Recent, Uniunea Europeana a sarbatorit cea de-a 25 a aniversare a Capitalelor Culturale Europene. Proiectul a reprezentat de-a lungul anilor, o ocazie unica de regenerare a oraselor pe termen lung, oferind o noua vitalitate vietii lor culturale, industriilor creative, dar si imaginii acestora.
Chiar daca tarile Uniunii Europene sunt diferite, fie ca luam in considerare criteriile economice sau politice, mostenirea culturala a spatiului european este cea care creaza unitate in marea diversitate a batranului continent.
Romania isi poate aminti cu mandrie anul 2007, cand orasul Sibiu a detinut titlul de Capitala Europeana si a fost invadat de iubitorii artelor. In acel an, orasul Sibiu a gazduit nu mai putin de 337 de proiecte culturale, insumand peste 2000 de evenimente pe toate gusturile, de la teatru si pictura, la muzica si dans, literatura si arhitectura, sau arta contemporana si gastronomie.
„Cea de-a 25-a aniversare reprezinta o ocazie de a reflecta la enormul succes al Capitalelor culturale europene ca motor al creativitatii, crearii de locuri de munca, incluziunii sociale, regenerarii si turismului. Este vorba despre unul dintre cele mai cunoscute evenimente culturale din Europa si sunt convinsa ca va continua sa reprezinte tot ce are Europa mai bun in viitorii 25 de ani”, a remarcat Androulla Vassiliou, comisar pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret.
Totul a inceput in 1985, cand Atena a fost prima capitala culturala europeana. Ulterior, titlul a fost detinut de peste 40 de orase de pe intreg teritoriul Europei.
Ideea Capitalelor europene ale culturii se datoreaza Melinei Mercouri, fosta actrita laureata si ministru al culturii din Grecia, precum si lui Jack Lang, omologul sau din Franta.
Principalele obiective ale proiectului Capitalele Culturale Europene sunt:
- scoaterea in evidenta a bogatiei si diversitatii culturilor europene;
- promovarea intelegerii reciproce intre cetatenii europeni;
- incurajarea unui sentiment de apartenenta la aceeasi familie europeana prin constientizarea radacinilor noastre comune europene si a dorintelor noastre pentru viitor.
Despre aceasta initiativa presedintele Barosso a declarat ca reprezinta o dovada a angajamentului UE in directia diversitatii culturale, precum si a masurii in care cultura poate uni popoarele europene.
„Vreau sa multumesc tuturor oraselor care au adus Europa in prim-plan in anii in care au fost capitale culturale si doresc viitiorelor Capitalelor culturale numai succese in urmatorii 25 de ani” a completat Barosso, cu ocazia aniversarii.
Capitalele culturale din anul 2010 sunt Essen pentru Ruhr (Germania), Pécs (Ungaria) si Istanbul (Turcia). Pentru anul 2011, capitalele culturale vor fi Turku (Finlanda) si Tallinn (Estonia).
Comentarii articol (0)