La aproximativ 80% dintre comerciantii de jucarii au fost intalnite nereguli, in urma unui control efectuat de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), fiind aplicate amenzi de aproximativ 1 milion de lei. De asemenea, peste 1000 de jucarii au fost oprite definitiv de la comercializare.
Potrivit unui comunicat de presa al ANPC, in perioada 20-27 mai 2010, a fost dispusa o actiune de verificare la nivel national a comerciantilor de jucarii.
Astfel, din cei aproximativ 650 operatori economici controlati, la peste 510 s-au constatat abateri (79,81%).
“S-au aplicat 336 amenzi contraventionale, in valoare de 990 300 lei si 240 avertismente, dispunandu-se oprirea temporara de la comercializare a 45 140 jucarii si oprirea definitiva de la comercializare a 1 079 jucarii”, informeaza ANPC.
O abatere frecvent constatata de comisarii ANPC este informarea insuficienta/incorecta a consumatorilor:
1. Abateri in ceea ce priveste instructiunile de montare, asamblare si utilizare, precum si a avertismentelor privind potentialele pericole la folosire (lipsa precizarilor din Anexa 3 la HG 396/2003 privind asigurarea securitatii utilizatorilor de jucarii: marcarea grupei de varsta a copiilor carora le sunt destinate jucariile, necesitatea supravegherii copilului, purtarea echipamentului de protectie, etc., lipsa traducerii in limba romana).
Nereguli constatate la 192 de operatori economici (29,58%) si 34 474 jucarii.
Exemple:
In judetul Bistrita-Nasaud se comercializau papusi, figurine din plastic sau cauciuc, trenulete, masini si roboti fata indicatii de utilizare si avertismente traduse in limba romana.
In judetul Vrancea se comercializau jocuri, role, skateboard pe a caror eticheta de marcaj, aplicata de importator, era inscris: „a se folosi conform graficelor de pe ambalaj”. Ambalajul produselor nu continea insa niciun grafic sau schita de utilizare.
Tot in judetul Vrancea au fost gasite jucarii care nu aveau marcata grupa de varsta sau jucarii ("zornaitori") care aveau mentionat avertismentul „nerecomandat copiilor sub 36 de luni” desi aveau ca grup tinta tocmai copii sub 36 de luni.
In judetul Suceava se comercializau triciclete si leagane de camera, import Turcia, care nu aveau traduse in limba romana instructiunile de montaj si avertismentele privind varsta minima a utilizatorilor, necesitatea supravegherii copilului etc.
2. Un caz aparte il reprezinta jucariile considerate periculoase, respectiv cele care nu respecta cerintele esentiale de securitate prevazute in Anexa nr. 2 la HG 396/2003 privind asigurarea securitatii utilizatorilor de jucarii.
Abatere constatata la 98 de jucarii comercializate de 5 operatori economici.
Exemple:
In judetul Giurgiu au fost oprite definitive de la comercializare diverse papusi la care s-a constatat desprinderea cu usurinta a parului, existand pericolul de inghitire si sufocare.
Jucarii din plus prezentand acelasi risc de inghitire si sufocare s-au gasit si la operatori economici din judetul Mures.
3. S-au constatat abateri privind marcarea denumirii si a sediului producatorului la 185 de operatori economici (28,5%), pentru 11 793 jucarii. La jucariile mici sau la cele formate din parti componente mici s-a verificat daca informatiile mentionate anterior sunt aplicate in mod vizibil, lizibil si durabil pe ambalaj, pe o eticheta sau pe o foaie volanta care insoteste produsul; atunci cand aceste precizari nu sunt aplicate pe jucarie, consumatorul trebuie sa fie atentionat in vederea pastrarii lor. Abateri constatate in judetele Cluj, Olt, Bistrita Nasaud, Mures etc.
4. S-a constatat lipsa oricarui marcaj de conformitate sau aplicarea concomitenta a marcajelor CE si CS (interzisa de HG 396/2003) la 29 operatori economici (4,46%) din judetele Bistrita Nasaud, Alba, Mures, Salaj, Vrancea etc, pentru 2 202 jucarii.
5. S-au constatat abateri privind documentatia la 60 de jucarii (leagane, corzi, jucarii acvatice) comercializate de un operator economic din judetul Ilfov. Producatorul (reprezentantul autorizat al acestuia sau importatorul) are obligatia ca, inainte de introducerea pe piata a jucariei, sa intocmeasca si sa detina documente care atesta conformitatea cu cerintele esentiale de securitate
6. S-au constatat abateri privind promotiile la 3 operatori economici (0.46%) din judetele Cluj, Mures si Bacau. In cazul ofertelor speciale, consumatorul trebuie sa fie informat neechivoc cu privire la data de incepere a promotiei, incetarea promotiei (fie prin epuizarea stocului fie la o data anuntata), pretul vechi si pretul nou precum si asupra altor eventuale conditii specifice.
7. Neafisarea plachetei cu numarul INFO CONSUMATOR: 0800 080 999 precum si adresa CJPC s-a constatat la 72 operatori economici (11,09%) din judetele Galati, Mures, Vaslui, Bihor etc.
8. Alte abateri constatate: neafisarea in mod vizibil a denumirii unitatii, a codului unic de inregistrare la registrul comertului, din care sa rezulte obiectul/obiectele de activitate al/ale societatii pentru care este autorizata sa functioneze, precum si afisarea si respectarea orarului de functionare; afisarea preturilor si tarifelor.
Abateri constatate la 189 operatori economici (29,12%) din judetele Mures, Covasna, Bihor, Harghita etc
Recomandarile ANPC pentru consumatori
- sa cumpere jucariile din locuri autorizate si magazine specializate;
- sa verifice existenta marcajului CE care certifica produsul ca fiind sigur, conform cu legislatia in vigoare;
- sa verifice existenta denumirii si a datelor de identificare a producatorului, importatorului sau reprezentantului autorizat;
- sa aleaga o jucarie specifica varstei copilului, conform categoriei de varsta inscrisa pe eticheta;
- sa nu permita copiilor de varsta mica sa utilizeze jucariile fratilor mai mari;
- sa verifice existenta instructiunilor de utilizare si a avertismentelor specifice, traduse in limba romana;
- sa evite achizitionarea jucariilor care au muchii taioase, piese usor detasabile de dimensiuni reduse care pot fi inghitite sau din materiale textile/fibre ce pot produce sufocare;
- sa nu achizitioneze jucarii care contin elemente detasabile din magneti permanenti ce ar putea fi inghititi;
- la jucariile alimentate electric: daca sunt bransate direct la retea, sa verifice starea cablului si prizelor; daca jucaria utilizeaza un transformator/redresor, sa verifice ca acesta sa furnizeze o tensiune mai mica de 24 V. Este indicat ca parintii sa supravegheze copiii atunci cand se face alimentarea cu curent electric a jucariei;
- pentru jucariile care necesita utilizarea unui lipici, se va utiliza numai produsul recomandat de producator; se vor evita adezivii pe baza de cianoacrilat;
- sa nu lase la indemana copiilor o jucarie sparta care nu mai respecta cerintele de securitate.
Jucarii care necesita o atentie deosebita
- jucariile gonflabile (mai ales cele ce contin gelule): prezinta risc de ingerare de catre copii si pot fi urmate de sufocare prin ocluziune atunci cand jucaria se umfla in proportie mare. Standardul EN 71-1 interzice utilizarea materialelor expandabile atunci cand dimensiunea se mareste cu mai mult de 5% din dimensiunile initiale. Trebuie evitat sa se ofere aceste jucarii copiilor mai mici de 36 de luni.
- jucariile care functioneaza cu baterii sunt susceptibile a provoca accidente:
- arsuri prin contact cu bateriile in caz de supraincalzire a acestora;
- scapari ale electrolitului care poate provoca arsuri chimice ale pielii, ochilor sau intoxicare in caz de ingerare;
- explozia bateriilor care poate produce arsuri ale pielii sau afectari ale ochilor;
- in cazul jucariilor care functioneaza cu baterii:
- acordati atentie la sensul de bransare a bateriilor si la durata lor de viata (termenul limita de valabilitate);
- verificati starea bateriilor in mod regulat si indepartati-le imediat ce s-au epuizat;
- scoateti bateriile din jucaria care nu va fi utilizata o perioada indelungata
- pentru copii mici, sub 36 de luni, alegeti jucarii al caror compartiment de baterii sa nu poata fi deschis cu usurinta (de exemplu, compartimentul inchis cu capac cu surub, ce poate fi deschis numai cu o surubelnita);
Comentarii articol (0)