Senatul a adoptat, miercuri, un proiect de lege privind constructia de locuinte sociale atat pentru persoanele cu venituri reduse, cat si pentru persoanele evacuate in baza unor hotarari judecatoresti de restituire a proprietatilor.
Proiectul de lege privind stimularea constructiei de locuinte sociale a fost adoptat de Senat cu 38 de voturi pentru, 36 impotriva si o abtinere.
Actul normativ prevede ca
de aceste locuinte sa poata beneficia persoanele care:
- nu detin in proprietate o locuinta;
- nu au instrainat o locuinta dupa data de 1 ianuarie 1990;
- nu au beneficiat de sprijinul statului in credite si executie pentru realizarea unei locuinte
- nu detin, in calitatea de chirias, o alta locuinta din fondul locativ al statului.
De asemenea, actul normativ prevede ca
la aceste locuinte sa aiba acces persoanele si familiile care, in ultimele 12 luni, au avut un venit mediu lunar sub nivelul castigului salarial mediu.
Potrivit legii adoptate, cererile privind repartizarea locuintelor sociale vor fi solutionate de administratia publica locala. In acest sens, se vor constitui comisii de examinare a solicitarilor existente.
Actul normativ stabileste ca, la stabilirea ordinii de prioritate in vederea primirii unei locuinte, se vor vor avea in considerare:
- conditiile de locuit ale solicitantilor;
- numarul copiilor si al celorlalte persoane care gospodaresc impreuna cu solicitantii;
- starea sanatatii solicitantilor sau a unor membri ai familiilor lor;
- vechimea cererilor.
De asemenea, legea adoptata prevede ca
10% din numarul locuintelor sociale construite va fi destinat persoanelor evacuate in baza unor hotarari judecatoresti de restituire a proprietatilor.
Locuintele sociale care urmeaza a fi construite vor fi inchiriate in conditiile prevazute de Legea locuintei nr. 114/1996, a OUG nr. 40/1999 privind protectia chiriasilor si stabilirea chiriei pentru spatiile cu destinatia de locuinte, aprobata prin Legea nr. 241/2001 si de HG nr. 1275/2000 privind aprobarea Normelor metodologice pentru punerea in aplicare a prevederilor Legii locuintei nr. 114/1996.
Conform prevederilor legii adoptate, chiria nominala va fi subventionata din surse ale bugetelor locale, nivelul maxim al chiriei acestor locuinte urmand a fi de 10-15% din venitul net al locatarilor, respectiv din venitul cumulat al familiei.
Romania are cel mai mare deficit de spatiu locativ din Uniunea Europeana, existand aproximativ 380 de locuinte la 1000 de persoane. Potrivit notei de fundamentare, ar urma sa fie construite aproximativ 50.000 de locuinte constand in apartamente cu 2 camere cu o suprafata de 60 mp. Pentru primul an de aplicare al acestei legi, va fi repartizat un buget de 1,5 miliarde de euro.
Legea adoptata poate fi consultata aici, urmand a fi trimisa Camerei Deputatilor, forul decizional, Senatul fiind prima camera sesizata.
Comentarii articol (0)