Daca, la inceputul anului, in tranzactiile dintre banci, "pretul banilor" se ridica la 16 la suta pentru depozitele pe 3-6 luni, in ultima saptamana, dobanzile practicate in relatiile dintre banci au scazut drastic pana la niveluri de 9-10 la suta. Bancile n-au ramas indiferente la ajustarile de pe piata monetara, afisand dobanzi socant de mici si la ghiseele unde isi depun romanii banii. Tonul a fost dat de HVB Bank in ianuarie, care a taiat dobanzile la depozitele in lei pana la 8 la suta pe an. Decizia de reducere a fost urmata si de alte banci, in ianuarie ajungandu-se la o situatie rar intalnita pe piata bancara romaneasca, respectiv fluctuatii mari de dobanda de la o banca la alta.
Astfel, o persoana care ar fi dorit sa-si depuna banii la o banca putea sa o faca la dobanzi variind de la 8-10% pe an la 16-17% pe an. Insa, in februarie, majoritatea bancilor si-au revizuit dobanzile oferite la depozite si au decis reducerea lor cu 0,5-2 puncte procentuale. Cele mai mari scaderi ale dobanzilor la depozite au fost operate la depunerile pe 3-6 luni. Mare parte a bancilor care ofereau dobanzi de 14-14,5 la suta la astfel de depozite le-au redus la 12,75-13,5 la suta (BRD, Banca Tiriac, BCR). Totusi, nu toate bancile si-au revizuit dobanzile. Prin urmare, mai exista situatii cand pentru acelasi depozit, dobanzile oferite de banci pot varia de la simplu la dublu. Astfel, daca la HVB Bank, un roman poate vedea afisate dobanzi de 8 la suta pe an la depozitele in lei, mergand inca 5 minute pe strazile Bucurestiului, poate gasi si dobanzi de maxim 16 la suta la BancPost si Eurom Bank la depozitele pe 1 an. Reducerea dobanzilor si cresterea impozitelor musca din economii Analistii economici sustin ca scaderea dobanzilor, la care se adauga si impozitarea acestora cu 10 la suta incepand din aprilie sunt doi dintre factorii care vor reduce atractivitatea depozitelor bancare.
Cu toate acestea, reprezentantii bancilor nu se asteapta ca in 2005 sa se confrunte cu scaderi semnificative ale economiilor populatiei. Pentru ca, pana acum, majoritatea romanilor aveau de ales intre depozitele in lei la banci si economiile in valuta. "Romanii nu au alternative mai bune la depozitele in banci, in conditiile in care economiile in valuta aduc randamente si mai mici", spune Radu Craciun, analist la ABN Amro. Cu toate acestea, analistii admit ca depozitele in lei la banci vor aduce, in termeni reali, castiguri mai mici decat in 2004. Mai mult, nu este exclus ca romanii care au bani in banci sa iasa in pierdere pe anumite perioade din cursul anului. "Este clar ca, fata de anul trecut, castigurile din depozite vor scadea semnificativ in termeni reali. Nu este exclus ca in anumite luni sa apara dobanzi real negative (n.r. - dobanda anuntata de banca din care se scade rata lunara a inflatiei) in situatia in care inflatia va depasi, in unele luni 1 la suta", ne-a declarat Radu Craciun. Scaderi si la dobanzile la credite, insa mai putin pronuntate Daca reducerea dobanzilor la depozite pare o adevarata moda in randul bancilor, nu acelasi lucru se poate spune despre dobanzile la credite. Majoritatea bancilor au incheiat anul trecut cu dobanzi de 25-30 la suta la creditele in lei, in conditiile in care inflatia era de trei ori mai mica.
Comentarii articol (0)