Pe perioada actualei crize economice, si dat fiind accesul destul de limitat la schemele de finantare traditionale, finantarea prin operatiunea de factoring se poate dovedi o alternativa potrivita pentru unele societati din Romania, in special pentru cele care isi desfasoara activitatea in domeniul furnizarii de bunuri sau servicii.
de Simona Burghelea – Senior Associate Voicu & Filipescu
In general, operatiunea de factoring este definita ca vanzarea creantelor unei societati, la un pret redus, catre un factor care isi asuma apoi riscul de credit al debitorilor cedati.
Cifra de afaceri la nivel mondial a pietei de factoring anul trecut a fost de 1,222 miliarde, inregistrand o crestere de 3,75% fata de anul trecut. Valoarea pietei de factoring din Romania a fost de 1,8 miliarde EUR in 2008, ceea ce reprezinta o crestere semnificativa de 63,64% fata de 2007 si situeaza Romania pe locul sapte intr-un clasament al pietelor ce au inregistrat cea mai mare dezvoltare in 2008.
Totusi, gradul de penetrare al serviciilor de factoring in Romania ramane destul de scazut (0,52%), in comparatie cu media la nivelul Uniunii Europene (7-7,5%) si cu media la nivel mondial (3,45%)1, ceea ce inseamna ca, teoretic, Romania dispune de un potential extraordinar pentru dezvoltarea acestor activitati financiare.
1. Principalele beneficii ale operatiunii de factoring
Principalele avantaje ale operatiunii de factoring sunt: (a) plata rapida a creantelor; (b) protectie impotriva neefectuarii platii de catre debitori; si (c) o alternativa de finantare care nu necesita garantii.
a. Plata rapida a creantelor
O societate care alege operatiunea de factoring ca alternativa de finantare (“clientul”) va cesiona societatii de factoring (“factor”) creantele sale izvorand din facturi pentru produse si servicii furnizate tertilor, in schimbul platii prompte de catre factor a valorii acestor creante, minus o reducere. Exista si variante de factoring in care plata se face in mai multe transe.
b. Protectia impotriva riscurilor
In general, operatiunea de factoring este inteleasa ca o vanzare de creante, in care riscul aferent achitarii creantelor de catre debitori este transferat in intregime factorului, iar factorul nu are nici un drept de regres impotriva clientului in cazul neefectuarii platilor de catre debitori. Prin urmare, in mod normal, partea de protectie impotriva riscurilor a operatiunii este esentiala in operatiunile de factoring fara drept de regres. Totusi, unii dintre factori furnizeaza si finantare cu drept de regres, ceea ce inseamna ca riscul de neefectuare a platii creantelor ii revine clientului.
c. Lipsa necesitatii de acordare de garantii
Dat fiind faptul ca operatiunea de factoring este in esenta o cesiune de creanta, factorii dobandind de la client creantele impreuna cu toate drepturile si instrumentele aferente, in general nu sunt necesare alte garantii din partea clientilor pentru ca acestia sa aiba acces la acest tip de finantare.
Toate societatile importante de factoring de pe piata romaneasca ofera, de asemenea, servicii auxiliare operatiunii de factoring, precum contabilitatea si raportarea facturilor, monitorizarea debitorilor, incasarea datoriilor.
2. Tipuri de operatiuni de factoring
Tipul cel mai comun de factoring la nivel mondial este operatiunea de factoring intern, care presupune ca acordul de factoring este incheiat intre un factor si un client pentru facturi emise pentru furnizarea de bunuri si servicii in tara de resedinta a clientului. Se estimeaza ca 80% din operatiunile de factoring la nivel mondial sunt operatiuni de factoring intern.
Operatiunile de factoring extern inregistreaza in prezent o dezvoltare mai rapida decat cele de factoring intern, in special pentru ca sunt activitati de finantare a activitatilor de export, care au crescut in mod semnificativ in ultimii zece ani. Finantarea externa poate fi un factoring de export sau import direct, in care societatea de factoring intretine raporturi de afaceri cu cumparatori sau furnizori straini, sau un sistem cu doi factori, in cadrul caruia un factor exportator utilizeaza serviciile unui factor importator in tara de resedinta a cumparatorului.
Sistemul cu doi factori consta in: clientul care isi cesioneaza creantele catre un factor exportator; factorul exportator care recesioneaza creantele de export catre un factor importator, in tara importatoare; si factorul importator, care in general va suporta riscul neefectuarii platii de catre debitor si va efectua incasarea creantelor.
Un alt tip de factoring este operatiunea de factoring invers, in care factorul finanteaza datoriile unui debitor fata de un furnizor (i.e. debitorul – client al societatii de factoring – incheie un contract-cadru cu factorul, prin care acesta din urma convine sa cumpere si sa pre-finanteze creantele actuale ale furnizorilor predefiniti fata de debitor).
3. Consideratii de ordin general cu privire la operatiunea de factoring in romania
Operatiunile de factoring in Romania sunt reglementate sumar prin prevederi legale incidente si prin anumite reglementari emise de catre Banca Nationala a Romaniei (“BNR”), in general in legatura cu activitati desfasurate de bancile comerciale si institutiile financiare non-bancare.
Legislatia aplicabila emisa de BNR califica si include operatiunea de factoring in activitatea generala de credit, care poate fi desfasurata numai de catre bancile comerciale si institutiile financiare non-bancare (IFN), fara a furniza o definitie a operatiunilor de factoring. Articolul 6 din Legea nr. 469/2002 cu privire la anumite masuri pentru intarirea disciplinei contractuale, lege care este in prezent abrogata, definea operatiunea de factoring ca un mecanism de mobilizare a creantelor, ca un contract intre un client, denumit aderent, care este vanzator de bunuri si servicii, catre terti (debitori) si o banca comerciala sau o institutie financiara specializata, denumita factor, care asigura incasarea datoriilor si acoperirea riscului de credit catre aderent, in baza cumpararii creantelor aderentului. Aceasta definitie a operatiunii de factoring este conforma cu doctrina internationala si cu practicile general acceptate.
In absenta unor reglementari specifice cu privire la factoring, regimul juridic al acestor operatiuni in Romania este reprezentat de regulile generale aplicabile cesiunii de creante.
In Romania, operatiunile de factoring sunt in general desfasurate de bancile comerciale, prin divizii specializate. Totusi, exista si alte societati, care nu sunt nici banci comerciale, nici institutii financiare non-bancare, care activeaza pe aceasta piata.
4. Prevederi finale
Ca urmare a constrangerilor actuale ale pietei (in principal cu privire la devalorizarea garantiilor imobiliare, fapt care limiteaza accestul la formele traditionale de imprumut), operatiunea de factoring poate fi o alternativa pentru acele societati care au sume semnificative de incasat din furnizarea de bunuri si servicii tertilor, si care doresc sa obtina accesul la finantari rapide pentru afacerile lor. Potentialul de dezvoltare a acestei alternative de finantare este, intr-adevar, semnificativ, conform statisticilor disponibile publicului. Totusi, atat jucatorii din aceasta pieta cat si clientii ar beneficia de pe urma unui mediu legal mai clar si implicit mai sigur ce reglementeaza tranzactiile de acest gen.
_____________
Despre Voicu & Filipescu:
2001 : Infiintarea Voicu & Filipescu, prin achizitia de catre Daniel Voicu si Mugur Filipescu a biroului local al firmei americane Arent Fox Kitner Plotkin & Kahn L.L.P, cei doi ramanand pana astazi singurii avocati romani care au cumparat biroul unei firme straine
2001 : Incheierea unei asocieri cu firma internationala Squire, Sanders & Dempsey L.L.P., fondata in SUA in urma cu 100 de ani si avand peste 850 de avocati in 32 de birouri din intreaga lume
2006 : Numirea a doi parteneri – Marta E. Popa si Daniel Costea
2008 : Numirea a patru noi parteneri – Raul Mihu, Cristian Gavrila, Roxana Negutu si Dumitru Rusu
2008 : Preluarea unei parti din Stefanica, Dutu & Partners – 13 avocati s-au alaturat echipei Voicu & Filipescu
2009: Integrarea firmei de consultanta fiscala si contabila Steuer & Buchhaltung Partners SRL.
2009: Numirea a doi parteneri – Alexandru Tabacu (Tax Partner) si Florin Dutu
Comentarii articol (2)