avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Lamurire asigurare obligatorie(pad) vs asigurare ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Lamurire asigurare obligatorie(pad) vs asigurare facultativa

salut,

am o asigurare facultativa (a trebuit sa o fac pt programul prima casa) in care printre riscurile asigurate se afla si in caz "inundatii, cutremur, alunecari de teren"".
azi am primit mesaj de la banca unde am creditul ca trebuie sa merg sa prezint si asigurarea pad sau daca nu o am sa inchei una , asigurare care practic ma asigura strict impotriva "inundatii, cutremur, alunecari de teren""

am citit pe site-ul pad urmatoarele:

Daca am o asigurare facultativă, mai este necesar să închei și polița de asigurare obligatorie?
Conform modificarilor aduse Legii nr. 260/2008 prin Legea nr. 243/2013 (intrată în vigoare la data de 27 iulie 2013), proprietarii de locuinţe care au încheiate poliţe de asigurare facultativă, au obligaţia de a încheia PAD la data expirării acesteia sau in cazul contractelor de asigurare multianuale, la data primei aniversari a acestora, ulterioare datei de 27 iulie 2013.
Societățile de asigurare autorizate vor putea încheia asigurări facultative pentru locuinţe pentru riscurile care fac obiectul contractului de asigurare obligatorie a locuinţelor, numai pentru sumele asigurate care exced sumele asigurate obligatoriu conform Legii nr. 260/2008, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Pentru riscurile şi sumele asigurate obligatoriu, societățile de asigurare autorizate vor putea încheia doar poliţe de asigurare obligatorie împotriva dezastrelor naturale – PAD.

din asta ar trebuii sa inteleg ca asigurarea facultativa pe care o am ar trebuii sa imi asigure restul riscurilor specificare in ea mai putin ce e obligatoriu in pad? ar trebuii sa cer o recalculare a asigurarii facultative la firma unde o am?

multumesc1.
Cel mai recent răspuns: G V , Consultant asigurari 15:58, 28 Iulie 2015
La aniversarea politei veti face asigurarea obligatorie PAD (20 EUR) si veti cere recalcularea celei facultative, care va avea ca franşiză la riscuri catastrofale 20.000 EUR.

Succes!
multumesc, o sa incerc sa vad daca reusesc ceva :)
Buna ziua,
Legislatia tocmai s-a modificat de curand si incepand cu data de 9 iulie nu se poate face o asigurare facultativa de bunuri fara a avea o polita PAD incheiata pentru aceleasi bunuri ( este vorba despre asigurarea de locuinte).
Asigurarea facultativa vine in completarea celei obligatorii si include si riscurile din polita PAD, adica cutremur, inundatie, alunecari de teren. Prin polita facultativa beneficiati de acoperire pentru o gama mai larga de riscuri. In caz de producerea unei calamitati de genul celor enumerate mai sus, despagubirea se face intai prin polita PAD, iar daca daunele depasesc suma asigurata prin polita PAD, care poate fi de 10000 sau 20000 euro, diferenta se recupereaza prin polita facultativa.
In ceea ce priveste recalcularea politei, la expirarea acesteia sau la aniversarea ei, daca este polita multianuala, puteti solicita modificarea sumei asigurate, aceasta fiind diminuata cu valoarea din polita PAD.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 191/2015 privind modificare legii 260/2008asigurarea locuintelor cornelvas cornelvas Buna ziua azi am primit o recomandata de la societatea de asigurari unde aveam asigurare multianuala pentru locuinte sa aduca dovada PAD-ului intrucat pe ... (vezi toată discuția)
Asigurare obligatorie locuinta artur1971 artur1971 Buna ziua ! Va rog sa ma ajutati sa inteleg o problema . Eu am asigurat apartamentul de 5 ani in fiecare an . Acum vine legea si spune ca trebuie sa fac o ... (vezi toată discuția)
Asigurarea obligatorie pt locuinte mai e necesara daca exista asigurare facultativa? adela05 adela05 Cum a ramas cu obligatia incheierii unei asigurari obligatorii pentru locuinta? Daca am deja o sigurare facultativa, mai este necesar sa inchei si asigurarea ... (vezi toată discuția)