avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 210 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Refuz scutire de impozit cladire monument istoric
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Refuz scutire de impozit cladire monument istoric

Buna ziua !

Am cumparat un apartament intr-o cladire monument istoric. Notarul a specificat in contract, vanzatorul a obtinut negatiile necesare asa ca am cumparat complect legal. Pana aci totul parea in regula.
Primaria din Cluj a stabilit impunerea eu am platit. Intre timp am afalat ca nu trebuie platit impozit pentru cladirile monument cu destinatie de locuinte. La primarie mi-sa spus ca sutirea se acorda numai pe baza de cerere. Fac cererea cu toate referintele legale. Citez din cod fiscal actualizat:
"Art 250. Clădirile pentru care nu se datorează impozit, prin efectul legii, sunt, după cum urmează:
1......
2. clădirile care, potrivit legii, sunt clasate ca monumente istorice, de arhitectură sau arheologice, muzee ori case memoriale, indiferent de titularul dreptului de proprietate sau de administrare, cu excepţia încăperilor care sunt folosite pentru activităţi economice".
Raspunsul primariei: Nu ajunge mentionarea monitorului oficial prin care a fost clasat ca si monument istoric, sa duc si un extras CF in care sa fie mentionat acelasi lucru. Atit despre ce inseamna "prin efectul legii" pentru unele primarii. Ok, ma duc la Birou CF pentru inscriere pe baza legi 422/2001 alin 16. Iata cum suna:
"ART. 16 (1) Ordinul de clasare sau de declasare se publica, prin grija Ministerului Culturii si Cultelor, în Monitorul Oficial al României, Partea I, în termen de 15 zile de la ramânerea definitiva.
(2) Calitatea de monument istoric a bunului imobil respectiv se înscrie de catre proprietar, fara taxa, în Cartea funciara, în termen de 30 de zile de la data publicarii ordinului de clasare în Monitorul Oficial al României, Partea I. "
Cere depusa, cu mentionarea Monitorului oficial de clasare a cladirii ca monument, pagina, pozitie in lista , referire la acticolul 16 din legea 422/2001. Raspuns negativ. Numai atunci insriu in CF calitatea de monument daca aduc de la Ministerul Culturii o adeverinta in care sa fie specificat separat aceasta cladire, semnat si stampilat, ca nu pot face inscieri fara documente oficiale !!! Pentru cei de la CF Cluj Monitorul oficial al Romanei nu este destul de oficial sau legea 422/2001 nu este lege ? Am scris la minister cerind un sfat sau adeverinta. Nu am primit raspuns.
Acum cer sfaturi de la Dv.

Alte discuții în legătură

Conditiile incadrarii unui imobil in monument istoric ama ama buna ziua, m-ar interesa in ce situatie un bun imobil poate fi introdus pe lista imobilelor clasificate ca monument istoric. Care sunt criteriile si ... (vezi toată discuția)
Drept de preemtiune al primariei la o cladire care nu e istorica Nyykk Nyykk Buna ziua, vreau sa vand un apartament intr-un bloc turn cu 10 etaje construit in 1973, si mi se solicita sa depun o gramada de acte la Directia Pentru Cultura ... (vezi toată discuția)
Impozit pe o cladire monument istoric razvy2010 razvy2010 incepand cu anul 2008(s-a finalizat proces prin care o cladire care ulterior este declarata monument istoric intra in proprietatea familiei) se ... (vezi toată discuția)