Incepand cu anul urmator, toate societatile comerciale vor fi obligate sa depuna situatiile financiare anuale la Ministerul Finantelor, urmand ca institutia sa le transmita pe cale electronica catre Oficiul National al Registrului Comertului, potrivit celei mai recente modificari aduse Legii societatilor comerciale.
Saptamana aceasta, Avocatnet.ro publica un articol in care anunta ca
societatile pe actiuni vor fi obligate sa depuna situatiile financiare la MFP, din 2011, insa, ca urmare a sesizarilor venite din parte cititorilor, am trimis o solicitare catre ONRC pentru a ne confirma daca si societatile cu raspundere limitata sunt vizate de noile prevederi. Redam mai jos raspunsul furnizat de catre ONRC, la solicitarea Avocatnet.ro:
"Art 201 alin(1) din Legea 31/1990 privind societatile comerciale prevede ca "situatiile financiare vor fi intocmite dupa normele prevazute pentru societatea pe actiuni. In urma aprobarii lor de catre adunarea generala a asociatilor, administratorii vor depune la registrul comertului, in termen de 15 zile de la data adunarii generale, copii ale situatiilor financiare anuale, in conformitate cu prevederile Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, spre a fi publicate in conformitate cu art. 185, astfel ca regimul de efectuare a publicitatii pentru societatile cu raspundere limitata este acelasi cu cel al societatilor pe actiuni.
In temeiul acestor dispozitii s-a apreciat obligatia societatilor cu raspundere limitata de a depune, anterior intrarii in vigoare a OUG 90/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 31/1990, situatiile financiare anuale la oficiile registrului comertului si in situatia in care nu s-au conformat acestor obligatii legale, formularea de actiuni in dizolvare in temeiul art. 237 alin.(1) lit (b) din Legea nr. 31/1990.
In considerarea celor enuntate, a modificarii aduse de OUG 90/2010 art.185 din Legea nr. 31/1990 si a faptului ca art III din acest act normativ precizeaza ca incepand cu data de 1 ianuarie 2011, situatiile financiare si documentele anexate acestora se depun numai la unitatile teritoriale ale MFP, reiese ca aceasta obligatie revine si societatilor cu raspundere limitata."
Asadar, incepand cu anul urmator, firmele vor depune din nou situatiile financiare la MFP, asa cum o faceau pana in anul 2010, odata cu intrarea in vigoare a prevederilor din
Legea nr. 441/2006. In vederea realizarii publicitatii legale, Ministerul Finantelor Publice va transmite, electronic, la Oficiul National al Registrului Comertului copii de pe urmatoarele acte: situatiile financiare anuale si, dupa caz, situatiile financiare anuale consolidate, raportul si, dupa caz, raportul consolidat al consiliului de administratie, respectiv al directoratului, raportul cenzorilor sau raportul auditorilor financiari, precum si indicatorii economico-financiari necesari efectuarii publicitatii legale.
Astfel, obligatia firmelor de a depune situatii financiare doar la ONRC a fost valabila dar un an, in 2010, masura fiind inclusa in Legea 441/2006, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 955 din 28 ianuarie 2006.
Cine si ce depune?
Persoanele juridice care la data bilantului depasesc limitele a doua dintre urmatoarele 3 criterii, denumite in continuare criterii de marime intocmesc situatii financiare:
• total active: 3.650.000 euro;
• cifra de afaceri neta: 7.300.000 euro;
• numar mediu de salariati in cursul exercitiului financiar: 50
Situatiile financare anuale cuprind:
- bilant;
- cont de profit si pierdere;
- situatia modificarilor capitalului propriu;
- situatia fluxurilor de trezorerie;
- note explicative la situatiile financiare anuale.
Persoanele juridice care la data bilantului nu depasesc limitele a doua dintre criteriile de marime prevazute mai sus intocmesc situatii financiare anuale simplificate care cuprind:
• bilant prescurtat;
• cont de profit si pierdere;
• note explicative la situatiile financiare anuale simplificate.
In conformitate cu Art. 185 din Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, termenul de depunere a situatiilor financiare este de 15 zile de la data adunarii generale.
„Consiliul de administratie, respectiv directoratul, este obligat ca in termen de 15 zile de la data adunarii generale, sa depuna copii pe suport hartie si in forma electronica sau numai in forma electronica, avand atasata o semnatura electronica extinsa, ale situatiilor financiare anuale, insotite de raportul lor, raportul cenzorilor sau raportul auditorilor financiari, precum si de procesul-verbal al adunarii generale, in conditiile prevazute de Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata.”
Termenul de intocmire a situatiilor financiare anuale de catre societatile comerciale, societatile/companiile nationale, regiile autonome, institutele nationale de cercetare-dezvoltare este de 150 zile de la incheierea exercitiului financiar, in conformitate cu Legea contabilitatii, nr. 82/1991, republicata.
Persoanele care de la constituire nu au desfasurat activitate, cu exceptia societatilor comerciale, precum si cele aflate in lichidare, potrivit legii, vor depune o declaratie in acest sens – Declaratie de inactivitate, in termen de 60 de zile de la incheierea exercitiului financiar.
Situatiile financiare anuale vor fi insotite si de o declaratie scrisa a administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligatia gestionarii unitatii respective, prin care isi asuma raspunderea pentru intocmirea situatiilor financiare anuale si confirma ca:
a) politicile contabile utilizate la intocmirea situatiilor financiare anuale sunt in conformitate cu reglementarile contabile aplicabile;
b) situatiile financiare anuale ofera o imagine fidela a pozitiei financiare, performantei financiare si a celorlalte informatii referitoare la activitatea desfasurata;
c) persoana juridica isi desfasoara activitatea in conditii de continuitate.
Firmele vor folosi programul de asistenta, continand formularistica necesara si programul de verificare cu documentatia de utilizare aferenta, programul putand fi downloadat de pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, sectiunea Asistenta Contribuabili.
Exercitiul financiar poate fi diferit de anul calendaristic:
a) pentru sucursalele cu sediul in Romania, care apartin unei persoane juridice straine, cu exceptia institutiilor de credit, institutiilor financiare nebancare, definite potrivit legii, inscrise in Registrul general, entitatilor autorizate, reglementate si supravegheate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, societatilor de asigurare, asigurare-reasigurare si de reasigurare, entitatilor autorizate, reglementate si supravegheate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, daca exercitiul financiar difera pentru societate;
b) pentru filialele consolidate ale societatii-mama, precum si pentru filialele filialelor, cu exceptia institutiilor de credit, institutiilor financiare nebancare, definite potrivit legii, inscrise in Registrul general, entitatilor autorizate, reglementate si supravegheate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, societatilor de asigurare, asigurare-reasigurare si de reasigurare, entitatilor autorizate, reglementate si supravegheate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, daca exercitiul financiar difera pentru societatea-mama.
Comentarii articol (16)