ACCES GRATUIT
Locuintele cu clasa I de risc seismic nu vor mai putea fi asigurate impotriva dezastrelor, prin Legea nr. 260/2008
Locuintele incadrate in clasa I de risc seismic nu vor mai putea fi asigurate pentru niciunul din riscurile prevazute de Legea nr. 26/2008, potrivit unui proiect de lege aflat pe Ordinea de zi a Senatului. De asemenea, plata despagubirilor ar urma sa fie efectuata, direct, de catre PAID, iar nivelul primei de asigurare ar putea fi stabilit, anual, de presedintele CSA.
Articolul continuă mai jos
Luni, senatorii au aprobat procedura de urgenta pentru dezbaterea si adoptarea proiectului de lege pentru modificarea si completarea
Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor.
Potrivit proiectului de lege,
locuintele situate in cladirile expertizate tehnic si incadrate prin raport de expertiza tehnica in clasa I de risc seismic nu se vor asigura pentru nici unul din riscurile prevazute de Legea nr. 260/2008, decat dupa finalizarea consolidarii cladirilor.
De asemenea, persoanele fizice si juridice vor fi obligate sa isi asigure locuintele impotriva dezastrelor naturale la o data stabilita, ulterior, de presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), cu 15 zile inainte de data de la care protectia riscurilor devine efectiva.
Totodata,
suma asigurata obligatoriu si prima obligatorie aferenta ar putea fi modificate in fiecare, prin ordin al presedintelui CSA, si nu in primii cinci ani, prin hotarare a Guvernului. Ordinul CSA prin care se va modifica cuantumul asigurarii obligatorii si a primei obligatorii aferente va avea la baza suprafta locuintei, costurile de inlocuire si rata inflatiei.
In acelasi timp, prin PAD (polita de asigurare impotriva dezastrelor) vor fi acoperite daunele produse constructiilor cu destinatia de locuinta de orientare dintre formele de manifestare a dezastrului natural, ca
efect direct sau indirect al producerii riscurilor asigurate.
Proiectul mai prevede si ca, dupa expirarea valabilitatii PAD,
obligatia asiguratorului de a incheia o asigurare in continuarea celei care expira.
In ce priveste
plata despagubirilor, aceasta nu se va mai realiza de societatea care a efectuat constatarea si evaluarea, ci de catre PAID, in mod direct, in baza unui centralizator transmis de asiguratorul care a efectuat constatarea si evaluarea prejudiciilor. Ulterior, PAID va deconta asiguratorilor cheltuielile efectuate cu activitatea de constatare si evaluare a prejudiciilor rezultate in urma producerii riscurilor asigurate obligatoriu.
De asemenea, in cazul unui dezastru, daca retinerea neta a PAID este depasita, despagubirile catre PAID se vor plati dupa primirea sumelor corespunzatoare din reasigurare. Totodata,
societatile de asigurare actionare ai PAID si asiguratorii autorizati nu pot fi obligati sa suporte din fonduri proprii acoperirea oricaror diferente dintre despagubirile datorate si fondurile disponibile PAID.
Potrivit proiectului, societatile de asigurare care pot fi actionari ai PAID trebuie sa fie autorizate de CSA sa incheie asigurari obligatorii pentru locuinte si exercita drepturi care decurg din detinerea unor actiuni care reprezinta cel mult 15% din capitalul social al PAID.
Legea nr. 260/2008 instituie un mecanism menit sa asigure aplicarea sistemului de asigurari obligatorii a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor.
Va prezentam in fisier atasat proiectul de modificare a Legii nr. 260/2008.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)