de taxă. Contabil, beneficiarul va înregistra în cursul perioadei fiscale 4426 = 4427 cu suma taxei aferente.

(4) Înregistrarea contabilă 4426 = 4427 la cumpărător este denumită autolichidarea taxei pe valoarea adăugată, colectarea taxei pe valoarea adăugată la nivelul taxei deductibile este asimilată cu plata taxei către furnizor/prestator. Prevederile acestui alineat sunt valabile pentru orice alte situaţii în care se aplică taxare inversă.

Ultima modificare: Luni, 7 Septembrie 2009
Magda Staicu, Consultant fiscal
dar daca societatea aflata in reorganizare judiciara are contracte de lohn pentru UE, se plateste TVA ???:((

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deducere tva daniele daniele am o intrebare ce necesita un raspuns urgent daca sunteti amabili,am primit o cerere de oferta pentru produsele ce le comercializez iar firma ce doreste oferta ... (vezi toată discuția)
Taxarea inversa la tva carmen72 carmen72 Va rog sa ma ajutati?? Ce inseamna taxarea inversa??? cine plateste tva-ul de fapt??? am inteles ca furnizorul scrie taxare inversa pe factura, beneficiarul ... (vezi toată discuția)
Societati in faliment georgix georgix va rog sa-mi spuneti : se aplica taxare inversa la societatile aflate in faliment????????? multumesc!!!!! (vezi toată discuția)