ACCES GRATUIT
Concediul de lauzie ar putea ajunge la 105 zile
Senatul dezbate marti un proiect de lege prin care se propune cresterea concediului de lauzie de la 65 la 105 zile. Comisia pentru munca, familie si protectia sociala a avizat favorabil proiectul, urmand ca in decursul zilei de marti sa fie dezbatut in plen.
Articolul continuă mai jos
Propunerea legislativa modifica
OUG nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, in sensul cresterii duratei concediului de lauzie de la 63 de zile la 105 zile. In felul acesta, durata totala a concediului de maternitate
creste de la 126 de zile la 168 de zile, perioada in care mamele beneficiaza de indemnizatie de maternitate.
”Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile calendaristice inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 105 zile calendaristice dupa nastere” se arata in proiectul de lege.
Concediul de maternitate este acel concediu de care pot beneficia angajatele inainte si dupa nastere in conditiile in care au contribuit la fondul national de asigurari de sanatate cu plata unei indemnizatii aferente.
Guvernul nu sustine proiectul de lege
Executivul nu este de acord cu adoptarea proiectului de lege, motivand ca suportarea din Fondul National de asigurari de sanatate a costurilor suplimentare corespunzatoare cuantumului indemnizatiei de maternitate prin marirea duratei concediului de lauzie ar crea disfunctionalitati in repartizarea si utilizarea sumelor necesare pentru asigurarea indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate.
Totodata, Guvernul sustine ca pentru sprijinirea familiilor cu copii exista deja legislatie adoptata in domeniul asistentei sociale, fiind luate o serie de masuri de sprijin precum: acordarea alocatiei de stat pentru copii , a alocatiei pentru nou-nascuti si a trusoului , acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, alocatia complementara si alocatia de sustinere pentru familia monoparentala.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (1)