Conform datelor operative centralizate de MFP , executia bugetului general consolidat pe primele noua luni ale anului curent a inregistrat un deficit estimat de 25,6 miliarde lei, respectiv 5,1% din PIB – ul anual, mentinandu-se in limitele tintei de deficit, in valoare de 26,9 miliarde lei, respectiv 5,4% PIB, prevazuta in Aranjamentul Stand-by incheiat cu Fondul Monetar International (FMI).
Veniturile bugetului general au inregistrat in primele noua luni ale anului 2009, o valoare de peste 115 miliarde lei, reprezentand 23,3% din PIB.
In termeni nominali,in timp ce incasarile din impozitul pe venit au crescut cu 3,8% fata de perioada similara a anului precedent, veniturile din impozitul pe profit s-au micsorat cu 16% fata de aceeasi perioada.
In cazul impozitelor si taxelor pe bunuri si servicii, se observa o crestere a incasarilor din accize cu peste 1,4miliarde de lei fata de aceeasi perioada a anului precedent. In schimb s-a observat o reducere a veniturilor din TVA cu 5, 9 miliarde de lei.
In ceea ce priveste contributiile de asigurari, s-a inregistrat o usoara scadere de 0,9% fata de aceeasi perioada a anului precedent.
Cheltuielile bugetului general consolidat in primele noua luni ale anului 2009, s-au ridicat la peste 141 de miliarde lei, reprezentand 28,4% din PIB.
Cheltuielile de personal pentru primele noua luni ale anului in curs, au inregistrat o crestere de 9,2% fata de aceeasi perioada a anului precedent.
“Cresterea cheltuielilor de personal, fata de aceeasi perioada a anului trecut, este o consecinta a majorarilor salariale aprobate in a doua parte a anului 2008. Pentru o corecta comparabilitate, mentionam ca, urmare a politicii de personal prudente din sectorul bugetar ( inghetarea salariilor, blocarea ocuparii posturilor vacante si reducerea sporurilor aferente drepturilor salariale), cheltuielile de personal medii lunare din primele noua luni ale anului 2009 sunt cu 6% mai mici decat cheltuielile medii lunare din ultimul trimestru al anului 2008, in conditiile in care cel de - al 13 - lea salariu a fost achitat in prima parte a anului 2009”, motiveaza MFP.
In privinta cheltuielilor cu bunuri si servicii s- a inregistrat o scadere de 2,5% fata de perioada similara a anului precedent.
Pe de alta parte, cheltuielile cu dobanzile au crescut cu 60,6% fata de aceeasi perioada a anului precedent.
“De mentionat este faptul ca, la inceputul anului 2009, dobanda la titlurile de stat era apropiata de dobanda de facilitate de credit lombard (14,25 %), in timp ce, incepand cu luna februarie a.c., s-a reusit reducerea treptata a dobanzilor, nivelul acestora situandu-se, in prezent, la nivelul de 10 %”, se mai precizeaza in comunicat.
Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital precum si alte transferuri pentru investitii au fost de peste 23 de miliarde lei, respectiv 4,6% din PIB.
Comentarii articol (0)