Instructorii auto fara autorizatie vor fi sanctionati cu amenzi cuprinse intre 10-15 mii de lei, in timp ce taximetristii care isi desfasoara activitatea, in alta localitatea decat cea pentru care au autorizatie, vor fi amendati cu 5000 de lei, potrivit ordonantei de urgenta pentru intarirea controlului in scopul combaterii transporturilor ilicite de persoane.
Ordonanta de Urgenta nr. 34/2010 privind unele masuri pentru intarirea controlului in scopul combaterii transporturilor ilicite de marfuri si de persoane a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 234, din 13 aprilie 2010.
Actul normativ, adoptat de Guvern luni,
completeaza cadrul legal care reglementeaza desfasurarea activitatii scolilor de conducatori auto si a instructorilor auto autorizati, precum si a transportului in regim de taxi si inchiriere si a transportului local prevazut de Legea nr. 92/2007.
In acest sens, sunt prevazute
sanctiuni de la 10.000 lei la 15.000 de lei pentru scolile de soferi si instructorii auto care pregatesc persoane pentru obtinerea permisului de conducere fara a detine autorizatie. Aceeasi sanctiune o risca si persoanele fizice si juridice a caror autorizatie nu mai este valabila, fiind suspendata, anulata, retrasa, expirata sau declarata pierduta.
Pentru celelalte firme care desfasoara activitati de transport de persoane si marfa se aplica amenzi conform Legii nr. 38/2003, respectiv Legii nr. 92/2007, care se refera la transportul taxi si transportul local.
Totodata, in paralel cu aplicarea acestor sanctiuni pecuniare, se aplica si o alta masura in scopul intaririi disciplinei legate de transportul de persoane si marfa.
Potrivit OUG nr. 34/2010,
se retin placutele de inmatriculare impreuna cu certificatul de inmatriculare si o copie a procesului-verbal de constatare a contraventiei, in cazul in care nu exista autorizatie.
“Acestea se predau Inspectoratului Judetean de Politie, respectiv Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti, care notifica detinatorului autovehiculului faptul ca suspendarea dreptului de utilizare a autovehiculului prin retinerea certificatului de inmatriculare si a placutelor de inmatriculare inceteaza la 6 luni de la data procesului-verbal de retinere a acestora. Suspendarea dreptului de utilizare a autovehiculului inceteaza, iar placutele de inmatriculare si certificatul se restituie, la cerere, daca se face dovada achitarii amenzii”, explica Ioana Muntean, purtatorul de cuvant al Executivului.
De asemenea, Ordonanta adoptata modifica si completeaza si unele prevederi ale Legii nr. 38/2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere, Astfel, se interzice stationarea taxiurilor in vederea efectuarii de transport rutier public de persoane, in regim de taxi, in alta localitate decat cea de autorizare.
In acelasi timp, in cazul utilizarii pentru transport public de persoane a unui autoturism 8+1, fara a se detine autorizatie de transport in regim de inchiriere, se suspenda dreptul de utilizare a autoturismului prin retinerea, de catre politistii rutieri, a placutelor de inmatriculare si a certificatului de inmatriculare, aplicandu-se si sanctiunea contraventionala corespunzatoare.
In ceea ce priveste transportul local, ordonanta modifica si completeaza Legea nr. 92/2007 a serviciilor de transport public local, iar constatarea contraventiilor prevazute in lege si aplicarea sanctiunilor se face de catre imputernicitii primarilor comunelor, oraselor si municipiilor, precum si de catre ofiterii de politie.
Masurile aprobate de Executiv sunt o urmare a amplificarii activitatilor ilicite in ceea ce priveste desfasurarea activitatilor de transport rutier de persoane si marfa, transport in regim de taxi si in regim de inchiriere, serviciile de transport public local, precum si activitatea de pregatire a persoanelor in vederea obtinerii permisului de conducere auto, afectand astfel atat siguranta cetatenilor, cat si calitatea serviciilor oferite de operatorii si transportatorii rutieri.
Actul normativ este o punere in aplicare a discutiilor purtate cu partenerii de dialog social. Astfel, prin introducerea acestor noi reglementari, Executivul sprijina operatorii si transportatorii onesti si incurajeaza desfasurarea activitatii de transport intr-un cadru legal.
Comentarii articol (0)