Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) au decis reducerea tarifului pentru numerele portate, de la 13 euro la 7,8 euro, informeaza un comunicat de presa al ANCOM.
ANCOM si reprezentantii industriei de comunicatii au decis modificarea procedurii de autorizare generala a furnizorilor de retele si servicii de comunicatii electronice, precum si scaderea tarifelor de portare practicate intre operatorii de telefonie, informeaza un comunicat de presa al .
Astfel, tariful maxim care va putea fi perceput de catre furnizorul donor de la furnizorul acceptor este de 7,8 euro pentru fiecare numar portat din categoria numerelor geografice, a numerelor independente de locatie si a numerelor nongeografice (altele decat cele pentru servicii de telefonie mobila), comparativ cu 13 euro, cat este valoarea maxima in prezent. De asemenea, decizia stabileste un nivel maxim de 5,6 euro pentru fiecare numar portat, din categoria numerelor nongeografice pentru servicii de telefonie mobila, fata de 11 euro in prezent.
Potrivit ANCOM, tarifele au fost stabilite prin metoda benchmark, pe baza datelor disponibile ponderate cu populatia. Potrivit datelor culese de ANCOM, operatorii din Slovacia practica cele mai mari tarife intre operatori - 49,79 euro pentru portarea numerelor de telefonie fixa si 33,19 euro pentru portarea numerelor de telefonie mobila. La polul opus, cele mai mici tarife practicate intre operatori se inregistreaza in Marea Britanie - 0,53 euro pentru portarea numerelor de telefonie fixa si 0,91 in Turcia pentru portarea numerelor de telefonie mobila.
In Romania, pana in prezent au fost portate 255.815 de numere, 65% (165.956) dintre acestea fiind numere de telefonie mobila, in timp ce in segmentul telefoniei fixe s-au portat 89.859 de numere.
Tot in cadrul sedintei Consiliului Consultativ a fost aprobata si decizia privind regimul de autorizare generala pentru furnizarea retelelor si a serviciilor de comunicatii electronice, prin care se urmareste, in principal, eficientizarea procedurii de autorizare, inclusiv prin clarificarea si actualizarea unor aspecte precum: Formularul-tip al notificarii si Fisa de descriere a retelelor si serviciilor, procedura de suspendare a dreptului de a furniza toate sau anumite categorii de retele sau servicii de comunicatii electronice, respectiv de incetare a dreptului de a furniza retele sau servicii de comunicatii electronice.
Totodata, toti furnizorii de retele si/sau servicii de comunicatii electronice vor avea obligatia de a-si actualiza datele si informatiile din notificare pana la data de 31 decembrie 2010, prin completarea si transmiterea catre ANCOM a formularului-tip al notificarii si a fisei de descriere a retelelor si serviciilor, astfel cum au fost modificate prin prezenta decizie, precum si prin transmiterea documentelor care sa ateste modificarea datelor de identificare a furnizorului sau a datelor reprezentantului legal, daca este cazul.
Comentarii articol (1)