Cetatenii europeni ar putea exercita profesia de arhitect cu drept de semnatura, pe teritoriul Romaniei, fara a solicita stabilirea in Romania, potrivit unui proiect de OUG pentru modificarea si completarea Legii nr. 184/2001 privind organizarea si exercitarea profesiei de arhitect, elaborat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT).
Proiectul de act normativ va implementa
Directiva 2005/36/CE privind recunoasterea calificarilor profesionale stabileste normele conform carora un stat membru care conditioneaza accesul la o profesie reglementata sau exercitarea acesteia, pe teritoriul sau, de posesia anumitor calificari profesionale recunoaste, pentru accesul la aceasta profesie si exercitarea acesteia, calificarile profesionale obtinute in unul sau mai multe dintre celelalte state membre si care permit titularului respectivelor calificari sa exercite aceeasi profesie in respectivul sau respectivele state membre, evitand declansarea procedurii de infringement impotriva Romaniei.
In acest context, arhitectii c
etateni ai statelor membre ale Uniunii Europene, cei ai statelor membre ale Spatiului Economic European si cetatenii Confederatiei Elvetiene vor avea dreptul de a exercita profesia de arhitect cu drept de semnatura, avand posibilitatea de a solicita dreptul de a presta temporar sau ocazional servicii in domeniul arhitecturii pe teritoriul Romaniei, fara a solicita stabilirea in Romania.
Dreptul de semnatura va fi dobandit fara ca ei sa fie inscrisi in Tabloul National al Arhitectilor, urmand a fi
inregistrati automat in Ordinul Arhitectilor din Romania pe durata prestarii serviciilor respective.
Potrivit proiectului,
exercitarea profesiei de arhitect va fi conditionata de indeplinirea unor cerinte, doar daca acestea respecta
cumulativ urmatoarele principii:
a) principiul nediscriminarii: cerintele nu trebuie sa fie, direct ori indirect, discriminatorii in ceea ce priveste cetatenia sau, pentru persoanele juridice, in ceea ce priveste statul membru in care acestea sunt stabilite;
b) principiul necesitatii: cerintele trebuie sa fie justificate pe baza unor ratiuni de ordine publica, siguranta publica, sanatate publica sau protectia mediului, cu exceptia prevederilor contrare din actele care reglementeaza aspecte specifice ale accesului la profesia de arhitect sau la exercitarea acesteia in sectoare specifice;
c) principiul proportionalitatii: cerintele trebuie sa fie adecvate pentru a garanta realizarea obiectivelor, fara ce este necesar pentru realizarea acestora.
Titlul de arhitect este atribuit absolventilor cu diploma sau alt document similar, eliberat de institutiile de invatamant superior de arhitectura recunoscute de statul roman, care indeplinesc conditiile minime de formare pentru profesia de arhitect, prevazute de Directiva 2005/36/CE.
Ordinul Arhitectilor din Romania este autoritatea competenta pentru recunoasterea titlurilor oficiale de calificare si a altor documente similare pentru cetatenii statelor membre ale UE, SEE si Confederatiei Elvetiene, in vederea exercitarii profesiei de arhitect pe teritoriul Romaniei.
Potrivit notei de fundamentare, prin noul act normativ se vor crea premisele pentru eliminarea barierelor existente pe piata interna a serviciilor, care afecteaza atat prestatorii de servicii ce doresc sa se stabileasca in Romania, cat si pe cei care au in vedere prestarea transfrontaliera a serviciilor.
__
Proiectul de OUG pentru modificarea Legii nr. 184/2001 privind organizarea si exercitatea profesiei de arhitect poate fi consultat in fisierul atasat.
Comentarii articol (2)