In luna septembrie, statele membre vor sarbatori Zilele europene ale patrimoniului, eveniment in cadrul caruia publicul va avea acces la mii de situri rar deschise pe teritoriul UE, informeaza Comisia Europeana. Printre ceea ce se va putea admira se numara fabrica de baloane din Bristol, sectiunile pastrate din zidul Berlinului, dar si o harta a muzeelor europene ale vinului.
Potrivit Comisiei Europene, in acest an, o extraordinara varietate de evenimente si monumente va fi accesibila publicului pe parcursul Zilelor europene ale patrimoniului.
Acestea variaza de la cea mai mare fabrica de baloane din Bristol, Marea Britanie, la o punere in scena in aer liber a piesei Les Misérables, inspirata de capodopera lui Victor Hugo, langa locul bataliei de la Waterloo din 1815 din Belgia. In capitala Germaniei, se vor organiza vizite ghidate la sectiunile pastrate din zidul Berlinului, transformate prin pictura si graffitti de catre peste 100 de artisti din 20 de tari iar in Strasbourg, Franta, se va organiza o expozitie dedicata lui Erasmus din Rotterdam.
Comisia estimeaza ca peste 20 de milioane de oameni vor beneficia de accesul la mii de situri rar deschise publicului si la evenimente unice.
„Patrimoniul cultural reprezinta o parte esentiala a diversitatii noastre culturale si a istoriei comune. Zilele europene ale patrimoniului incurajeaza oamenii sa descopere nestematele de cultura din jurul lor. De asemenea, ne ajuta sa constientizam ca patrimoniul nostru „national” are adesea o dimensiune europeana. De exemplu, stramosii nostri s-au inspirat frecvent din evolutia altor tari atunci cand au construit casele sau gradinile pe care le pretuim astazi”, a declarat Androulla Vassiliou, comisar european pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret.
„Acest program comun este pretuit de guverne. Succesul sau evident, in cei 20 de ani de existenta, provine de la organizarea sa la nivel local, de catre comunitatile municipale si regionale. In fiecare an, comunitatile din Europa devin parte a «familiei culturale» care sarbatoreste patrimoniul nostru european comun”, spune Gabriella Battaini-Dragoni, directorul general pentru educatie, cultura, patrimoniu, tineret si sport in cadrul Consiliului Europei.
Mai multe tari colaboreaza pentru a sublinia dimensiunea europeana a acestui eveniment. Lituania, Norvegia si Elvetia promoveaza „comorile ascunse”, invitand vizitatorii sa fie martori la aspecte rar vazute sau neasteptate ale patrimoniului ascuns intre ziduri, sub pamant sau in peisaj. Franta, Ucraina, Cipru si Finlanda privilegiaza „caile culturii” pentru a mari gradul de constientizare a patrimoniului la punctele de intersectie a vietii artistice, stiintifice si comerciale. De exemplu, o harta a muzeelor europene ale vinului va fi inaugurata la Odessa, Ucraina.
In paralel, in 16 tari, are loc un concurs de fotografie, „Wiki loves monuments”, care are ca scop incurajarea publicului sa redescopere semnificatia culturala, istorica si stiintifica a cartierului lor. Europeana, biblioteca digitala a Europei, promoveaza un premiu european pentru art nouveau.
Pentru a face un bilant al evenimentelor din acest an, la Wroc³aw, Polonia, va avea loc, intre 10 si 12 octombrie, al patrulea forum Zilele europene ale patrimoniului cu tema „Pretuiti patrimoniul! Patrimoniul european si dezvoltarea economica”. La acest eveniment vor participa factori de decizie, experti in patrimoniu si coordonatori la nivel national ai zilelor patrimoniului pentru a discuta valoarea patrimoniului cultural pentru economia europeana, in special pe timp de criza economica. Forumul va fi deschis de Bogdan Zdrojewski, ministrul polon al culturii si patrimoniului national.
Lansate in 1985, Zilele europene ale patrimoniului au fost organizate incepand din 1999, ca initiativa comuna a Uniunii Europene si a Consiliului Europei. Cele 50 de state semnatare ale Conventiei culturale europene iau parte la Zilele europene ale patrimoniului oferind vizite la noi comori culturale si deschizand cladiri istorice care sunt in mod normal inchise publicului. Evenimentele culturale scot in evidenta aptitudini si traditii locale, arhitectura si operele de arta, insa scopul mai larg este de a promova intelegerea reciproca intre cetateni.
Initiativa la nivel local este sprijinita de Comisia Europeana si de Consiliul Europei, care promoveaza sensibilizarea la nivelul UE.
Comentarii articol (1)