avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 374 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... asigurare ALEXA Groupama
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

asigurare ALEXA Groupama

Am făcut o asigurare facultativa la Groupama dar fiind locuința din chirpici nu m-a asigurat în caz de inundatii. La ei merge sa asiguri numai daca ai locuinta din caramida si la inundatii.
Este valabila sau trebuie sa fac alta?
Cel mai recent răspuns: ContSters174925 , utilizator 09:00, 25 Iulie 2011
Legea nr. 260/2008 impune asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor.


Conform art. 5 din legea mentionata mai sus:
Prima obligatorie (suma de bani pe care o plateste proprietarul unei locuinte) reprezinta echivalentul in lei a 10 Euro pentru locuintele de tip B (constructie cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic).
Suma asigurata ce poate fi acordata, este echivalentul in lei a 10.000 Euro pentru fiecare locuinta de tip B.
Art. 6
Prin PAD sunt acoperite daunele produse constructiilor cu destinatia de locuinta de oricare dintre formele de manifestare a dezastrului natural, ca efect direct sau indirect al producerii riscurilor asigurate.

Art. 7
(1) Contractul de asigurare obligatorie a locuintelor se incheie in forma scrisa intre PAID si proprietarul locuintei, prin mijlocirea societatilor de asigurare actionare PAID, prin derogare de la dispozitiile Legii nr. 32/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, si trebuie sa indeplineasca cel putin urmatoarele conditii:
a) suma asigurata trebuie sa fie egala cu cea asigurata obligatoriu, prevazuta la art. 5 alin. (1) lit. a) sau, dupa caz, lit. b);
b) riscurile asigurate prin contract trebuie sa cuprinda riscurile prevazute la art. 6.
(2) Termenii, conditiile si clauzele contractului de asigurare a locuintelor, referitoare la suma asigurata obligatoriu, prima obligatorie si riscurile prevazute la art. 6, denumite in continuare clauze obligatorii, sunt general valabile si obligatorii si se stabilesc prin normele de aplicare a prezentei legi, aprobate prin ordin al presedintelui C.S.A. .

(unde PAD este polita obligatorie de asigurare impotriva dezastrelor naturale,iar
PAID — societatea comerciala de asigurare-reasigurare, constituita prin asocierea societatilor de asigurare autorizate sa incheie asigurari obligatorii pentru locuinte)
Art. 16
Potrivit politelor pentru asigurarea impotriva dezastrelor, societatile de asigurare autorizate sa incheie asigurari obligatorii pentru locuinte, in conformitate cu prevederile prezentei legi, au urmatoarele obligatii si drepturi:
1. obligatii:
a) sa constate si sa evalueze prejudiciile, sa stabileasca cuantumul despagubirii si sa finalizeze dosarele de dauna in termenele si in conditiile stabilite in conformitate cu normele emise de C.S.A. in aplicarea prezentei legi;
b) sa indeplineasca celelalte obligatii si sa respecte conditiile prevazute de prezenta lege;
2. drepturi: sa retina comisionul din valoarea primei obligatorii platite, in cuantumul prevazut prin ordin al presedintelui C.S.A.

Compania cu care ati incheiat asigurarea este autorizata sa incheie polite de asigurare conform Legii nr. 260/2008, impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor? Groupama Romania este autorizata, nu Alexa Groupama. Poate de aceea ati intampinat probleme.
Acum, riscurile asigurate obligatoriu, conform Legii nr. 260/2008, trebuie sa cuprinda daunele produse constructiilor cu destinatia de locuinta de oricare dintre formele de manifestare a dezastrului natural (art.6).

Asiguratori autorizati

Companiile care se pot incheia astfel de polite de asigurare sunt:
 ABC Asigurari
 Astra Asigurari
 Ardaf
 Carpatica Asig
 Certasig
 City Insurance
 Credit Europe Asigurari
 Euroins Romania
 Generali, Grawe Romania
 Groupama Romania
 Uniqa Asigurari
 Platinum Asigurari



Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/art...

Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Iulie 2011
lia_alexe, utilizator
Oasigurare facultativa indiferent la ce firma este facuta nu acopera un risc previzibil cu un grad mare de probabilitate. O casa din chirpici sau valatuci poate sa cada atat la inundatie prin revarsarea unui curs de apa sau chiar la ploi torentiale de lunga durata. Deci este un risc previzibil. Trebuia sa fiti informata de catre inspectorul de asigurari si vi se intocmea o polita ALEXA+ PAD si tot atata plateati. Acum pt a va acoperi si riscul de inundatie vatrebui sa faceti si o polita PAD la 10 euro prima de asigurare.
Polita trebuie sa contina cele 3 riscuri obligatorii din polita PAD. Exista 2 posibilitati:
1-sa faceti un supliment in care sa se introduca si riscul de inundatii;
2- sa reziliati polita si sa va incheiati o alta in care sa aveti incluse minim cele 3 riscuri

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lamurire asigurare obligatorie(pad) vs asigurare facultativa phoenix13 phoenix13 salut, am o asigurare facultativa (a trebuit sa o fac pt programul prima casa) in care printre riscurile asigurate se afla si in caz \\"inundatii, ... (vezi toată discuția)
Asigurarea pentru locuinte araoil araoil nu prea stiu, cat de obligatoriu este asigurarea de locuinte la noi si care sunt urmarile daca nu te asiguri.agentii care iti bat zilnic la usa, nu cunosc ... (vezi toată discuția)
Asigurare locuinta Marina13 Marina13 As dori sa stiu daca e obligatorie asigurarea locuinței si daca da,niste sugestii ( nume asiguratori) m-ar ajuta mult.Multumesc anticipat! (vezi toată discuția)