Privatizarea Postei Romane nu este oportuna in actualele conditii economice, in prezent fiind necesara o crestere a valorii de piata a companiei prin procesul de restructurare, considera Ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale, Gabriel Sandu.
Ministrul comunicatiilor a subliniat in mai multe randuri faptul ca Posta Romana este un obiectiv strategic care trebuie sa fie inclus in strategia de siguranta nationala a tarii.
Aprecierile ministrului vin in contextul declaratiilor recente facute de presedintele Basescu, potrivit carora Sorin Ovidiu Vantu ar urma sa preia Posta Romana.
”In acest context, pentru o pozitionare corecta in plan economic a Postei Romane este necesara cresterea valorii de piata a companiei prin procesul de restructurare care presupune imbunatatirea performantei companiei”, se arata in comunicatul de presa emis de minister.
Rezultatele financiare ale companiei au fost din ce in ce mai slabe in ultimii ani din cauza managementului defectuos, cea mai importanta sursa de venituri fiind distributia de beneficii sociale, iar performanta in segmentele deschise competitiei a fost slaba, subliniaza ministerul de comunicatii.
Potrivit comunicatului, acestea sunt motive suficiente pentru a aplica planul de restructurare “Roland Berger” care urmareste pregatirea companiei postale pentru a putea sa-si desfasoare activitatea intr-un mediu concurential..
“Strategia de restructurare prevede pastrarea locurilor de munca si chiar cresterea numarului acestora pe anumite segmente in urmatorii 5 ani. Este de retinut faptul ca studiul releva ca imbunatatirea performantei companiei poate fi vizibila inca din primul an de implementare”, a tinut sa puncteze Gabriel Sandu mentionand ca „Posta Romana cu cei peste 35.000 de postasi, s-a concretizat intr-o comunitate traditionala, pilon al societatii. O comunitate care lucreaza pentru comunitate. O comunitate fara de care societatea in care traim ar fi mai saraca si mai dezbinata. Apreciez munca zilnica a fiecarui angajat din Posta Romana ca pe un plus adus ideii de solidaritate nationala”.
Ministrul comunicatiilor este de parere ca procesul de restructurare trebuie continuat in ritm alert in conditiile in care valoarea de piata a Postei este in acest moment la un nivel foarte scazut. De asemenea mai trebuie avut in vedere faptul ca din 2014 Posta va pierde monopolul pe piata serviciilor postale ceea ce este posibil sa afecteze intr-o masura si mai mare rezultatele financiare ale companiei.
De asemenea, ministerul considera ca, avand in vedere ca pana la acest moment s-a inregistrat deja o intarziere de doi ani fata de planurile expuse de catre consultantul Roland Berger, este absolut necesar ca procesul de restructurare sa fie accelerat.
Desi consultantul a prezentat proiectul sau de restructurare in urma cu doi ani, abia in urma cu un an a fost elaborata o Hotarare de Guvern (nr. 1134 din 18 septembrie 2008) referitoare la restructurarea companiei postale.
Ministerul comunicatiilor a hotarat, impreuna cu Consiliul de Administratie al Postei, continuarea programului companiei de consultanta Roland Berger, care prevede ca in viitorii patru ani Posta sa inregistreze profit. Se va extinde activitatea companiei si, mai ales, se vor scadea costurile. Sunt prevazute, printre altele, masuri precum infiintarea unei institutii financiare nebancare, a unei societati de asigurari, a unei societati de transport valori, a unei poste hibride, a unei societati curierat expres si rapid dar si a unei entitati pentru administrarea patrimoniului.
Masurile de restructurare vor aduce compania inapoi in zona profitabilitatii in 2012.
Comentarii articol (2)