Viitorul Politicii Agricole Comune dupa anul 2013 si aspectele sale bugetare, utilizarea platilor directe si volatilitatea preturilor pe piata produselor alimentare si actualele negocieri internationale s-au numarat printre subiectele aduse in discutie de Membrii Parlamentului European pe durata audierii lui Dacian Ciolos, comisarului roman desemnat pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala.
"Principala prioritate a mandatului meu va fi definirea perspectivelor Politicii Agricole Comune dupa 2013", a declarat Dacian Ciolos in cadrul discursului de deschidere. "Agricultorii europeni vor stabilitate si predictibilitate, consumatorii vor alimente sigure si sanatoase, contribuabilii vor asigurari ca banii lor sunt cheltuiti eficient si transparent", a mai adaugat Comisarul desemnat.
Paolo De Castro (S&D, IT), presedintele Comisiei pentru agricultura, a mentionat in deschiderea audierii recenta criza de pe diferitele piete agricole, mai ales in sectorul lactatelor. El a explicat ca cel mai bun raspuns la astfel de crize este consolidarea unei politici capabile "sa reprezinte toate regiunile europene, de la Nord la Sud, de la Est la Vest" si sa ofere raspunsuri "in concordanta cu nevoile societatii europene."
Viitorul Politicii Agricole Comune (PAC): "Sunt un reformator"
Potrivit lui Luis Capoulas Santos (S&D, PT) exista o contradictie intre raspunsurile scrise inaintate de domnul Ciolos (transmise anterior Comisiei PE pentru agricultura), in care se subliniaza nevoia de reformare a PAC si comentariile sale aparute in presa, unde comisarul desemnat se refera doar la "simple ajustari". "Care este raspunsul corect" a intrebat domnul Capoulas Santos.
"Sunt un reformator", a raspuns domnul Ciolos. "PAC trebuie reformata", a adaugat acesta "reforma nu inseamna reducerea sprijinului financiar, dar adaptarea la noi provocari."
"Ce nivel bugetar prevedeti pentru PAC?" a intrebat James Nicholson (ECR, UK), la care domnul Ciolos a replicat: "Voi aduce argumente pentru o politica comuna si consistenta din punct de vedere bugetar."
"Care trei masuri trebuie puse in aplicare pentru a imbunatati competitivitatea in urmatorii trei ani?" a intrebat George Lyon (ALDE, UK). Comisarul desemnat a precizat: investitii in programe care vor facilita adaptarea fermierilor la noile provocari, echilibrarea utilizarii platilor directe, precum si mai multe oportunitati pentru fermierii europeni pe piata mondiala."
Plati directe si veniturile fermierilor
Albert Dess (PPE, DE) l-a chestionat pe comisarul desemnat cu privire modul de abordare UE fata de situatia dificila a veniturilor fermierilor, care se pare ca au scazut in ultimii ani. "Platile directe ar trebui sa asigure un nivel minim al veniturilor" fermierilor europeni, a precizat Dacian Ciolos. Cu ajutorul reformei PAC, ar trebui sa se re-echilibreze modul in care ajutoarele sunt distribuite intre regiuni, fermieri si State Membre, a mai adaugat comisarul desemnat, raspunzand unei intrebari adresate de catre deputatul Capoulas Santos.
La intrebarile lui Michel Dantin (PPE, FR) si Csaba Sándor Tabajdi (S&D, HU) cu privire la posibile sisteme de "plase de siguranta" pentru agricultori, domnul Ciolos a declarat ca in viitor ar putea fi puse in aplicare masuri menite sa garanteze veniturile, atunci cand exista fluctuatii puternice ale preturilor, similare cu cele aplicate in sectorul legumelor. Trebuie insa garantat ca aceste masuri nu influenteaza piata. "Trebuie sa lasam piata sa decida pretul", a subliniat domnul Ciolos. In plus, comisarul desemnat a declarat ca trebuie analizata posibilitatea concluderii de contracte intre producatori si comercianti.
Volatilitatea preturilor: necesitatea unui noi mecanism
Raspunzand domnului Dess, comisarul desemnat a mentionat ca nu trebuie sa se revina la mecanisme vechi de reglementare a pietei, in schimb "noi mecanisme care sa previna fluctuatiile de preturi" trebuie discutate si dezbatute.
Potrivit lui Patrick Le Hyraic (GUE/NGL, FR) "productia agricola trebuie considerata un serviciu de interes general", intreband in acest sens daca UE nu ar trebui sa garanteze pretul pentru volumul de productie. Comisarul desemnat a reiterat pozitia sa, conform careia un mecanism de reglementare a pietei este necesar pentru garantarea venitului si pentru stabilitatea preturilor, dar doar daca se ia in considerare cererea si oferta.
In ceea ce priveste ajutoarele la export, Martin Häusling (Grupul Verzilor/ALE, DE) a intrebat: "Avem nevoi de mai multe reguli si de mai putina piata libera?" "Avem nevoie de masurile de reglementare, dar acestea nu pot fi impotriva pietei (..) In anumite sectoare aceste pot fi insa mentinute", a concluzionat domnul Ciolos.
Actiuni specifice pentru fermele mici
"In fostele state comuniste, agricultura a cunoscut o criza si mai profunda decat in Europa de Vest. Spuneti-ne cum intentionati sa sprijiniti fermele mici si mijlocii din noile State Membre", a intrebat Krisztina Morvai (NI, HU). Comisarul desemnat a raspuns ca "fermele mici reprezinta un segment important, nu numai in noile State Membre, dar si in sudul Europei." Este necesara o politica structurala pentru a "moderniza" fermele mici si pentru a "dezvolta oportunitatile existente pe pietele locale", acolo unde exista "o cerere mare pentru produse locale".
Domnul Häusling a pus sub semnul intrebarii justetea actualului sistem de plati directe, accentuand dezechilibrul dintre fermele mici si cele mari. Comisarul desemnat a recunoscut necesitatea de a imbunatati corectitudinea distribuirii si de a "demonstra ca fermele mici pot sa fie competitive in circumstante specifice."
OMC: "Nu putem merge mai mult de atat"
Raspunzand unei intrebari puse de Georgios Papastamkos (PPE, GR) cu privire la runda de negocieri de la Doha, domnul Ciolos a declarat: "Voi fi ferm in acest domeniu in care am facut deja concesii semnificative, nu putem merge mai mult de atat". "Acum trebuie sa asteptam propunerile partenerilor nostri: (...) este nevoie de un acord global", a conchis el.
Calitatea produselor, lupta impotriva contrafacerii si OMG
Giancarlo Scottà (EFD, IT) si-a exprimat ingrijorarea cu privire la produsele agricole contrafacute si la "impactul lor negativ asupra pietelor agricole din Statele Membre". "Ce masuri ati implementa pentru a solutiona aceasta problema?", a intrebat acesta. Domnul Ciolos a subliniat importanta politicii UE privind calitatea produselor si a adaugat: "Vom sprijini activitatile de cercetare pentru a construi tehnologii care sa imbunatateasca inspectiile", pentru a garanta respectarea regulilor privind calitatea produselor agricole si "cresterea increderii consumatorilor".
"Daca trebuie sa sprijinim productia de calitate, cum poate UE ajuta producatorii sa gaseasca pietele potrivite, la nivel mondial?", a intrebat Britta Reimers (ALDE, DE). Dacian Ciolos a raspuns: "Trebuie sa facem mai cunoscute standardele inalte pe care le avem (…) si sa convingem Statele Membre sa coopereze indeaproape" pentru a concura pe diferite piete.
José Bové (Grupul Verzilor/ALE, FR) a aratat ca: "studiile indica probleme legate de co-existenta produselor OMG si non-OMG". "Cum putem garanta fermierilor libertatea de a alege?", a intrebat acesta. "Consumatorii ar trebui sa poata alege, ca si fermierii", a raspuns domul Ciolos. Acesta a explicat ca depinde de Statele Membre sa se asigure ca aceste reguli sunt respectate. "Avem nevoie de o mai buna cooperare", a adaugat acesta.
Comentarii articol (0)