avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1044 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... conditiile incadrarii unui imobil in monument istoric
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

conditiile incadrarii unui imobil in monument istoric

buna ziua,
m-ar interesa in ce situatie un bun imobil poate fi introdus pe lista imobilelor clasificate ca monument istoric. Care sunt criteriile si institutia competenta, temeiul juridic si alte asemenea detalii.
Sunt proprietara (dobandit prin succesiune) a unui imobil din 1930 si intentionez sa aflu aceste detalii pentru ca exista oportunitatea de a solicita finantare din fondurile europene pantru a renova acest imobil.
Multumesc anticipat pentru orice informatie
Cel mai recent răspuns: ama , utilizator 09:32, 13 Octombrie 2008
Vedeti Legea nr.422 din 18 iulie 2001 privind protejarea monumentelor istorice , republicata.
Monumentele istorice se claseaza astfel:
a) În grupa A - monumentele istorice de valoare nationala si universala;
b) În grupa B - monumentele istorice reprezentative pentru patrimoniul cultural local.
Clasarea monumentelor istorice în grupe se face prin ordin al ministrului culturii si cultelor, la propunerea Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice, conform procedurii de clasare prevazute de legea nr.422/201.
Procedura de clasare se declanseaza de catre directiile pentru cultura, culte si patrimoniul cultural national judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, astfel:
1. din oficiu, în urmatoarele situatii:
a) pentru bunurile imobile aflate în proprietatea statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale;
b) pentru bunurile imobile aflate în proprietatea cultelor religioase;
c) pentru bunurile imobile descoperite întâmplator sau în cadrul unor cercetari arheologice sistematice.
2. la cererea sau, dupa caz, la propunerea:
a) proprietarului bunului imobil;
b) primarului localitatii, a consiliului local sau judetean, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucuresti, pe al carui teritoriu administrativ se afla bunul imobil în cauza;
c) Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice, a Comisiei Nationale de Arheologie sau a Comisiei Nationale a Muzeelor si Colectiilor;
d) asociatiilor si fundatiilor legal constituite, cu activitate în domeniul protejarii monumentelor istorice;
e) institutiilor publice cu atributii în domeniu.
Dosarul de clasare sau de declasare este întocmit de serviciile deconcentrate ale Ministerului Culturii si Cultelor, de regula, prin experti autorizati sau specialisti atestati înscrisi în registrele Ministerului Culturii si Cultelor si se înainteaza compartimentului de specialitate din Ministerul Culturii si Cultelor, care îl analizeaza si îl prezinta, dupa caz, Comisiei Nationale de Arheologie si/sau Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice spre analiza si propuneri. Secretarul Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice elaboreaza proiectul de ordin de clasare sau de declasare, pe care îl înainteaza ministrului culturii si cultelor spre aprobare.
Bunul imobil se claseaza prin ordin al ministrului culturii si cultelor, care va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Comunicarea de clasare sau de declasare, respectiv, dupa caz, raspunsul motivat privind neclasarea sau nedeclasarea, se comunica proprietarului si titularilor altor drepturi reale, precum si autoritatii administratiei publice locale de catre serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii si Cultelor, în termen de cel mult 30 de zile de la data primirii lor de la Ministerul Culturii si Cultelor sau de la publicarea lor în Monitorul Oficial al României, Partea I, dupa caz.
Multumesc mult pentru informatii. Acum sunt la munca dar voi parcurge cu atentie continutul mesajului si voi reveni
o zi buna

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Evaluator monument istoric aurora_oprescu2009 aurora_oprescu2009 Pentru evaluarea financiara in vederea cumpararii a unui imobil monument istoric clasat in grupa B, de ce fel de evaluator am nevoie? Cu ce fel de acreditari? (vezi toată discuția)
Refuz scutire de impozit cladire monument istoric andrasnak andrasnak Buna ziua ! Am cumparat un apartament intr-o cladire monument istoric. Notarul a specificat in contract, vanzatorul a obtinut negatiile necesare asa ca am ... (vezi toată discuția)
Cumparare imobil monument istoric vs drept preemtiune micha69 micha69 Buna ziua! Am o mare nelamurire: in 2002 am cumparat parte dintr-un imobil (mai exact parterul) printr-un contract de vanzare cumparare la notariat. ... (vezi toată discuția)