Societatile comerciale prevazute la art. 1 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, au obligatia de a intocmi situatiile financiare anuale potrivit Reglementarilor contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene, parte componenta a Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1752/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, inclusiv in situatia fuziunii, divizarii sau incetarii activitatii acestora, in conditiile legii.
Societatile comerciale depun situatiile financiare anuale aferente exercitiului financiar 2009 numai la ONRC (Oficiul National al Registrului Comertului). O alta noutate cu privire la situatiile financiare aferente anului 2009 o constituie completarea formularelor 10-40 intr-un fisier PDF inteligent, ce ofera posibilitatea ca soldurile / rulajele sa fie preluate din balanta contabila direct in formularele F10 si F20 pentru anul curent. De asemenea, acestui fisier PDF i se pot atasa comentarii si chiar alte documente. In functie de tipul situatiei financiare se va alege fisierul necesar: BS (Bilant Scurt) sau BL (Bilant Lung).
In cazul situatiilor financiare prescurtate vor fi salvate pe discheta sau pe un alt suport magnetic fisierele „unitate.txt”, „date.txt” si „SumeControl.txt”.
Potrivit Ordinului ministrului finantelor publice nr. 1752/2005, cu modificarile si completarile ulterioare:
Persoanele juridice care la data bilantului depasesc limitele a doua dintre urmatoarele 3 criterii, denumite in continuare criterii de marime:
• total active: 3.650.000 euro;
• cifra de afaceri neta: 7.300.000 euro;
• numar mediu de salariati in cursul exercitiului financiar: 50
• intocmesc situatii financiare anuale care cuprind:
- bilant;
- cont de profit si pierdere;
- situatia modificarilor capitalului propriu;
- situatia fluxurilor de trezorerie;
- note explicative la situatiile financiare anuale.
Persoanele juridice care la data bilantului nu depasesc limitele a doua dintre criteriile de marime prevazute la alin. (1) intocmesc situatii financiare anuale simplificate care cuprind:
• bilant prescurtat;
• cont de profit si pierdere;
• note explicative la situatiile financiare anuale simplificate.
Optional, ele pot intocmi situatia modificarilor capitalului propriu si/sau situatia fluxurilor de trezorerie.
Celelalte persoane juridice (operatori economici) care nu sunt societati comerciale si intocmesc situatii financiare anuale aferente exercitiului financiar 2009 potrivit Reglementarilor contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene, parte componenta a Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1752/2005, cu modificarile si completarile ulterioare depun situatiile financiare anuale aferente exercitiului financiar 2009 la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice.
De asemenea, subunitatile inregistrate in Romania, care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate, depun situatiile financiare anuale aferente exercitiului financiar 2009 la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice
In conformitate cu Art. 185 din Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, termenul de depunere a situatiilor financiare este de 15 zile de la data adunarii generale.
„Consiliul de administratie, respectiv directoratul, este obligat ca in termen de 15 zile de la data adunarii generale, sa depuna la Registrul Comertului copii pe suport hartie si in forma electronica sau numai in forma electronica, avand atasata o semnatura electronica extinsa, ale situatiilor financiare anuale, insotite de raportul lor, raportul cenzorilor sau raportul auditorilor financiari, precum si de procesul-verbal al adunarii generale, in conditiile prevazute de Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata.”
Termenul de intocmire a situatiilor financiare anuale de catre societatile comerciale, societatile/companiile nationale, regiile autonome, institutele nationale de cercetare-dezvoltare este de 150 zile de la incheierea exercitiului financiar, respectiv 30 mai 2010, in conformitate cu Legea contabilitatii, nr. 82/1991, republicata.
Persoanele care de la constituire nu au desfasurat activitate, cu exceptia societatilor comerciale, precum si cele aflate in lichidare, potrivit legii, vor depune o declaratie in acest sens – Declaratie de inactivitate, in termen de 60 de zile de la incheierea exercitiului financiar, respectiv 1 martie 2010.
Pentru societatile cooperatiste si celelalte persoane juridice care, in baza legilor speciale de organizare, functioneaza pe principiile societatilor comerciale, termenul stabilit pentru depunerea situatiilor financiare anuale la unitatile teritoriale ale MFP este de 120 de zile de la incheierea exercitiului financiar 2009, respectiv 30 aprilie 2010.
Tot 30 aprilie 2010 este termenul la care asociatiile, fundatiile sau alte organizatii de acest fel, partidele politice, patronatele, organizatiile sindicale, cultele religioase, precum si altele asemenea infiintate in baza unor legi speciale, depun situatiile financiare la unitatile teritoriale ale MFP. Acestea intocmesc situatiile financiare anuale aferente exercitiului financiar 2009 in conformitate cu Reglementarile contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial, aprobate prin Ordinul ministrului Economiei si Finantelor nr. 1.969/2007.
Situatiile financiare anuale vor fi insotite si de o declaratie scrisa a administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligatia gestionarii unitatii respective, prin care isi asuma raspunderea pentru intocmirea situatiilor financiare anuale si confirma ca:
a) politicile contabile utilizate la intocmirea situatiilor financiare anuale sunt in conformitate cu reglementarile contabile aplicabile;
b) situatiile financiare anuale ofera o imagine fidela a pozitiei financiare, performantei financiare si a celorlalte informatii referitoare la activitatea desfasurata;
c) persoana juridica isi desfasoara activitatea in conditii de continuitate.
Entitatilor enumerate in prezentul articol le este aplicabil programul de asistenta, continand formularistica necesara si programul de verificare cu documentatia de utilizare aferenta, programul putand fi downloadat de pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, sectiunea Asistenta Contribuabili, cu urmatoarea observatie : Pentru societatile comerciale, respectiv sucursalele care au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, potrivit art. 27 alin. (3) din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, programul de asistenta in vederea intocmirii situatiilor financiare anuale va fi elaborat ulterior.
Exercitiul financiar poate fi diferit de anul calendaristic:
a) pentru sucursalele cu sediul in Romania, care apartin unei persoane juridice straine, cu exceptia institutiilor de credit, institutiilor financiare nebancare, definite potrivit legii, inscrise in Registrul general, entitatilor autorizate, reglementate si supravegheate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, societatilor de asigurare, asigurare-reasigurare si de reasigurare, entitatilor autorizate, reglementate si supravegheate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, daca exercitiul financiar difera pentru societate;
b) pentru filialele consolidate ale societatii-mama, precum si pentru filialele filialelor, cu exceptia institutiilor de credit, institutiilor financiare nebancare, definite potrivit legii, inscrise in Registrul general, entitatilor autorizate, reglementate si supravegheate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, societatilor de asigurare, asigurare-reasigurare si de reasigurare, entitatilor autorizate, reglementate si supravegheate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, daca exercitiul financiar difera pentru societatea-mama.
Comentarii articol (0)