Investitiile straine directe care vor fi atrase de România în acest an se vor ridica la aproximativ 2,5 miliarde de euro, daca nu vor exista fenomene de instabilitate economica, ne-a declarat presedintele Agentiei Române pentru Investitii Straine (ARIS), Alexandru Popa. Pentru anul trecut, cifra a fost de 3,4 miliarde de euro, cifra la care s-a ajuns din cauza cresterii interesului investitorilor pentru oportunitatile oferite de România dar, mai ales, din cauza finalizarii unor privatizari majore, cea mai importanta fiind tranzactia prin care OMV a cumparat Petrom.
Presedintele ARIS spune ca investitorii straini s-au orientat preponderent spre trei domenii: piesele auto, serviciile si electronicele. „România este una dintre cele mai atractive locatii internationale pentru domeniul componentelor auto. În ultimul trimestru din 2004, ARIS a înregistrat un interes sporit pentru dezvoltarea de proiecte în acest domeniu, unele fiind deja anuntate public, altele fiind într-o etapa de negociere, de confidentialitate. Fara a le lua în calcul pe ultimele, vorbim despre un volum de capital strain de aproximativ 500 de milioane de euro. De asemenea, sectorul serviciilor va înregistra o crestere semnificativa, pe masura dezvoltarii si diversificarii puterii de consum a populatiei. ARIS indica domeniul electronicelor ca fiind un alt sector care va contribui semnificativ la fluxul de capital strain. Celestica, companie desemnata de revista „Capital“ drept investitorul anului 2004 pentru proiectul de investitii de 100 de milioane de dolari adus la Bors, este unul dintre liderii mondiali si, o data cu propria investitie, anunta aducerea altor investitori care vor sustine dezvoltarea afacerii pe orizontala“, spune seful ARIS.
15.000 de noi slujbe
Agentia estimeaza ca locurile de munca ce se vor crea la finalizarea investitiilor de tip greenfield demarate în 2004 se ridica la peste 15.000. Pe lînga investitia de 100 de milioane de dolari a canadienilor de la Celestica în fabrica de subansamble electronice, cele mai mari investitii greenfield ale anului trecut au fost fabrica de componente de la Cluj a francezilor de la Montupet (120 de milioane de euro), fabrica de anvelope deschisa de Pirelli la Slatina (110 milioane de euro), fabrica de geamuri de la Calarasi a francezilor de la Saint Gobain (100 de milioane de euro) si unitatea de productie de circuite integrate pentru piata auto pe care nemtii de la Ruwel au deschis-o la Cluj (80 de milioane de euro)
În clasamente, stam prost
Totusi, lucrurile nu sînt chiar roz, fie si daca ne raportam numai la banii adusi de straini în tarile din jur. În plus, românii, în ansamblu, nu simt înca efectele investitiilor straine. „Speram ca schimbarile macroeconomice si juridice din 2005 sa creeze continuitatea necesara obtinerii unui volum semnificativ de capital strain atras, avînd în vedere ca înca nu se poate vorbi despre un impact benefic pe care acesta l-ar genera la nivelul populatiei“, recunoaste Popa. „Chiar si pentru anul record 2004, efectul direct al atragerii investitiilor straine directe asupra populatiei se ridica la doar circa 200 de dolari per capita, comparativ cu alte tari din regiunea central si est-europeana, cum ar fi Croatia, care în 2003 a atras 444 de dolari per capita, Cehia (254 de dolari), Estonia (665 de dolari) sau Ungaria, cu 248 de dolari.
Comentarii articol (0)