Negocierile dintre UE si SUA privind noul acord de schimb de date financiare pentru combaterea terorismului au ajuns din nou la Parlamentul European, informeaza un comunicat de presa al institutiei. In discutiile initiale, deputatii europeni si-au manifestat dorinta de a limita numarul transferurilor de date catre autoritatile americane.
In februarie, Parlamentul European a fortat redeschiderea negocierilor respingand propunerea anterioara privind un acord pentru transferurile de date financiare din Uniunea Europeana catre SUA in cadrul luptei impotriva terorismului. Informatiile erau transferate de compania SWIFT, ce realizeaza 80% din transferurile financiare internationale.
Pe 24 martie, Comisia Europeana a propus noi orientari pentru negocieri, ce vor fi discutate de ministrii UE pe 23 aprilie. In momentul in care ministrii cad de acord, pot incepe discutiile cu autoritatile americane.
Comisia doreste un acord inainte de sfarsitul lunii iunie, in timp ce Parlamentul European nu este implicat in negocieri, dar va vota asupra acordului final. In aceasta saptamana, deputatii europeni de la comisia pentru libertati civile si-au manifestat ingrijorarile privind noile negocieri.
Deputatii europeni se opun transferurilor masive
Liberala olandeza Jeanine Hennis-Plasschaert, care a redactat raportul prin care se respingea acordul anterior, considera ca, in contextul noilor orientari, se discuta, inca, despre transferuri masive de date.
„Chiar si cu acest mandat nou, in fiecare luna ar fi transferate 90 de milioane de date“, a adauga aceasta.
„Trebuie sa evitam transferurile in masa, inca de la inceput“, spune si maltezul Simon Busuttil de la Grupul Partidului Popular European (Crestin Democrat)
„Si cea mai mica banca este capabila de a individualiza datele”, considera si socialista germana Birgit Sippel.
De asemenea, eurodeputata olandeza Hennis-Plasschaert s-a aratat dezamagita de faptul ca „CE nu a incercat sa caute o alternativa, o abordare dubla“ in cadrul careia datele ar fi examinate in Europa inainte de a fi transferate catre SUA.
Deputatii europeni ridica un semn de intrebare si asupra posibilitatii cetatenilor europeni de a putea apela la autoritatile americane, in eventualitatea unor abuzuri asupra datelor lor personale si si-au manifestat ingrijorarea fata de faptul ca mandatul nu ar respecta Carta Drepturilor Fundamentale.
SWIFT: date importante
11 februarie: Parlamentul European respinge propunerea anterioara
24 martie: Comisia Europeana adopta noi orientari
7 aprilie: Schimb de opinii in comisia parlamentara
23 aprilie: Consiliul va dezbate noul mandat.
Comentarii articol (0)