avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 446 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cumparare imobil monument istoric vs drept preemtiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cumparare imobil monument istoric vs drept preemtiune

Buna ziua!
Am o mare nelamurire: in 2002 am cumparat parte dintr-un imobil (mai exact parterul) printr-un contract de vanzare cumparare la notariat. Vanzatorul era..un avocat (individ destul de "slippery") iar el o cumparase in 1998 la randul sau de la mandatarul proprietarului (istoric) al casei. Deoarece casa respectiva s-a vandut mai multora pe "bucati", numarul casei (10 sa zicem) a devenit : 10A, 10B, 10C -asta inainte sa fi cumparat eu locuinta cu sa zicem nr.10C.
In fine, anul acesta, incercand sa ma bransez individual la sistemul de apa si canalizare a orasului (cele vechi erau total depasite) a trebuit sa obtin o vasta lista de avize in vedere obtinerii AC. Printre care, surpriza, un aviz de la Directia judeteana pentru culte si cultura. Cand m-am prezentat cu actele necesare, eu voiam doar avizul pentru apa+canalizare, dar omul de la Cultura mi-a spus ca locuinta (imobilul ca intreg) e monument istoric (inregistrat cu nr. initial 10, m-a intrebat cine mi-a vandut, si a mormait ceva despre preemtiune. In fine, am lasat actele si a ramas sa ma reintorc pentru a obtine in mana avizul, saptamana viitoare.
Intre timp am verificat pe internet si intr-adevar, casa (intregul imobil nu doar locuinta mea) se afla pe lista monumentelor istorice, iar in 2001 -deci cu un an inainte de a cumpara eu imobilul- s-a emis o asa zisa lege a monumentelor istorice in care se stipuleaza ca Ministerul, respectiv Directiile trebuie instiintate in caz de vanzarea /cumpararea unui asemenea imobil astfel incat institutiile sa si poata exercita dreptul de preemtiune (de a cumpara pentru Stat imobilul). Nerespectarea POATE fi sanctionata cu nulitatea absoluta a vanzarii.
Sunt pur si simplu f ingrijorata: imi pot pierde casa pur si simplu? E nevoie ca Ministerul/Directia judeteana sa ma dea in judecata, iar daca ei nu vor, sa zicem , imobilul, nu o vor face, sau o fac pur si simplu chiar daca nu au interesul sa cumpere acea locuinta?
Nu ma mai pot duce la avocatul de la care am cumparat: el CRED ca e acoperit pentru ca la randul sau cumparase casa inainte de legea din 2001, dar eu NU SUNT ACOPERITA pt ca am cumparat-o in 2002. Cred ca s-ar bucura sa stie ca actul poate fi anulat si ca el poate redeveni proprietar, deci lui nu ma pot adresa.
Am intrebat niste avocati si ei spun ca un act de vanzare cumparare notarial e greu atacabil, iar chiar in situatia in care statul (Directia pentru culte) m-ar da in judecata contestand vanzarea/cumpararea, m-ar despagubi. (CINE? Statul? Vanzatorul?).
Nota: pe casa nu exista inscriptia de monument istoric: cei de la Culte spun ca s-a "pierdut" informatia de cand cu vanzarea pe bucati a imobilului.
Mai mult: eu platesc din 2002 impozit pe imobil, pentru ca habar nu am avut ca ar fi monument istoric. Sa ma adresez notarului care a incheiat actul? Ma gandesc ca un cui scoate pe altul: sa il vand cuiva din familie, depunand instiintarea privind intentia de vanzare la Directia pentru Culte : sperand ca DACA statul nu si exercita dorinta si dreptul de a-l cumpara (in 2008) atunci se presupune ca nu ar fi facut-o nici in 2002....Pe de alta parte, poate deschid cutia Pandorei....ROG O PARERE
Cel mai recent răspuns: micha69 , utilizator 21:03, 15 Noiembrie 2010
legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice prevede la
Art. 4 - (1) Monumentele istorice aparţin fie domeniului public sau privat al statului, al judeţelor, oraşelor sau comunelor, fie sunt proprietate privată a persoanelor fizice sau juridice.

(2) Monumentele istorice proprietate publică a statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale sunt inalienabile, imprescriptibile şi insesizabile; aceste monumente istorice pot fi date în administrare instituţiilor publice, pot fi concesionate pentru maximum 49 de ani sau închiriate, în condiţiile legii, cu avizul, după caz, al Ministerului Culturii şi Cultelor, respectiv al direcţiilor pentru cultură, culte şi patrimoniul cultural naţional judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.

(3) Monumentele istorice aparţinând domeniului privat pot face obiectul circuitului civil în condiţiile stabilite prin prezenta lege.

(4) Monumentele istorice aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice de drept privat pot fi vândute numai în condiţiile exercitării dreptului de preemţiune al statului român, prin Ministerul Culturii şi Cultelor, sau al unităţilor administrativ-teritoriale, după caz, potrivit prezentei legi, sub sancţiunea nulităţii absolute a vânzării.

(5) Proprietarii persoane fizice sau juridice care intenţionează să vândă monumente istorice vor înştiinţa în scris direcţiile pentru cultură, culte şi patrimoniul cultural naţional judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.
(6) Direcţiile pentru cultură, culte şi patrimoniul cultural naţional judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, vor transmite Ministerului Culturii şi Cultelor înştiinţarea prevăzută la alin. (5) în termen de 3 zile de la primirea acesteia.

(7) Termenul de exercitare a dreptului de preemţiune al statului este de maximum 30 de zile de la data înregistrării la Ministerul Culturii şi Cultelor a înştiinţării prevăzute la alin. (5); titularii dreptului de preemţiune vor prevedea în bugetul propriu sumele necesare destinate exercitării dreptului de preemţiune; valoarea de achiziţionare se negociază cu vânzătorul.

(8) În cazul în care Ministerul Culturii şi Cultelor nu îşi exercită dreptul de preemţiune în termenul prevăzut la alin.(7) acest drept se transferă autorităţilor publice locale, care îl pot exercita în maximum 15 zile.

Directia judeteana pentru culte si cultura a aflat de vanzarea imobilului fara respectarea dreptului de preemtiune prin cererea pe care i-ati adresat-o. Dupa parerea mea, daca nu se cere in termen de 30 de zile anularea contractului de vanzare-cumparare, nu mai pot cere.

Obligatia de a exercita dreptul de preemtiune o are vanzatorul. In situatia in care MIn. Culturii si Cultelor obtine, totusi, anularea contractului de vanzare-cumparare, aveti dreptul la despagubiri la valoarea actuala de circulatie a imobilului din partea vanzatorului, dumneavoastra fiind cumparator de buna-credinta, vanzatorul trebuind sa va garanteze pentru evictiune. In cazul in care ati fi actionat in instanta de catre MInister si nu ar fi chemat in judecata si vanzatorul, l-ati putea chema dumneavoastra printr-o cerere de chemare in garantie.
Daca ziceti ca imobilul este locuit de mai multe familii care stau la numere diferite, ar trebui anulate toate acele contracte de vanzare-cumparare. Sincer, nu prea cred ca se va intampla asa ceva...
Ultima modificare: Luni, 12 Mai 2008
avTodincaVeronica, utilizator
Revin tot eu, dupa doi ani si jumatate. Primaria orasului a luat o hotarare prin care vrea sa reabiliteze centrul vechi (istoric), intre actiunile lor fiind si "inventarierea" imobilielor si a contractelor de vanzare-cumparare, pt a verifica daca s-au facut cu respectarea acestui drept de preemtiune; am cautat de zor pe net si am gasit urmatoarele:" Contravenţiile la regimul de protejare a monumentelor istorice se prescriu în termen de 3 ani de la data săvârşirii lor": asta inseamna ca daca contractul de vanzare-cumparare a fost facut in 2002, nu as mai risca actionarea in instanta pt anularea acelui contract?" Chiar sunt ingrijorata, mi se pare ridicola legea care spune ca imobilul revine vanzatorului :) adica vanzatorul se alege si cu imobilul, si cu banii,chit ca el insusi nu a facut demersurile necesare la timpul respectiv (sunt perfect de acord ca necunoasterea legii, de catre cumparator, adica eu, nu ma absolva de vina-ideea era ca habar nu aveam ca acea lege exista, sau ca imobilul in care am cumparat, era pe lista monumentelor istorice)
Notarul care a întocmit contractul ar fi trebuit să știe. Lista cu monumentele istorice este comunicată birourilor notariale tocmai pentru a evita astfel de acte. Să zicem că dumneavoastră nu aveați habar de lege dar avocatul vânzător și notarul chiar nu pot invoca necunoașterea ei. Pe de altă parte numerele de apartamente, că am înțeles că din 10 au devenit 10A, 10B, etc., sunt date parcă de Primărie (dacă nu mă înșel). Nici ei nu știau că e monument istoric imobilul acela? Sau există posibilitatea ca imobilul cu pricina să fi fost inclus pe lista de monumente istorice abia după ce ați cumpărat dumneavoastră. Interesați-vă la Culte când a fost declarat monument istoric.
Da, notarul ar fi trebuit sa stie mai ales ca locuia (locuieste) chiar peste drum, adica era (si e) vecin, in centrul istoric. Da, banuiesc ca Primaria stie din moment ce adresele postale sunt (or fi) date de ei (A,B,C), dar si pentru ca in 2008 mi-au dat aviz favorabil pentru executarea unei lucrari (apa,canalizare, vezi mai sus). Ce mai incoace incolo, am sa intreb (si) notarul in cauza. Temerea mea insa ramane, nu stiu daca vreodata cineva de la autoritatile locale se va hotari sa ne cheme in instanta pt anularea contractului de vanzare cumparare. :( Monument istoric era, se pare, mult dinainte de a-l achizitiona eu).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditionare drept de preemtiune monumente ROSU DORINA ROSU DORINA Am cerut Directei Judetene pentru Cultura si Patrimoniu exercitarea dreptului de preemtiune cu privire la vanzarea unui imobil monument istoric.Ei mi-au ... (vezi toată discuția)
Evaluator monument istoric aurora_oprescu2009 aurora_oprescu2009 Pentru evaluarea financiara in vederea cumpararii a unui imobil monument istoric clasat in grupa B, de ce fel de evaluator am nevoie? Cu ce fel de acreditari? (vezi toată discuția)
Drept de preemtiune al primariei la o cladire care nu e istorica Nyykk Nyykk Buna ziua, vreau sa vand un apartament intr-un bloc turn cu 10 etaje construit in 1973, si mi se solicita sa depun o gramada de acte la Directia Pentru Cultura ... (vezi toată discuția)