Ernst & Young a sustinut in data de 28 ianuarie 2010 Conferinta anuala de taxe in cadrul careia au fost prezentate principalele modificari aduse Codului fiscal, Normelor de aplicare a Codului fiscal si altor acte normative fiscal-contabile, care vor fi aplicabile in anul 2010. La eveniment au participat 180 de companii de top din Europa, precum Coca-Cola, Kaufland sau Oracle. Avocatnet.ro va prezinta intreaga mapa a conferintei, cu exemple concrete oferite de specialistii Ernst&Young, pe diverse probleme legate de TVA, impozit pe profit, reglementari contabile sau accize.
Temele abordate in cursul conferintei au fost legate de ultimele schimbari legislative referitoare la: impozitul pe profit si regimul impozitarii nerezidentilor, impozitul pe venit si contributiile la asigurarile sociale, tratamentul de TVA, noul regim al accizelor, noile reglementari contabile, abordarea autoritatilor fiscale in anul 2010.
Cuvantul de deschidere al conferintei a fost tinut de
Venkatesh Srinivasan, Partener si Director al departamentului de Asistenta fiscala al Ernst & Young Romania, care a prezentat o perspectiva economica a Romaniei in 2010. “Si anul acesta firmele isi vor desfasura activitatea intr-un mediu economic dificil, care nu le va oferi prea multe optiuni sau o a doua sansa. De aceea trebuie sa isi concentreze atentia pe optimizarea eficientei operationale, cu accent pe gestionarea riscurilor din zona fiscala”, a spus Venkatesh.
Alex Milcev, Partener in departamentul de Asistenta Fiscala, a continuat prima sesiune de lucrari a conferintei vorbind despre doua aspecte fiscale fierbinti ale inceputului de an 2010: taxarea averilor si modificarile in impunerea microintreprinderilor "Impozitarea averilor este foarte dificil de implementat, nu in ultimul rand din cauza faptului ca vor exista foarte multe posibilitati de a se evita". In privinta microintreprinderilor, el a afirmat ca "din 2010 regimul special de impunere in functie de cifra de afaceri a microintreprinderilor si-a incetat efectele si toate societatile vor deveni platitoare de impozit pe profit.”
In prezentarea sa,
Adrian Rus, Tax Senior Manager, a mentionat ca in 2010 este important sa se aibe in vedere riscurile fiscale legate de stabilirea si implementarea politicilor privind preturile de transfer de catre societatile multinationale care opereaza in Romania. „Companiile trebuie sa acorde o atentie sporita problemelor privind aplicarea si documentarea politicilor privind preturile de transfer, deoarece este probabil ca preturile de transfer sa ocupe in 2010 un loc important in prioritatile autoritatilor fiscale cu ocazia inspectiilor fiscale”.
Claudia Durus, Human Capital Manager a facut apoi o prezentare generala a modificarilor aduse la impozitul pe venit si contributiile la asigurarile sociale de la 1 ianuarie 2010, aratand care sunt schimbarile cu aspect practic introduse de noul regulament de securitate sociala al Uniunii Europene, aplicabil incepand cu luna mai 2010.
"Datorita uriasei diversitati de costuri sociale in intreaga Uniune Europeana (care pot fi chiar mai mari de 50% din compensatia bruta a individului), exista oportunitati semnificative de a optimiza contractele de munca transfrontaliere. Prin urmare, este esential ca angajatorii care preconizeaza ca vor folosi mobilitatea fortei de munca, sa cunoasca schimbarile din legislatia de securitate sociala la nivel european si modul in care acestea afecteaza entitatea care face angajarea, entitatea care primeste angajatul, precum si angajatul in plan individual", a spus Claudia Durus.
Ioana Iorgulescu, Tax Manager, a incheiat prima parte a conferintei, prezentand principalele modificari legislative din domeniul TVA. “Una din cele mai semnificative schimbari introduse in legea de TVA incepand cu 1 ianuarie 2010 se refera la locul prestarilor de servicii si noile obligatii declarative, pe care societatile vor trebui sa le indeplineasca”. De asemenea, la conferinta au fost mentionate si alte modificari ale legislatiei de TVA cu privire la operatiuni in sfera de aplicare a TVA, faptul generator si exigibilitatea, baza de impozitare, corectarea documentelor.
In cea de-a doua parte a conferintei,
Radu Tudoran, Director Executiv si Diana Codreanu, Senior Manager, au trecut in revista principalele modificari ale reglementarilor contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin Ordinul 3055/2009 care a intrat in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2010. Un element de noutate introdus de Ordinul 3055/2009 este reprezentat de prevederile referitoare la organizarea unui sistem de control intern. "Procedurile de control intern au ca obiectiv pe de o parte, urmarirea inscrierii activitatii entitatii si a comportamentului personalului in cadrul definit de legislatia aplicabila, valorile, normele si regulile interne ale entitatii, iar pe de alta parte, verificarea faptului ca informatiile contabile, financiare si de gestiune comunicate reflecta corect activitatea si situatia entitatii", a aratat Radu Tudoran. Au fost mentionate si principalele modificari cu privire la organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii valabile incepand cu inchiderea exercitiului financiar 2009.
La conferinta anuala de taxe Ernst & Young din 2010 s-au prezentat si cele mai importante masuri care ar trebui avute in vedere de catre directorii financiari, controlorii financiari si directorii de taxe pentru a putea gestiona in mod corespunzator riscurile aferente sistemului de raportare contabila si managementul riscurilor fiscale in anul 2010.
Pe aceeasi tema mai puteti citi si LIVE TEXT-ul conferintei, iar in fisierul atasat puteti consulta intreaga mapa a prezentarii realizate de specialistii Ernst&Young pe diferite probleme de fiscalitate, aparute odata cu implementarea noilor prevederi valabile in 2010.
__________
Despre Ernst & Young
Ernst & Young este una dintre cele mai mari companii la nivel mondial în domeniul serviciilor de audit financiar, consultanta fiscala si consultanta în tranzactii, avand peste 144.000 de angajati în întreaga lume. În Romania Ernst & Young s-a impus ca unul dintre liderii de pe piata serviciilor profesionale chiar de la înfiintarea sa în anul 1992. Cu o echipa formata din 450 de angajati, Ernst & Young Romania ofera servicii de audit si consultanta unor clienti prestigiosi, de la firme multinationale la companii locale. În Romania avem birouri în Bucuresti, Cluj-Napoca si Timisoara. Pentru mai multe informatii, vizitati pagina de internet: www.ey.com.
Comentarii articol (1)