Extinderea concediului de maternitate de la 14 la 20 de saptamani si implementarea concediului paternal de cel putin doua saptamani sunt doua din propunerile eurodeputatei Edite Estrela, informeaza Parlamentul European. Propunerile acesteia au fost adoptate intr-un raport adoptat pe 23 februarie in comisia parlamentara pentru drepturile femeii si egalitatea de gen.
Raportoarea a acordat un interviu exclusiv celor de la Parlamentul European, despre obiectivele acestui raport.
Dreptul parintilor la concediu
Conform noilor reguli, femeile nu vor mai fi puse in situatia de a alege intre cariera si familie; in plus acestea vor putea depasi mai usor problemele legate de saracia la varste inaintate si isi vor putea asuma mai usor responsabilitati publice si personale. In luna martie, raportul lui Edite Estrela (Grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European, Portugalia) va fi votat in plen, la Bruxelles.
Care sunt principalele obiective ale raportului dumneavoastra?
Pe de o parte, de a continua si ameliora promovarea si apararea femeilor insarcinate sau care alapteaza si, pe de alta, de a include in legislatie egalitatea de gen privind echilibrul intre viata profesionala si cea personala. Raportul meu contine si cateva propuneri inovatoare care au ca scop promovarea justitiei si egalitatii, mai exact includerea casnicelor in legislatia europeana si drepturile parintilor care adopta copii cu varste de pana la 12 luni - care ar trebui sa fie similare drepturilor privind concediul parental.
Ce fel rezistenta au intampinat propunerile dumneavoastra?
Au fost doua tipuri de rezistenta. Prima este cea ideologica: Parlamentul European reprezinta oameni de diferite origini, culturi, provenind din tari diferite, cu ideologii si experienta de viata diferite. Aceasta apare in cadrul dezbaterilor de acest tip, cand apare opinia ca femeile ar trebui sa stea acasa. Apoi este rezistenta financiara referitoare la costurile acestei legi. Aceasta directiva este veche de 18 ani, acum facem legile pentru maine, statele membre vor avea trei ani pentru a transforma regulile europene in drept national.
Am transmite un mesaj negativ daca in momentul in care directiva intra in vigoare situatia nu este mai favorabila decat acum. Trebuie si sa fim consecventi: pe de o parte, Comisia Europeana si Consiliul ne avertizeaza privind deficitul demografic, pe de alta parte, cand este vorba de implementarea unor masuri ce au ca scop cresterea ratei natalitatii, ne uitam la fiecare banut.
Daca luam in considerare situatia economica dificila din momentul de fata, este acesta momentul potrivit pentru implementarea masurilor de care ne-ati vorbit?
Care vor fi consecintele unei rate scazute a natalitatii? Copii de azi sunt contribuabilii de maine, responsabili pentru garantarea durabilitatii securitatii sociale. Avem nevoie de o populatie activa si trebuie sa combatem stereotipul conform caruia maternitatea este o boala si o paguba pentru societate. Maternitatea este un serviciu facut societatii. Femeile nu trebuie sa aleaga intre a fi mame si a avea, de exemplu, responsabilitati de manager.
Clasa de mijloc nu isi permite sa stea acasa prea mult fara un venit, iar o lipsa indelungata poate ingreuna intoarcerea pe piata muncii. Facem o propunere echilibrata si rationala, care corespunde asteptarilor oamenilor, familiilor si femeilor. Lucrul cu jumatate de norma poate parea o solutie buna, dar in momentul pensionarii, femeile sunt penalizate pentru ca au stat acasa si au avut grija de copii. Sunt studii care arata ca diferenta de venit intre femei si barbati este mai mare in momentul pensionarii decat in rest. Saracia femeilor se accentueaza la varste inaintate, cand acestea au nevoie de conditii pentru o viata demna.
Care credeti ca este viitorul maternitatii si paternitatii?
Ar trebui sa promovam si adoptam mai multe politici si masuri de distribuire egala a responsabilitatilor profesionale si publice. Apar concediul de paternitate deoarece nu este abordat in legislatia europeana, desi exista deja in multe state membre, pentru a combate ideea ca responsabilitatea pentru cresterea si educarea copiilor apartine in exclusivitate femeii.
In tarile nordice, un barbat care nu ia concediu paternal este considerat un tata rau. In sud, un barbat care isi ia concediu paternal este considerat un angajat neserios. Noile reguli vor aduce o armonie, luand in considerare interesele copiilor. Femeile vor putea avea copii mai devreme si vor avea cati copii isi doresc (studiile arata ca europenii nu au copiii pe care ii vor). Sustin impartirea tuturor tipurilor de responsabilitate.
Sursa: Parlamentul European.
Comentarii articol (0)